film
Między słowami: Ida
Ida
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Dania, Wielka Brytania 2013 / 80’
gość: Maciej Musiał - psychoanalityk szkoleniowy tymczasowy Polskiego Towarzystwa Psychoanalitycznego i psychoterapeuta oraz superwizor Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychoanalitycznej z Trójmiasta - połączenie via skype
Seanse - kup bilet:
20 paź

Obsada

Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela

Nagrody

38. Gdynia Festiwal Filmowy - Złote Lwy dla najlepszego filmu, najlepsza aktorka (Agata Kulesza), MFF w Toronto 2013 - nagroda FIPRESCI

Opis filmu

Polska, 1962 rok. Nowicjuszka Anna, sierota umieszczona w klasztorze pod opieką zakonnic, ma przyjąć święcenia. Matka przełożona namawia ją, by przed uroczystością odwiedziła swoją ciotkę, jedyną żyjącą krewną. Ciotka opowiada Annie o losach rodziny - wyznaje, że Anna jest żydówką. Razem wyruszają w podróż do miejscowości Piaski, gdzie mieszkali dziadkowie i rodzice Anny jeszcze przed wojną. W czasie niemieckiej okupacji rodzina była przechowywana przez polskich sąsiadów, ale Wanda podejrzewa, że zostali zabici przez jednego z nich. Chce się dowiedzieć, dlaczego to zrobił i gdzie pochowane są ich ciała. W rodzinnym domu Anny mieszka teraz ktoś inny.

Ze świata, który pokazuje Pawlikowski, ktoś całkowicie wydestylował nie tylko nadzieję, ale i wiarę, że jest coś jeszcze. A przecież pytanie, czy jest "coś jeszcze", przewija się przez ten film cały czas. Niezwykle mądre to kino, zrealizowane z klasą, dystansem, przenikliwą przekorą, na jakie być może stać tylko kogoś z zewnątrz - kogoś takiego jak Paweł Pawlikowski, który spędził wiele lat za granicą, głównie w Anglii.

Paweł T. Felis, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela
polski dystrybutor: Solopan
nagrody: 38. Gdynia Festiwal Filmowy - Złote Lwy dla najlepszego filmu, najlepsza aktorka (Agata Kulesza), MFF w Toronto 2013 - nagroda FIPRESCI
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Doktor Strange 
Scott Derrickson, USA 2016
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": "Paterson" 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Jim Jarmusch, USA 2016
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Patricio Guzmán, Francja, Hiszpania, Chile 2015
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.