film
   
Twentynine Palms
reż. Bruno Dumont / Francja, Niemcy, USA 2003 / 119’
Seanse - kup bilet:
26 paź
27 paź

Obsada

David Wissak, Katia Golubeva

Nagrody

Sitges - Catalonian IFF 2003 - José Luis Guarner Critic's Award

Opis filmu

Para młodych ludzi, Katia i David - ona Rosjanka, on Amerykanin, ich wspólnym językiem jest łamana francuszczyzna - podróżuje terenowym samochodem po pustyni i bezdrożach amerykańskiego Południowego Zachodu. Starają się zapomnieć o zwykłym życiu, on jest fotografem szukającym scenerii do sesji, o niej niczego nie wiemy. Ich burzliwy związek opiera się głównie na gwałtownym seksie. Pewnego dnia gubią się na pustyni… Film Dumonta jest połączeniem Uwolnienia Johna Boormana i Gerry'ego Gusa Van Santa z domieszką Zabriskie Point Michelangela Antonioniego. O ile jednak Antonioni w amerykańskiej pustyni dojrzał siłę oczyszczającą, o tyle dla Dumonta (i Van Santa) jest ona wielką i groźną tajemnicą, której lepiej nie zgłębiać. Ale jest to również film o nowym świecie po zimnej wojnie. Amerykanin i Rosjanka, zakochani w sobie dziwną sadomasochistyczną miłością, ale niepotrafiący się porozumieć, i trzecia niszcząca siła, która zjawia się znikąd, uderza i znika. Zdumiewający film, odpychający i fascynujący zarazem.

MG


She is Russian, he is American — Katia and David, a young couple, whose only shared language is broken French, travel in a Hummer across the desert and wilderness of American South West, trying to forget their ordinary lives (he is a photographer looking for locations for photo shoots, but nothing is known about her). Their turbulent relationship is mainly based on violent sex, contrasted with Katia's nervous breakdowns. One day, the couple get lost in the desert… Dumont's film combines Johna Boorman's Deliverance and Gus Van Sant's Gerry with a tinge of Michelangelo Antonioni's Zabriskie Point. Although Antonioni saw a purifying force in the South-West desert, for Dumont (and Van Sant) it is an overwhelming and dangerous mystery that one should rather not explore. This film also tells the story of the new world after the Cold War. An American man and a Russian girl sharing strange, sadomasochistic love, who are unable to understand each other, and the third destructive force that comes from nowhere, strikes, and goes away. A stunning film that is both obnoxious and fascinating at the same time.

MG

Informacje o reżyserze

Bruno Dumont

Jest utożsamiany z nurtem nowego francuskiego ekstremizmu, transgresyjnego kina z przełomu XX i XXI wieku, przekraczającego tabu związane z seksualnością i przemocą. Urodził się w 1958 roku w Bailleul we Francji. Przez kilkanaście lat wykładał filozofię w lokalnym liceum. Kręcił komercyjne reklamówki dla miejscowych zakładów pracy. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa, za które otrzymał nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes. Za następne dwa filmy – nakręconą w 1999 roku Ludzkość i Flandrię z 2006 roku – został nagrodzony Grand Prix canneńskiego festiwalu. 


Director Bruno Dumont is connected with the New French Extreme current, frequently described as breaking taboos on sexuality and violence. Born in Bailleul, France in 1958, he has been a high school philosophy teacher and an advertisement filmmaker. He made his big-screen debut in 1997 with The Life of Jesus, which garnered the Golden Camera Award and the Jean Vigo Prize at Cannes. His two following films, Humanity (1999) and Flanders (2006), both received the Cannes festival’s Grand Prix. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Wierząca / Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

stopka

reżyseria: Bruno Dumont
scenariusz: Bruno Dumont
zdjęcia: Georges Lechaptois
montaż: Dominique Petrot
muzyka: Thierry Garcia
obsada: David Wissak, Katia Golubeva
producent: Rachid Bouchareb, Jean Bréhat
produkcja: 3B Productions, 7th Floor, The, Thoke Moebius Film Company
właściciel praw: Pyramide Films
nagrody: Sitges - Catalonian IFF 2003 - José Luis Guarner Critic's Award
język: angielski, francuski
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Najlepszy 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Pięć Smaków: Miód dla dakini 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Dechen Roder, Bhutan 2017
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
Thor: Ragnarok 
Taika Waititi, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.