wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Napoleon
13 gru
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

13 grudnia 2016, godz. 17:00

Surrealizm, impresjonizm i dadaizm w kinie

wykład: dr hab. Rafał Syska

Napoleon, reż. Abel Gance, Francja 1927, 95 min
obsada: Albert Dieudonné, Vladimir Roudenko, Edmond Van Daële, Alexandre Koubitzky, Antonin Artaud, Abel Gance

Do filmu na żywo zagra taper, Piotr Świętoniowski.

Zanim Stanley Kubrick zmarnotrawił siły i czas na nigdy nieukończone, domniemane arcydzieło o Napoleonie Bonaparte, inny wizjoner, Abel Gance, podjął się nakręcenia filmu o życiu legendarnego francuskiego wodza. Reżyser mówił o tym fascynującym go człowieku, że był paroksyzmem swoich czasów w takim samym stopniu, w jakim jego czasy były paroksyzmem historii. Dzieło Gance'a było z kolei paroksyzmem kina: widowiskiem, które wyznaczyło nowe standardy pod względem rozmachu, technicznego zaawansowania i sugestywności. Charakteryzuje się niezwykle efektownymi i wyrafinowanymi chwytami formalnymi. Jest w Napoleonie wiele obrazów tak wspaniałych, tak pełnych kreatywnej energii swojego twórcy, że widza porywa spontaniczny entuzjazm, napisał Roger Ebert po obejrzeniu odrestaurowanej wersji filmu.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Abel Gance

Urodził się w 1889 roku w Paryżu. Jego młodzieńczą pasją był teatr. W świecie kina pierwsze kroki stawiał jako aktor i scenarzysta. Reżyserską karierę rozpoczął w 1911 roku. Szczególną sławę zyskał dzięki Oskarżam! i Kole udręki. Po uznawanym za jego największe osiągnięcie Napoleonie zrealizował jeszcze wiele filmów, w tym Kapitana Fracasse'a i Bitwę pod Austerlitz. Odszedł w 1981 roku.

Wybrana filmografia

1919 Oskarżam! / J'accuse! / I Accuse

1923 Koło udręki / La Roue / The Wheel

1927 Napoleon / Napoléon vu par Abel Gance / Napoleon

1943 Kapitan Fracasse / Le capitaine Fracasse / Captain Fracasse

1960 Bitwa pod Austerlitz / Austerlitz / The Battle of Austerlitz

stopka

barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Najlepszy 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Pięć Smaków: Miód dla dakini 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Dechen Roder, Bhutan 2017
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
Thor: Ragnarok 
Taika Waititi, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.