film
 
Polish Cinema for Beginners: Miasto 44
Warsaw 44
reż. Jan Komasa / Polska 2014 / 130’
Seanse - kup bilet:
20 paź

Obsada

Józef Pawłowski, Zofia Wichlacz, Anna Próchniak

Opis filmu

Mieli się uczyć, kochać, żyć. Ich młodość przypadła jednak na czas wojny, która wymusiła przyśpieszone dojrzewanie. Kiedy 1 sierpnia 1944 roku wybucha Powstanie Warszawskie, młodzież rusza do walki. Jest wśród niej utrzymujący rodzinę po śmierci ojca 18-letni Stefan. Są także piękna sanitariuszka Alicja oraz bojowa łącznika Kama, które walczą nie tylko z niemieckim okupantem, ale i rywalizują o uczucie Stefana. Jan Komasa - reżyser pokazywanej już na Polish Cinema for Beginners Sali samobójców - stworzył tym razem filmowe widowisko, które utrwaliło mit Powstania wśród młodzieży. Oszałamiające wizualnie Miasto 44, obfitujące w spektakularne sceny walk i seksu, okazało się jednym z najpopularniejszych polskich filmów ostatnich lat.

gość: Błażej Hrapkowicz


They were supposed to study, love and live. Their youth however happened in the time of war, which forced them to grow up quickly. When on the 1st of August 1944 the Warsaw Uprising stared, Polish young people were ready to fight. One of them is a 18 year old Stefan, who after the death of his father takes care of his family. There is also a beautiful paramedic Alicja and Kama - a feisty liaison officer, who not only fight with the German occupant but also compete with each other over Stefan. Jan Komasa - a director whose film Suicide Room, was screened before at Polish Cinema for Beginners - created a film spectacle, which reassured the myth of the uprising in the modern youth. Visually stunning Warsaw 44, full of grand scenes of fights and sex, turned out to be one of the most popular films in Poland in the last few years.

guest: Błażej Hrapkowicz

Informacje o reżyserze

Jan Komasa

Urodził się 1981 roku w Poznaniu. Syn aktora Wiesława Komasy. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Sala samobójców jest jego debiutem pełnometrażowym. Wcześniej mogliśmy oglądać jego nowelę Warszawa, która w 2005 roku razem ze Śląskiem Anny Kazejak-Dawid i Morzem Macieja Migasa trafiła na kinowe ekrany pod wspólnym tytułem Oda do radości. Był to efekt konkursu na najlepszy scenariusz ogłoszonego przez Akson Studio.


Was born in 1981 in Poznań. He is the son of actor, Wiesław Komasa. He graduated from the Directing Department at PWSFTviT in Łódź. Suicide Room is his full-length debut. Previously we could see his novella Warsaw, which in 2005 together with Śląsk by Anna Kazejak-Dawid and See byMaciej Migas was shown in cinemas under the joint title Ode to Joy. This was a result of Akson Studio’s competition for the best film scenario.

Filmografia/ Filmography

2003 Projekt rodzina (short)

2004 Fajnie, że jesteś (short)

2005 Warszawa (short)

2007 Spływ (doc.)

2011 Sala samobójców / Suicide Room

stopka

reżyseria: Jan Komasa
obsada: Józef Pawłowski, Zofia Wichlacz, Anna Próchniak
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Szczęśliwa rocznica; Danton 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.