wydarzenie
   
Akademia Kina Światowego: Czarnoksiężnik z Oz
The Wizard of Oz
17 sty
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Wszystkie barwy świata - kolor w filmie

wykład: dr Michał Pabiś-Orzeszyna

Czarnoksiężnik z Oz (The Wizard of Oz), reż. Victor Fleming, USA 1939, 98 min
obsada: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton

Nieoceniona Judy Garland gra Dorotkę Gale, dziewczynkę wychowaną na farmie w Kansas, która marzy o „krainie po drugiej stronie tęczy”. Jej marzenie ma szansę się spełnić, gdy wraz z pieskiem, małym Toto i całym domem przeniesiona zostaje przez trąbę powietrzną w cudowne miejsce. W rezultacie niefortunnego lądowania domu, dziewczynka staje się obiektem wielkiej złości Złej Wiedźmy. Zaskarbiwszy sobie przyjaźń pustogłowego Stracha na wróble, pozbawionego serca Blaszanego Drwala i Tchórzliwego Lwa oraz chroniona magiczną mocą czerwonych pantofelków, Dorotka udaje się brukowaną drogą do Szmaragdowego Grodu na spotkanie ze wszechmocnym Czarnoksiężnikiem, by ten pomógł jej wrócić do domu. 

Informacje o reżyserze

Victor Fleming

Urodził się w 1883 roku w Pasadenie, zmarł w 1949 w Cottonwood. Zaczynał karierę w kinowym show-biznesie jako kaskader, potem został kamerzystą filmów z Douglasem Fairbanksem. Pierwszy film wyreżyserował w roku 1919. Stał się jednym z najbardziej cenionych i najwszechstronniejszych hollywoodzkich rzemieślników. Kreacje w jego filmach stworzyli m.in. Emil Jannings (nagrodzona Oscarem rola w Niepotrzebnym człowieku), Gary Cooper (The Virginian), Jean Harlow (Platynowa blondynka), Spencer Tracy (Oscar za Bohaterów morza), Vivien Leigh (Oscar za Przeminęło z wiatrem). Szczyt kariery Fleminga przypadł na 1939 rok, gdy premierę miały dwa najpopularniejsze z podpisanych przez niego widowisk – Czarnoksiężnik z Krainy Oz iPrzeminęło z wiatrem. Co ciekawe, w obu przypadkach przyszło mu zastąpić za kamerą innych reżyserów zwolnionych przez producentów filmów.

Wybrana filmografia

1919 When the Clouds Roll By

1927 Niepotrzebny człowiek / The Way of All Flesh

1932 Platynowa blondynka / Platinum Blonde

1934 Wyspa skarbów / Treasure Island

1937 Bohaterowie morza / Captains Courageous

1939 Czarnoksiężnik z krainy Oz / The Wizard of Oz

1939 Przeminęło z wiatrem / Gone with the Wind

1941 Doktor Jekyll i pan Hyde / Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1948 Joanna d’Arc / Joan of Arc

stopka

barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Pokot 
Adapter. Kino bez barier
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
MIASTOmovie#5: Czas pokaże 
MIASTOmovie#5
Andreas Voigt, Niemcy 2015
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.