film
Jamnik
Wiener-Dog
reż. Todd Solondz / USA 2016 / 88’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
26 paź
29 paź

Obsada

Ellen Burstyn, Kieran Culkin, Julie Delpy, Danny DeVito, Greta Gerwig, Tracy Letts, Zosia Mamet

Opis filmu

Społeczeństwo jest niemiłe - od trzech dekad mówi w swoich filmach Todd Solondz (bohater retrospektywy podczas 2. AFF). Rozczarowany ludzką głupotą, hipokryzją i okrucieństwem reżyser tym razem w centrum uwagi stawia czworonożnego pupila. Jamnik to pokraczna odyseja po amerykańskich miasteczkach i domostwach, zaludnionych typowymi dla Solondza dziwakami i bliskimi rozpaczy samotnikami. Roztrzepaną weterynarz (Greta Gerwig), niespełnionego scenarzystę (Danny DeVito), pozbawioną złudzeń staruszkę (Ellen Burstyn) oraz wiele innych postaci połączy podróżujący z rąk do rąk pies. Scenariusz ironiczno-gorzkiego portretu białej klasy średniej porusza się jednak w innym rejestrze niż Czarny koń - poprzedni film reżysera będący ciepłą satyrą na dobiegających czterdziestki kidultsówJamnik, inspirowany filmem Na los szczęścia, Baltazarze! Roberta Bressona (1966) o zmieniającym właścicieli osiołku, jest zbiorem epizodów, które układają się w odpychający, pełen mizantropii obraz współczesnej (post)ludzkiej kondycji. Komedia człowiecza obserwowana przez jamnika nie musi być wcale śmieszna - niewykluczone, że jest naprawdę straszna.

Sebastian Smoliński


Society is unpleasant - this is the message that Todd Solondz (the subject of retrospective during the 2nd AFF) has been sending for three decades in his movies. Disappointed by human stupidity, hypocrisy, and cruelty, this time the director focuses on a four-legged pet. Wiener-Dog is a grotesque odyssey over American small towns and homes populated with strangers and loners at the brink of desperation, so typical of Solondz's films. The dog passing from one person to another connects a scatterbrained vet (Greta Gerwig), an unfulfilled screenwriting professor (Danny DeVito), a disillusioned elderly woman (Ellen Burstyn), and a multitude of other characters. The script of this ironic and bitter portrait of the white middle class is placed in different register than Dark Horse , Solondz's previous film that was a warm satire on the nearly-forty kidults. Inspired by Robert Bresson's Au Hasard Balthazar (1966) - a film about a donkey that has several owners - Wiener-Dog is a collection of episodes that combine to form an obnoxious and full of misanthropy picture of contemporary (post)human condition. A human comedy seen by a wiener-dog does not need to be funny at all; quite possible that it is really scary.

Sebastian Smoliński

Informacje o reżyserze

Todd Solondz

Urodzony w 1959 roku w Newark w stanie New Jersey. Rozgłos przyniósł mu film Witaj w domku dla lalek, który zwyciężył festiwal Sundance w 1996. Od tego czasu pozostaje jednym z najbardziej przenikliwych krytyków amerykańskiej rzeczywistości, którą zawsze analizuje z mieszaniną humoru, groteski i goryczy. Opowiadanie (2001) oraz Palindromy (2004) to kultowe, smutne komedie o outsiderach i odmieńcach, którzy tworzą sobie własny świat, by przetrwać wśród okrutnych normalsów. Od 2009 roku Solondz wykłada reżyserię i scenariopisarstwo w Tisch School of the Arts na New York University.


Born in 1959 in Newark, New Jersey. He became famous with his Welcome to the Dollhouse, a film which won the Grand Jury Prize at the Sundance Film Festival in 1996. Ever since then, he continues to be one of the most bitter critics of American reality, which he always scrutinizes with a combination of humor, grotesque, and bitterness. Storytelling (2001) and Palindromes (2004) have become iconic sad comedies about outsiders and strangers who create their own world to survive amongst the cruel 'normals'. Since 2009, Solondz has been teaching Directing and Writing at the Tisch School of the Arts at New York University.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Feelings (short)

1984 Babysitter (short)

1989 Fear, Anxiety & Depression

1995 Witaj w domku dla lalek / Welcome to the Dollhouse

1998 Happiness

2001 Opowiadanie / Storytelling

2004 Palindromy / Palindromes

2009 Życie z wojną w tle / Life During Wartime

2011 Czarny koń / Dark Horse

2016 Jamnik / Wiener-Dog

stopka

reżyseria: Todd Solondz
scenariusz: Todd Solondz
zdjęcia: Edward Lachman
montaż: Kevin Messman
muzyka: James Lavino
obsada: Ellen Burstyn, Kieran Culkin, Julie Delpy, Danny DeVito, Greta Gerwig, Tracy Letts, Zosia Mamet
producent: Megan Ellison, Christine Vachon
produkcja: Annapurna Pictures, Killer Films
właściciel praw: Annapurna International
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Ederly 
Piotr Dumała, Polska 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wózkownia: Hiszpański temperament 
Wózkownia
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.