wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Media Magica I - Film przed filmem
Media Magica I - Was geschah wirklich zwischen den Bildern?
11 paź

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Archeologia kina

wykład: prof. Andrzej Gwóźdź

Media Magica I - Film przed filmem (Media Magica I - Was geschah wirklich zwischen den Bildern?), reż. Werner Nekes, RFN 1986, 83 min

Film przed filmem z 1986 roku otworzył nowy rozdział w filmografii Wernera Nekesa. Nowy, choć ściśle związany z jego fascynacją ruchomym obrazem i awangardowymi poszukiwaniami na polu filmu. To dokument, w którym twórca przedstawia „prehistorię” kina. Od lat 70. bowiem pasją niemieckiego reżysera jest kolekcjonowanie artefaktów związanych z iluzjami optycznymi oraz wszelkich śladów prekinematograficznych działań. W zbiorach Nekesa znajdują się unikalne obiekty, maszyny, zabawki optyczne i literatura im poświęcona.

Zanim inwencja braci Lumière pozwoliła światu cieszyć się magią kina, przez stulecia próbowano uchwycić ruch, a optyczne iluzje stanowiły źródło inspiracji dla wynalazców oraz rozrywki dla użytkowników. Werner Nekes w swoim filmie pokazuje efekty tych poszukiwań, wciągając widzów w niezwykłą podróż w czasie. Od camera obscura do kinematografu, od manierystycznych anamorfoz po złudzenia wynikające z niedoskonałości ludzkiego oka. Film przed filmem to i lekcja historii, i znakomita zabawa dla współczesnego widza. Reżyser, prezentując swoją kolekcję i działanie zgromadzonych w niej obiektów, jednocześnie budzi ciekawość i emocje, które iluzja wywoływała od zawsze

Marta Miś

Informacje o reżyserze

Werner Nekes

Niemiecki artysta, od lat 60. XX wieku tworzący eksperymentalne filmy i sztukę wideo, kolekcjoner i wykładowca. Urodził się w 1944 roku w Erfurcie, studiował lingwistykę i psychologię we Freiburgu. W 1964 roku przeniósł się do Bonn i stanął na czele uniwersyteckiego klubu filmowego, przyjaźniąc się z filmowcami i innymi artystami, m.in. z Dore O., jego późniejszą współpracowniczką i partnerką życiową. Sam zaczął malować w 1965, eksperymentując z różnymi technikami i materiałami, zaczął też kręcić filmy najpierw na taśmie 8 mm, potem 16 mm. Jego celem stało się uwolnienie filmu od klasycznej narracji i psychologii, zwrot ku strukturze i pierwotnym filmowym jakościom.

Wybrana filmografia

1965 Tom Doyle i Eva Hesse / Tom Doyle und Eva Hesse / Tom Doyle and Eva Hesse (kr.m.)

1966 Falstart / Fehlstart / The False Start (kr.m.)

1967 Łuk / Bogen / The Bow (kr.m.)

1967 Cięcia dla ABABA / Schnitte für ABABA / Cuts for ABABA (kr.m.)

1968 vis-à-vis (kr.m.)

1968 Film grupowy / Gruppenfilm / The Group Movie (kr.m.)

1969 Mgławica / Nebula

1970 Abbandono (kr.m.)

1973 Otomana / Diwan / The Divan

1974 Makimono (kr.m.)

1975 Photophthalmia (kr.m.)

1976 Amalgamat / Amalgam

1980 Uliisses

1988 Archeologia filmu / Vorgeschichte des Films / The Archeology of Film

1997 Dzień malarza / Der Tag des Malers / The Day of the Painter

2004 Teatr cieni Richarda Bradshawa / Richard Bradshaw’s Shadowtheater / Richard Bradshaw’s Shadow Theatre

 

 

stopka

barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.