film
     
Alchemik
The Alchemist Cookbook
reż. Joel Potrykus / USA 2016 / 82’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
27 paź
30 paź

Obsada

Ty Hickson, Amari Cheatom

Opis filmu

Sean to współczesny pustelnik - człowiek znikąd, który wybrał izolację. Zamknięty w przyczepie w leśnej głuszy w stanie Michigan, żyje wraz ze swoim kotem Kasparem i tajemniczym kompanem. Jego codzienność to głośna muzyka, tajemnicze rytuały i eksperymenty chemiczne. Jednym słowem, Sean celebruje życie na marginesie społeczeństwa. W codzienną rutynę wkrada się jednak nieprzewidywalność - Sean zaczyna przywoływać diabła. Zabawy z chemią wkrótce przestają być zwykłymi igraszkami. Demon w końcu pokaże swoje prawdziwe oblicze. Trzeci pełnometrażowy film Joela Potrykusa to rzecz z pogranicza horroru i czarnej komedii. Trudno nie zauważyć w Alchemiku odwołań do klasycznego Blair Witch Project, ale w tym przypadku najważniejsza jest drwina i ironia. W tej absurdalnej podróży w głąb ludzkiego obłędu oprócz satanistycznych motywów i dziwacznych zachowań z pogranicza choroby psychicznej wyróżnia się też zaskakujący soundtrack.

Joanna Ostrowska


Sean is a modern-day hermit: an anonymous man from nowhere who chooses to live in isolation. Locked in a trailer somewhere in the woods of Michigan, he lives with his cat, Kaspar, and a mysterious companion. His everyday life is filled with loud music, mysterious rituals, and chemical experiments. In short, Sean expresses himself and celebrates life on the margins of society. When unpredictability creeps into his daily routine, however, he decides to summon the devil. At this point, his chemistry experiments stop being mere dalliances and start to resemble black magic. In the end, the demon shows its true face. The third feature film by Joel Potrykus borders on horror and black comedy. The Alchemist Cookbook contains undeniable references to the classic The Blair Witch Project, although one would certainly expect a film by the director of Buzzard to be rife with mockery and irony, of course. In this absurd journey into the depths of human insanity, beyond the Satanic themes and bizarre behavior bordering on mental illness, we also find an extremely surprising soundtrack.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Joel Potrykus

Urodzony w Alpenie w stanie Michigan. Studiował film na lokalnym Grand Valley State University. Już w trakcie studiów zrealizował kilka filmów na taśmie ośmio- i szesnastomilimetrowej. Później założył firmę Son Noise Movies, w której wyprodukował m.in. własny film Kojot. W 2012 roku stworzył pełnometrażowy debiut pod tytułem Małpa. Wyróżniony dwiema nagrodami na festiwalu w Locarno, stanowi największy sukces w jego dotychczasowej karierze.


He was born in Alpen, Michigan and studied film at Grand Valley State University, where he made several 8 mm and 16 mm films. Soon after graduation, he founded Son Noise Movies, which produced his film Coyote. In 2012, he completed his feature-length debut Ape, which received two awards at the Locarno Film Festival and is his greatest success.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2007 Gordon (short)

2010 Kojot / Coyote (short)

2012 Małpa / Ape

2014 Krogulec / Buzzard

2016 Alchemik / The Alchemist Cookbook

stopka

reżyseria: Joel Potrykus
scenariusz: Joel Potrykus
zdjęcia: Adam J. Minnick
montaż: Joel Potrykus
muzyka: Tim DeWit, Jamie Grefe, Brian Harding, Andrew Mille
obsada: Ty Hickson, Amari Cheatom
producent: Bryan Reisberg, Andrew D. Corkin, Ashley Young, Joel Potrykus
produkcja: Uncorked, Sob Noisse Movies
właściciel praw: Oscilloscope
język: angielski
barwa: kolor
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.