film
 
Joe Hill
reż. Bo Widerberg / Szwecja, USA 1971 / 117’
Seanse - kup bilet:
27 paź
28 paź

Obsada

Thommy Berggren, Anja Schmidt, Kelvin Malave, Evert Anderson, Cathy Smith

Nagrody

Venice IFF 1982 - Golden Lion, FIPRESCI Prize; German Films Awards 1983 - Best Cinematography, Outstanding Feature Film

Opis filmu

Rok 1910. Do Nowego Jorku przybywają ze Szwecji dwaj bracia: Paul i Joel Hägglundowie. Szybko doświadczają na własnej skórze, że Ameryka nie jest rajem - żeby przetrwać, trzeba się imać najcięższych prac. Bracia rozstają się. Paul wyjeżdża w poszukiwaniu szczęścia. 19-letni Joel, teraz przedstawiający się jako Joe Hill, nieco dłużej zostaje w Nowym Jorku, ale wkrótce wyrusza na Zachód w poszukiwaniu brata i lepszej pracy, dzięki czemu lepiej poznaje kraj i jego ludzi. Zostaje agitatorem i bardem robotniczej organizacji Industrial Workers of the World. Oparta na faktach, utrzymana w balladowym rytmie biografia Josepha Hillstroma znanego pod pseudonimem Joe Hill - piosenkarza i aktywisty związkowego. Widerbergowi udało się uniknąć typowych dla filmu politycznego plakatowych uproszczeń w rysunku bohaterów, które osłabiły wymowę podobnego skądinąd filmu Sacco i Vanzetti Giuliana Montalda, a także odmalować panoramę Ameryki początku XX wieku.

MG


In 1910, brothers Paul and Joel Hägglund arrive in New York from Sweden. They quickly find out the hard way that America is no paradise and that to survive, you have to take on the toughest jobs. At some point, they part ways. Paul goes in search of happiness, while 19-year-old Joel, now calling himself Joe Hill, stays in New York a while longer before heading West in search of his brother and a better job, which allows him to get to know the country and its people better. He becomes a bard of the working class and an agitator for a labor union known as the Industrial Workers of the World. Based on a true story, this poetic film tells the life story of singer and union agitator Joseph Hillstrom (the real name of Joel Hägglund), also known as Joe Hill. In portraying his characters, Widerberg avoids the sort of simplifications that are typical of political films - something that was a weak point in Giuliano Montaldo's otherwise similar film Sacco & Vanzetti - while also painting a panoramic picture of America in the early 20th century.

MG

Informacje o reżyserze

Bo Widerberg

Urodzony w 1930 roku w Malmö, zmarł w 1997 roku w Ängelholm. Miał buntowniczą naturę. W wieku 17 lat porzucił szkołę, później zdezerterował z wojska. Zanim zaczął robić filmy, był krytykiem filmowym oraz opublikował powieść i zbiór opowiadań. Należał do grupy reżyserów sprzeciwiających się dominacji Ingmara Bergmana w szwedzkim kinie. Dopominał się kina zaangażowanego politycznie. Za swoje najlepsze filmy uważał Miłość Elwiry Madigan i Drogę węża.


Bo Widerberg was Born in Malmö in 1930 and died in Ängelholm in 1997. Rebellious by nature, he left school at 17 and later deserted from the army. Before he started making films, he worked as a film critic and also published a novel and a collection of short stories. He belonged to a group of directors who stood up against the domination of Ingmar Bergman's Swedish cinema. He made films about political subjects. His best films are considered to be Elvira Madigan and The Serpent's Way.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1963 Wózek dziecięcy / Barnvagnen / The Baby Carriage

1967 Miłość Elwiry Madigan / Elvira Madigan

1969 Adalen 31 / Ådalen 31

1971 Joe Hill

1976 Człowiek na dachu / Mannen på Taket / The Man on the Roof

1986 Droga węża / Ormens väg på hälleberget / The Serpent's Way

stopka

reżyseria: Bo Widerberg
scenariusz: Bo Widerberg, Richard Weber, Steve Hopkins
zdjęcia: Petter Davidson, Jörgen Persson
montaż: Bo Widerberg
muzyka: Stefan Grossman, Joan Baez, Joe Hill
obsada: Thommy Berggren, Anja Schmidt, Kelvin Malave, Evert Anderson, Cathy Smith
producent: Waldemar Bergendahl, Bo Widerberg
produkcja: Bo Widerberg Film, Sagittarius Productions
właściciel praw: Njutafilms
nagrody: Venice IFF 1982 - Golden Lion, FIPRESCI Prize; German Films Awards 1983 - Best Cinematography, Outstanding Feature Film
język: angielski
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Ghost in the Shell 
Rupert Sanders, USA 2017
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Polish Cinema for Beginners: Hiszpanka 
Polish Cinema for Beginners
Łukasz Barczyk, Polska 2014
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Węgierska Wiosna Filmowa: Dusza i ciało 
Węgierska Wiosna Filmowa 2017
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Wózkownia: Małżeńskie porachunki 
Wózkownia
Ole Bornedal, Dania 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.