wydarzenie
   
Akademia Kina Światowego: Czarnoksiężnik z Oz
The Wizard of Oz
17 sty

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Wszystkie barwy świata - kolor w filmie

wykład: dr Michał Pabiś-Orzeszyna

Czarnoksiężnik z Oz (The Wizard of Oz), reż. Victor Fleming, USA 1939, 98 min
obsada: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton

Nieoceniona Judy Garland gra Dorotkę Gale, dziewczynkę wychowaną na farmie w Kansas, która marzy o „krainie po drugiej stronie tęczy”. Jej marzenie ma szansę się spełnić, gdy wraz z pieskiem, małym Toto i całym domem przeniesiona zostaje przez trąbę powietrzną w cudowne miejsce. W rezultacie niefortunnego lądowania domu, dziewczynka staje się obiektem wielkiej złości Złej Wiedźmy. Zaskarbiwszy sobie przyjaźń pustogłowego Stracha na wróble, pozbawionego serca Blaszanego Drwala i Tchórzliwego Lwa oraz chroniona magiczną mocą czerwonych pantofelków, Dorotka udaje się brukowaną drogą do Szmaragdowego Grodu na spotkanie ze wszechmocnym Czarnoksiężnikiem, by ten pomógł jej wrócić do domu. 

Informacje o reżyserze

Victor Fleming

Urodził się w 1883 roku w Pasadenie, zmarł w 1949 w Cottonwood. Zaczynał karierę w kinowym show-biznesie jako kaskader, potem został kamerzystą filmów z Douglasem Fairbanksem. Pierwszy film wyreżyserował w roku 1919. Stał się jednym z najbardziej cenionych i najwszechstronniejszych hollywoodzkich rzemieślników. Kreacje w jego filmach stworzyli m.in. Emil Jannings (nagrodzona Oscarem rola w Niepotrzebnym człowieku), Gary Cooper (The Virginian), Jean Harlow (Platynowa blondynka), Spencer Tracy (Oscar za Bohaterów morza), Vivien Leigh (Oscar za Przeminęło z wiatrem). Szczyt kariery Fleminga przypadł na 1939 rok, gdy premierę miały dwa najpopularniejsze z podpisanych przez niego widowisk – Czarnoksiężnik z Krainy Oz iPrzeminęło z wiatrem. Co ciekawe, w obu przypadkach przyszło mu zastąpić za kamerą innych reżyserów zwolnionych przez producentów filmów.

Wybrana filmografia

1919 When the Clouds Roll By

1927 Niepotrzebny człowiek / The Way of All Flesh

1932 Platynowa blondynka / Platinum Blonde

1934 Wyspa skarbów / Treasure Island

1937 Bohaterowie morza / Captains Courageous

1939 Czarnoksiężnik z krainy Oz / The Wizard of Oz

1939 Przeminęło z wiatrem / Gone with the Wind

1941 Doktor Jekyll i pan Hyde / Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1948 Joanna d’Arc / Joan of Arc

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": Sieranevada 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Short Waves On Tour 
Wydarzenia specjalne
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.