film
 
Między słowami: Miasto ślepców
Blindness
reż. Fernando Meirelles / Kanada, Brazylia, Japonia 2009 / 120’
gość: Jacek Mądry- certyfikowany psychoterapeuta psychoanalityczny
Seanse - kup bilet:
15 gru

Obsada

Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal

Opis filmu

W niewyjaśnionych okolicznościach mieszkańcy pewnego miasta tracą wzrok. Nagła choroba rozprzestrzenia się z taką prędkością, że wkrótce porzucone zostają wszelkie próby znalezienia lekarstwa, gdyż każdy kontakt z zarażonym powoduje utratę wzroku. Wśród ludzi wybucha panika. Władze są coraz bardziej bezradne, w obliczu szerzącej się epidemii decydują się odizolować chorych w opuszczonym szpitalu psychiatrycznym i poddać ich kwarantannie. Wraz z gwałtownie rosnącą liczbą pacjentów dramatycznie pogarsza się ich sytuacja. Stopniowo wyczerpują się zapasy jedzenia, zaczyna się walka o władzę. Jeden ze zbuntowanych pacjentów (Gael Garcia Bernal) posuwa się do niewyobrażalnej brutalności stając się samozwańczym przywódcą jednej z grup. Do szpitala trafia także kobieta (Julianne Moore), która pozorując utratę wzroku, postanawia towarzyszyć swojemu mężowi. Miasto ślepców to przerażająca wizja apokalipsy, która nagle urzeczywistnia się w bezimiennej metropolii.

Informacje o reżyserze

Fernando Meirelles

Urodził się w 1955 roku w São Paolo. Studiował tam architekturę i kręcił eksperymentalne filmy wideo. Wraz z przyjaciółmi założył grupę Olthar Electronico. W latach siedemdziesiątych pracował w niezależnej telewizji, potem zajmował się reklamą i rozrywką, zostając reżyserem popularnego show dla dzieci. Debiutował sequelem filmu Złote wrota. Dopiero w kolejnym swoim dziele sięgnął po temat ambitniejszy – zajął się nieobecnymi w kinie, marginalizowanymi, choć samodzielnymi Pokojówkami. Następny film, Miasto Boga, okazał się światowym hitem, ukazującym brutalne życie w brazylijskich fawelach w niezwykle atrakcyjny wizualnie i montażowo sposób. Po Mieście Boga Meirelles zajął się mainstreamowymi produkcjami z gwiazdorską obsadą, nie rezygnując przy tym z właściwej mu troski o zmysłowość obrazu.


Born in 1955 in São Paolo. He studied architecture and made experimental video films there. With his friends he established the Olthar Electronico group. In the 1970s he worked for an independent television channel, where he was involved in commercials and entertainment. He became a director of a popular children’s show. His debut was a sequel of the Golden Gate. Only in his next film he chose a more ambitious theme – speaking of Maids (Domésticas), who are absent from cinema, excluded, but still – independent. His next film, City of God (Cidade de Deus) was a world hit. It depicted the brutal life in the Brazilian favelas in a visually attractive way with unusual editing. After the City of God, Meirelles turned to mainstream productions with star cast, without giving up the care for aesthetic sensuality, so typical for him.

Filmografia/ Filmography

1998 Menino Maluquinho 2: A Aventura / Golden Gate (Palace 2)

2001 Domésticas / Maids

2002  Cidade de Deus / City of God

2006 Constant Gardener

2008 Blindness

2010 Love’s Labors Lost

stopka

reżyseria: Fernando Meirelles
obsada: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.