film
 
Polish Cinema for Beginners: Polowanie na muchy
Hunting Flies
reż. Andrzej Wajda / Polska 1969 / 103’
Seanse - kup bilet:
17 lis

Obsada

Zygmunt Malanowicz, Małgorzata Braunek, Ewa Skarzanka

Opis filmu

Skromny księgarz Włodek (Zygmunt Malanowicz), nieszczęśliwy w małżeństwie, poznaje piękną studentkę Irenę, której szybko daje się uwieść. Jednak dziewczyna, będąca częścią artystycznego i intelektualnego fermentu lat 60. i wyznająca ideały wolnej miłości, stawia mu coraz wyższe wymagania. Czy będzie potrafił im sprostać? Kultowy film Andrzeja Wajdy - rzadki przykład komedii w twórczości mistrza - jest satyrą na artystyczną Warszawę lat 60. i postępujący kryzys męskości. Scenariusz, na podstawie własnego opowiadania, napisał Janusz Głowacki, a wspaniałą rolę Ireny, która przeszła do historii kina, zagrała tu Małgorzaty Braunek. Film pokażemy w odrestaurowanej cyfrowo wersji.

gość: Małgorzata Sadowska


A modest bookshop keeper Włodek (Zygmunt Malanowicz), stuck in an unhappy marriage, meets a beautiful student Irena, who quickly seduces him. However the girl, who is a part of the artistic and intellectual movement of the 60's, following the ideals of free love, keeps on expecting more and more from him. Would he be able to meet her growing expectations? This cult classic by Andrzej Wajda, a rare example of a comedy by the great director, is an artistic satire of Warsaw in the 60's and the crisis of masculinity. The script, written by Janusz Głowacki, is based on his short story and the great character of Irena is played by Małgorzata Braunek. The film will be screened in a digitally reconstructed version.

guest: Małgorzata Sadowska

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge


Andrzej Wajda, film and theatre director, screenwriter and stage-designer, born in 1926. He studied painting at the Academy of Fine Arts in Kraków (1946-1950) and then directing at the National Film School in Łódź. Andrzej Wajda is one of the most distinguished and popular Polish directors and a co-founder of the Polish School of the 1950s and 1960s. He started his professional career working with Aleksander Ford on the film Five from Barska Street. His feature debut was A Generation), a story about young people of the suburbs of Warsaw during the Nazi occupation of Poland. Wajda is an extraordinarily prolific and universal director. He has made very different films: psychological, historical, political, literature adaptations. In every genre, his works have made history in Polish cinema. For his outstanding services to the film industry Wajda has received numerous prestigious awards. In 2000 he was the first Polish filmmaker to receive an honorary Oscar.

Wajda is also a theatre director. He works at Teatr Stary in Kraków and Teatr Powszechny in Warsaw.

Filmography:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

stopka

reżyseria: Andrzej Wajda
obsada: Zygmunt Malanowicz, Małgorzata Braunek, Ewa Skarzanka
barwa: kolor
Design Disruptors 
Wydarzenia specjalne
Matt D'Avella
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Piękny drań 
John Butler, Irlandia 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Wózkownia: Jutro będziemy szczęśliwi 
Wózkownia
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.