wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Napoleon
13 gru

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

13 grudnia 2016, godz. 17:00

Surrealizm, impresjonizm i dadaizm w kinie

wykład: dr hab. Rafał Syska

Napoleon, reż. Abel Gance, Francja 1927, 95 min
obsada: Albert Dieudonné, Vladimir Roudenko, Edmond Van Daële, Alexandre Koubitzky, Antonin Artaud, Abel Gance

Do filmu na żywo zagra taper, Piotr Świętoniowski.

Zanim Stanley Kubrick zmarnotrawił siły i czas na nigdy nieukończone, domniemane arcydzieło o Napoleonie Bonaparte, inny wizjoner, Abel Gance, podjął się nakręcenia filmu o życiu legendarnego francuskiego wodza. Reżyser mówił o tym fascynującym go człowieku, że był paroksyzmem swoich czasów w takim samym stopniu, w jakim jego czasy były paroksyzmem historii. Dzieło Gance'a było z kolei paroksyzmem kina: widowiskiem, które wyznaczyło nowe standardy pod względem rozmachu, technicznego zaawansowania i sugestywności. Charakteryzuje się niezwykle efektownymi i wyrafinowanymi chwytami formalnymi. Jest w Napoleonie wiele obrazów tak wspaniałych, tak pełnych kreatywnej energii swojego twórcy, że widza porywa spontaniczny entuzjazm, napisał Roger Ebert po obejrzeniu odrestaurowanej wersji filmu.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Abel Gance

Urodził się w 1889 roku w Paryżu. Jego młodzieńczą pasją był teatr. W świecie kina pierwsze kroki stawiał jako aktor i scenarzysta. Reżyserską karierę rozpoczął w 1911 roku. Szczególną sławę zyskał dzięki Oskarżam! i Kole udręki. Po uznawanym za jego największe osiągnięcie Napoleonie zrealizował jeszcze wiele filmów, w tym Kapitana Fracasse'a i Bitwę pod Austerlitz. Odszedł w 1981 roku.

Wybrana filmografia

1919 Oskarżam! / J'accuse! / I Accuse

1923 Koło udręki / La Roue / The Wheel

1927 Napoleon / Napoléon vu par Abel Gance / Napoleon

1943 Kapitan Fracasse / Le capitaine Fracasse / Captain Fracasse

1960 Bitwa pod Austerlitz / Austerlitz / The Battle of Austerlitz

stopka

barwa: kolor
Jackie 
Pablo Larraín, Chile, Francja, USA 2016
La La Land 
Damien Chazelle, USA 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Moonlight 
Barry Jenkins, USA 2016
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Ostatnie tango 
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
Sing 
Christophe Lourdelet, Garth Jennings, USA, Wielka Brytania 2016
Szwedzka teoria miłości 
Erik Gandini, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
To tylko koniec świata 
Xavier Dolan, Kanada, Francja 2016
Elle 
Paul Verhoeven, Francja, Niemcy, Belgia 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Nauczycielka 
Jan Hřebejk, Słowacja, Czechy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.