wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Media Magica I - Film przed filmem
Media Magica I - Was geschah wirklich zwischen den Bildern?
11 paź

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Archeologia kina

wykład: prof. Andrzej Gwóźdź

Media Magica I - Film przed filmem (Media Magica I - Was geschah wirklich zwischen den Bildern?), reż. Werner Nekes, RFN 1986, 83 min

Film przed filmem z 1986 roku otworzył nowy rozdział w filmografii Wernera Nekesa. Nowy, choć ściśle związany z jego fascynacją ruchomym obrazem i awangardowymi poszukiwaniami na polu filmu. To dokument, w którym twórca przedstawia „prehistorię” kina. Od lat 70. bowiem pasją niemieckiego reżysera jest kolekcjonowanie artefaktów związanych z iluzjami optycznymi oraz wszelkich śladów prekinematograficznych działań. W zbiorach Nekesa znajdują się unikalne obiekty, maszyny, zabawki optyczne i literatura im poświęcona.

Zanim inwencja braci Lumière pozwoliła światu cieszyć się magią kina, przez stulecia próbowano uchwycić ruch, a optyczne iluzje stanowiły źródło inspiracji dla wynalazców oraz rozrywki dla użytkowników. Werner Nekes w swoim filmie pokazuje efekty tych poszukiwań, wciągając widzów w niezwykłą podróż w czasie. Od camera obscura do kinematografu, od manierystycznych anamorfoz po złudzenia wynikające z niedoskonałości ludzkiego oka. Film przed filmem to i lekcja historii, i znakomita zabawa dla współczesnego widza. Reżyser, prezentując swoją kolekcję i działanie zgromadzonych w niej obiektów, jednocześnie budzi ciekawość i emocje, które iluzja wywoływała od zawsze

Marta Miś

Informacje o reżyserze

Werner Nekes

Niemiecki artysta, od lat 60. XX wieku tworzący eksperymentalne filmy i sztukę wideo, kolekcjoner i wykładowca. Urodził się w 1944 roku w Erfurcie, studiował lingwistykę i psychologię we Freiburgu. W 1964 roku przeniósł się do Bonn i stanął na czele uniwersyteckiego klubu filmowego, przyjaźniąc się z filmowcami i innymi artystami, m.in. z Dore O., jego późniejszą współpracowniczką i partnerką życiową. Sam zaczął malować w 1965, eksperymentując z różnymi technikami i materiałami, zaczął też kręcić filmy najpierw na taśmie 8 mm, potem 16 mm. Jego celem stało się uwolnienie filmu od klasycznej narracji i psychologii, zwrot ku strukturze i pierwotnym filmowym jakościom.

Wybrana filmografia

1965 Tom Doyle i Eva Hesse / Tom Doyle und Eva Hesse / Tom Doyle and Eva Hesse (kr.m.)

1966 Falstart / Fehlstart / The False Start (kr.m.)

1967 Łuk / Bogen / The Bow (kr.m.)

1967 Cięcia dla ABABA / Schnitte für ABABA / Cuts for ABABA (kr.m.)

1968 vis-à-vis (kr.m.)

1968 Film grupowy / Gruppenfilm / The Group Movie (kr.m.)

1969 Mgławica / Nebula

1970 Abbandono (kr.m.)

1973 Otomana / Diwan / The Divan

1974 Makimono (kr.m.)

1975 Photophthalmia (kr.m.)

1976 Amalgamat / Amalgam

1980 Uliisses

1988 Archeologia filmu / Vorgeschichte des Films / The Archeology of Film

1997 Dzień malarza / Der Tag des Malers / The Day of the Painter

2004 Teatr cieni Richarda Bradshawa / Richard Bradshaw’s Shadowtheater / Richard Bradshaw’s Shadow Theatre

 

 

stopka

barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Kiki 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Paco León, Hiszpania 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Przez otwarte drzwi 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marina Seresesky, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Bitwa wrocławska 
Beata Januchta, Polska 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Polish Cinema for Beginners: Carte blanche 
Polish Cinema for Beginners
Jacek Lusiński, Polska 2014
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Wózkownia: Mr. Gaga 
Wózkownia
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.