wydarzenie
   
Akademia Kina Światowego: Czarnoksiężnik z Oz
The Wizard of Oz
17 sty

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Wszystkie barwy świata - kolor w filmie

wykład: dr Michał Pabiś-Orzeszyna

Czarnoksiężnik z Oz (The Wizard of Oz), reż. Victor Fleming, USA 1939, 98 min
obsada: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton

Nieoceniona Judy Garland gra Dorotkę Gale, dziewczynkę wychowaną na farmie w Kansas, która marzy o „krainie po drugiej stronie tęczy”. Jej marzenie ma szansę się spełnić, gdy wraz z pieskiem, małym Toto i całym domem przeniesiona zostaje przez trąbę powietrzną w cudowne miejsce. W rezultacie niefortunnego lądowania domu, dziewczynka staje się obiektem wielkiej złości Złej Wiedźmy. Zaskarbiwszy sobie przyjaźń pustogłowego Stracha na wróble, pozbawionego serca Blaszanego Drwala i Tchórzliwego Lwa oraz chroniona magiczną mocą czerwonych pantofelków, Dorotka udaje się brukowaną drogą do Szmaragdowego Grodu na spotkanie ze wszechmocnym Czarnoksiężnikiem, by ten pomógł jej wrócić do domu. 

Informacje o reżyserze

Victor Fleming

Urodził się w 1883 roku w Pasadenie, zmarł w 1949 w Cottonwood. Zaczynał karierę w kinowym show-biznesie jako kaskader, potem został kamerzystą filmów z Douglasem Fairbanksem. Pierwszy film wyreżyserował w roku 1919. Stał się jednym z najbardziej cenionych i najwszechstronniejszych hollywoodzkich rzemieślników. Kreacje w jego filmach stworzyli m.in. Emil Jannings (nagrodzona Oscarem rola w Niepotrzebnym człowieku), Gary Cooper (The Virginian), Jean Harlow (Platynowa blondynka), Spencer Tracy (Oscar za Bohaterów morza), Vivien Leigh (Oscar za Przeminęło z wiatrem). Szczyt kariery Fleminga przypadł na 1939 rok, gdy premierę miały dwa najpopularniejsze z podpisanych przez niego widowisk – Czarnoksiężnik z Krainy Oz iPrzeminęło z wiatrem. Co ciekawe, w obu przypadkach przyszło mu zastąpić za kamerą innych reżyserów zwolnionych przez producentów filmów.

Wybrana filmografia

1919 When the Clouds Roll By

1927 Niepotrzebny człowiek / The Way of All Flesh

1932 Platynowa blondynka / Platinum Blonde

1934 Wyspa skarbów / Treasure Island

1937 Bohaterowie morza / Captains Courageous

1939 Czarnoksiężnik z krainy Oz / The Wizard of Oz

1939 Przeminęło z wiatrem / Gone with the Wind

1941 Doktor Jekyll i pan Hyde / Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1948 Joanna d’Arc / Joan of Arc

stopka

barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Every Thing Will Be Fine 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Francja, Kanada, Niemcy, Norwegia, Szwecja 2015
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.