film
Zagubieni
Ztraceni v Mnichove
reż. Petr Zelenka / Czechy  2015 / 105’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 listopada 2016.

Obsada

Jana Plodkova, Alena Dolakova, Marcial Di Fonzo Bo

Nagrody

Czeskie Lwy 2016 - najlepszy scenariusz

Opis filmu

Petr Zelenka, jeden z najbardziej znanych i lubianych w Polsce współczesnych czeskich reżyserów, twórca Opowieści o zwyczajnym szaleństwie, nie traci humoru i pełnego dystansu spojrzenia na rzeczywistość. Jego Zagubieni zaczynają się jako opowieść o dziennikarzu śledczym na tropie skandalu. 2008 rok, w mediach trwa dyskusja o układzie monachijskim sprzed siedmiu dekad, gdy francuski premier Édouard Daladier zdradził Czechów i wszedł w alians z Hitlerem. Ambasador Francji w pojednawczym geście przywozi do Pragi papugę zmarłego polityka. Zapomina jednak, że ptak mówi. Czasami bardzo niewygodne rzeczy. Nagle film Zelenki odwraca się o 180 stopni. Reżyser zamienia typową komedię w przewrotny mockument. Tworzy satyrę o niezwykle długim ostrzu. Drwi z Czechów, ich stosunku do przeszłości i codzienności, z narodowych stereotypów i obrazu Francuzów. Z ciętym humorem odtwarza też proces produkcji filmów: łatanie dziur i błędów, bełkotliwe wypowiedzi aktorów w wywiadach, dostosowywanie artystycznych wizji do budżetów. Nie zapomina również wbić szpili polskim reżyserom. Przede wszystkim pokazuje jednak, jak nieustannie od nowa pisze się historię. A wszystko to z inteligentną ironią, w duchu padających w filmie słów Heydricha: Czesi to śmiejące się bestie.

 

Informacje o reżyserze

Petr Zelenka

Czeski dramaturg, scenarzysta, reżyser filmowy i teatralny. We wczesnej młodości był basistą i tekściarzem punkowej grupy V noci. Pierwsze próby filmowe podejmował na przełomie lat 80. i 90. na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Po studiach pracował jako dramaturg studia filmowego Barrandov oraz realizował filmy dla czeskiej telewizji. Zadebiutował paradokumentem Mňága – Happy End – fikcyjną historią rzeczywiście istniejącego zespołu Mňága a Zdorp, wymykającego się spod kontroli wytwórni płytowej. Międzynarodowy rozgłos przynieśli mu pokazywani na festiwalach w Salonikach i Valladolid Guzikowcy, którzy zdobyli pięć Czeskich Lwów. Wielką popularność zyskał także zrealizowany na podstawie jego scenariusza film Samotni Davida Ondřička. Znany jest również jako twórca teatralny: dramat Opowieści o zwyczajnym szaleństwie wystawił w 2001 roku w praskim Teatrze Dejvicki (przetłumaczono go i grano m.in. w Anglii, Japonii, Polsce, Rosji, Serbii, na Węgrzech i Słowacji). Inna z jego sztuk, Oczyszczenie, napisana została dla Starego Teatru w Krakowie. Ponadto w scenerii opustoszałej fabryki w Nowej Hucie Zelenka nakręcił własną wersję Braci Karamazow. Reżysera wyróżnia czarny humor i nieskrępowana wyobraźnia oraz umiejętność celnego portretowania ludzi balansujących między przeciętnością a szaleństwem.

Wybrana filmografia

1996 Mnága - Happy End

1997 Guzikowcy / Knoflíkári / The Button-Pinchers

1997 Jak se žije komparsistům podle Petra Zelenky

2000 Powers (kr.m. / short)

2002 Rok diabła / Rok dábla / Year of the Devil

2005 Opowieści o zwyczajnym szaleństwie / Príbehy obycejného sílenství / Wrong Side Up

2008 Bracia Karamazow / Karamazovi / The Karamazov Brothers

stopka

reżyseria: Petr Zelenka
obsada: Jana Plodkova, Alena Dolakova, Marcial Di Fonzo Bo
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Czeskie Lwy 2016 - najlepszy scenariusz
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Piękne dni 2D 
Wim Wenders, Francja, Niemcy, Portugalia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.