film
Między słowami: Ida
Ida
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Dania, Wielka Brytania 2013 / 80’
gość: Maciej Musiał - psychoanalityk szkoleniowy tymczasowy Polskiego Towarzystwa Psychoanalitycznego i psychoterapeuta oraz superwizor Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychoanalitycznej z Trójmiasta - połączenie via skype
Seanse - kup bilet:
20 paź

Obsada

Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela

Nagrody

38. Gdynia Festiwal Filmowy - Złote Lwy dla najlepszego filmu, najlepsza aktorka (Agata Kulesza), MFF w Toronto 2013 - nagroda FIPRESCI

Opis filmu

Polska, 1962 rok. Nowicjuszka Anna, sierota umieszczona w klasztorze pod opieką zakonnic, ma przyjąć święcenia. Matka przełożona namawia ją, by przed uroczystością odwiedziła swoją ciotkę, jedyną żyjącą krewną. Ciotka opowiada Annie o losach rodziny - wyznaje, że Anna jest żydówką. Razem wyruszają w podróż do miejscowości Piaski, gdzie mieszkali dziadkowie i rodzice Anny jeszcze przed wojną. W czasie niemieckiej okupacji rodzina była przechowywana przez polskich sąsiadów, ale Wanda podejrzewa, że zostali zabici przez jednego z nich. Chce się dowiedzieć, dlaczego to zrobił i gdzie pochowane są ich ciała. W rodzinnym domu Anny mieszka teraz ktoś inny.

Ze świata, który pokazuje Pawlikowski, ktoś całkowicie wydestylował nie tylko nadzieję, ale i wiarę, że jest coś jeszcze. A przecież pytanie, czy jest "coś jeszcze", przewija się przez ten film cały czas. Niezwykle mądre to kino, zrealizowane z klasą, dystansem, przenikliwą przekorą, na jakie być może stać tylko kogoś z zewnątrz - kogoś takiego jak Paweł Pawlikowski, który spędził wiele lat za granicą, głównie w Anglii.

Paweł T. Felis, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela
polski dystrybutor: Solopan
nagrody: 38. Gdynia Festiwal Filmowy - Złote Lwy dla najlepszego filmu, najlepsza aktorka (Agata Kulesza), MFF w Toronto 2013 - nagroda FIPRESCI
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Films For Food: Boginie jedzenia 
Films for Food
Vérane Frédiani, Francja 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.