film
 
Między słowami: Miasto ślepców
Blindness
reż. Fernando Meirelles / Kanada, Brazylia, Japonia 2009 / 120’
gość: Jacek Mądry- certyfikowany psychoterapeuta psychoanalityczny
Seanse - kup bilet:
15 gru

Obsada

Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal

Opis filmu

W niewyjaśnionych okolicznościach mieszkańcy pewnego miasta tracą wzrok. Nagła choroba rozprzestrzenia się z taką prędkością, że wkrótce porzucone zostają wszelkie próby znalezienia lekarstwa, gdyż każdy kontakt z zarażonym powoduje utratę wzroku. Wśród ludzi wybucha panika. Władze są coraz bardziej bezradne, w obliczu szerzącej się epidemii decydują się odizolować chorych w opuszczonym szpitalu psychiatrycznym i poddać ich kwarantannie. Wraz z gwałtownie rosnącą liczbą pacjentów dramatycznie pogarsza się ich sytuacja. Stopniowo wyczerpują się zapasy jedzenia, zaczyna się walka o władzę. Jeden ze zbuntowanych pacjentów (Gael Garcia Bernal) posuwa się do niewyobrażalnej brutalności stając się samozwańczym przywódcą jednej z grup. Do szpitala trafia także kobieta (Julianne Moore), która pozorując utratę wzroku, postanawia towarzyszyć swojemu mężowi. Miasto ślepców to przerażająca wizja apokalipsy, która nagle urzeczywistnia się w bezimiennej metropolii.

Informacje o reżyserze

Fernando Meirelles

Urodził się w 1955 roku w São Paolo. Studiował tam architekturę i kręcił eksperymentalne filmy wideo. Wraz z przyjaciółmi założył grupę Olthar Electronico. W latach siedemdziesiątych pracował w niezależnej telewizji, potem zajmował się reklamą i rozrywką, zostając reżyserem popularnego show dla dzieci. Debiutował sequelem filmu Złote wrota. Dopiero w kolejnym swoim dziele sięgnął po temat ambitniejszy – zajął się nieobecnymi w kinie, marginalizowanymi, choć samodzielnymi Pokojówkami. Następny film, Miasto Boga, okazał się światowym hitem, ukazującym brutalne życie w brazylijskich fawelach w niezwykle atrakcyjny wizualnie i montażowo sposób. Po Mieście Boga Meirelles zajął się mainstreamowymi produkcjami z gwiazdorską obsadą, nie rezygnując przy tym z właściwej mu troski o zmysłowość obrazu.


Born in 1955 in São Paolo. He studied architecture and made experimental video films there. With his friends he established the Olthar Electronico group. In the 1970s he worked for an independent television channel, where he was involved in commercials and entertainment. He became a director of a popular children’s show. His debut was a sequel of the Golden Gate. Only in his next film he chose a more ambitious theme – speaking of Maids (Domésticas), who are absent from cinema, excluded, but still – independent. His next film, City of God (Cidade de Deus) was a world hit. It depicted the brutal life in the Brazilian favelas in a visually attractive way with unusual editing. After the City of God, Meirelles turned to mainstream productions with star cast, without giving up the care for aesthetic sensuality, so typical for him.

Filmografia/ Filmography

1998 Menino Maluquinho 2: A Aventura / Golden Gate (Palace 2)

2001 Domésticas / Maids

2002  Cidade de Deus / City of God

2006 Constant Gardener

2008 Blindness

2010 Love’s Labors Lost

stopka

reżyseria: Fernando Meirelles
obsada: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal
barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Every Thing Will Be Fine 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Francja, Kanada, Niemcy, Norwegia, Szwecja 2015
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.