wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Napoleon
13 gru
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

13 grudnia 2016, godz. 17:00

Surrealizm, impresjonizm i dadaizm w kinie

wykład: dr hab. Rafał Syska

Napoleon, reż. Abel Gance, Francja 1927, 95 min
obsada: Albert Dieudonné, Vladimir Roudenko, Edmond Van Daële, Alexandre Koubitzky, Antonin Artaud, Abel Gance

Do filmu na żywo zagra taper, Piotr Świętoniowski.

Zanim Stanley Kubrick zmarnotrawił siły i czas na nigdy nieukończone, domniemane arcydzieło o Napoleonie Bonaparte, inny wizjoner, Abel Gance, podjął się nakręcenia filmu o życiu legendarnego francuskiego wodza. Reżyser mówił o tym fascynującym go człowieku, że był paroksyzmem swoich czasów w takim samym stopniu, w jakim jego czasy były paroksyzmem historii. Dzieło Gance'a było z kolei paroksyzmem kina: widowiskiem, które wyznaczyło nowe standardy pod względem rozmachu, technicznego zaawansowania i sugestywności. Charakteryzuje się niezwykle efektownymi i wyrafinowanymi chwytami formalnymi. Jest w Napoleonie wiele obrazów tak wspaniałych, tak pełnych kreatywnej energii swojego twórcy, że widza porywa spontaniczny entuzjazm, napisał Roger Ebert po obejrzeniu odrestaurowanej wersji filmu.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Abel Gance

Urodził się w 1889 roku w Paryżu. Jego młodzieńczą pasją był teatr. W świecie kina pierwsze kroki stawiał jako aktor i scenarzysta. Reżyserską karierę rozpoczął w 1911 roku. Szczególną sławę zyskał dzięki Oskarżam! i Kole udręki. Po uznawanym za jego największe osiągnięcie Napoleonie zrealizował jeszcze wiele filmów, w tym Kapitana Fracasse'a i Bitwę pod Austerlitz. Odszedł w 1981 roku.

Wybrana filmografia

1919 Oskarżam! / J'accuse! / I Accuse

1923 Koło udręki / La Roue / The Wheel

1927 Napoleon / Napoléon vu par Abel Gance / Napoleon

1943 Kapitan Fracasse / Le capitaine Fracasse / Captain Fracasse

1960 Bitwa pod Austerlitz / Austerlitz / The Battle of Austerlitz

stopka

barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Akademia Kina Światowego: Slacker 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Klub "Wysokich Obcasów": Thelma 
Klub "Wysokich Obcasów"
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Książę i dybuk 
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, Polska, Niemcy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.