wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Dzisiejsze czasy
Modern Times
04 paź
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Charles Chaplin - gwiazda kina niemego (zajęcia otwarte*) 

wykład: dr Małgorzata Kozubek

Dzisiejsze czasy (Modern Times), reż. Charles Chaplin, USA 1936, 87 min
obsada: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman

Ostatni niemy film Charliego Chaplina, błyskotliwa satyra na nowoczesność i epokę automatyzacji. Chaplin pokazuje, że przeciętny, prosty człowiek nie ma zbyt wielkiego wyboru w życiu. Doświadcza albo morderczej pracy, albo głodu i więzienia. Wyrwać go z tego mechanizmu może wyłącznie miłość; taka, jaka w filmie spotyka Trampa i poznaną przez niego, bezdomną dziewczynę. Zakochani dają nadzieję, że w okrutnej rzeczywistości „dzisiejszych czasów” jest miejsce na szczere uczucie.

Wszystko ma tu jakiś sens. Złodzieje w domu towarowym to głodni bezrobotni, wybredny klient restauracji uosabia zaś próżną klasę wyższą. Trybiki w fabryce są upiorną machiną kapitalizmu, a czająca się na każdym kroku automatyka - widmem obecnego stylu życia. Film naszpikowany jest wieloma tego typu niuansami, a najciekawszym i najładniejszym z nich jest scena z bohaterem wkręconym w fabryczne tryby – bardzo niejednoznaczna, dająca odnieść się zarówno do sytuacji klasy robotniczej, jak i… samego Charliego, który czuł się wtedy wyczerpany i przemielony przez toksyczny przemysł filmowy, niczym kawałek taśmy przez zepsutą kamerę.

Piotr Pluciński, portalfilmowy.pl

zajęcia dodatkowe, poza programem I semestru; bezpłatne wejściówki do odbioru w kasach Kina Nowe Horyzonty od 30 września 2016

Informacje o reżyserze

Charles Chaplin

Urodził się w 1899 roku w Londynie, zmarł w 1977 w Szwajcarii. Aktor, reżyser, scenarzysta, kompozytor, pionier kina. Od dzieciństwa występował na scenach music-hallu. W 1907 roku został zaangażowany do zespołu wodewilowego. Podczas tournée po USA zwrócił na siebie uwagę Macka Sennetta, twórcy filmowej burleski i właściciela wytwórni Keystone. Tamże Chaplin reżyserował slapstickowe komedyjki, w których sam grał. Stworzył postać trampa w meloniku, za dużych butach, z wąsikiem i bambusową laseczką. W 1919 roku założył, wraz z Mary Pickford, Douglasem Fairbanksem i Davidem W. Griffithem, wytwórnię United Artists. W 1921 roku powstał jego pierwszy pełnometrażowy film – Brzdąc. Jako przeciwnik kina dźwiękowego Chaplin jeszcze w 1936 roku reżyserował nieme Dzisiejsze czasy. Przemówił dopiero cztery lata później w Dyktatorze. Po wojnie został oskarżony o sympatie prokomunistyczne i uznany za „cudzoziemca niepożądanego w USA”. Ostatnie filmy nakręcił w Europie.

Wybrana filmografia

1914 Aby zarobić na życie / Making a Living

1916 Charlie włóczęga / The Vagabond

1921 Brzdąc / The Kid

1925 Gorączka złota / The Gold Rush

1931 Światła wielkiego miasta / City Lights

1940 Dyktator / The Great Dictator

1942 Pan Verdoux / Monsieur Verdoux

1952 Światła rampy / Limelight

stopka

barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Coco (seans dla szkoły) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Ferie 2018: Villads 
Ferie 2018
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.