film
Wim Wenders: Pina 3D
reż. Wim Wenders / Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2011 / 106’
11.12 spotkanie z Wimem Wendersem w języku angielskim z symultanicznym tłumaczeniem na język polski, prowadzenie: Adam Kruk
Seanse - kup bilet:
01 gru
11 gru

Obsada

Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Jorge Puerta, Pina Bausch, Rainer Behr, Andrey Berezin

Nagrody

German Film Awards 2011 – Best Documentary; CPH:DOX 2011 - Audience Award; European Film Awards 2011 - European Documentary; Camerimage 2013 - Best Cinematography

Opis filmu

Pina nie jest biografią zmarłej w 2009 roku choreografki Piny Bausch. To raczej hołd złożony przez Wima Wendersa jej twórczości i hymn na cześć sztuki. W subtelnym, wyciszonym filmie niemiecki twórca staje w obronie najdelikatniejszych wartości – uczuć, piękna, szacunku dla drugiego człowieka. Reżyser zarejestrował najważniejsze przedstawienia artystki – Święto wiosnyVollmond i Café Müller. Poprosił członków jej zespołu o wykonanie części układów na ulicach niemieckiego Wuppertalu. W filmie niemal nie padają słowa, środkiem ekspresji tancerzy jest ciało. Pina nauczyła mnie, że nie trzeba zalewać widzów potokami słów – mówił Wenders. – Otworzyła mi oczy na to, ile można zakomunikować gestem albo poprzez stworzenie odpowiedniej przestrzeni. Chcąc wiarygodnie oddać tę przestrzeń na ekranie, reżyser wstrzymywał się z realizacją Piny ponad 20 lat. Czekał, aż kamery pozwolą mu zrekonstruować na ekranie świat wykreowany na scenie przez Bausch. Dziś, wykorzystując technologię 3D w dokumencie, autor Nieba nad Berlinem wytycza też nowe drogi dla kina. Pokazuje, że trzeci wymiar nie musi być tandetnym efektem, który sprowadza X muzę z powrotem na jarmark. Że może służyć wielkiej sztuce.

Krzysztof Kwiatkowski (11. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)


Wim Wenders’ Pina is a tribute to a dancer and choreographer who pushed her art towards truly new directions – the late Pina Bausch. Aiming to give Bausch’s choreographies their full effect on the screen, Wenders made the film in 3D, allowing viewers to experience the physical dimensions of a stage production. In addition to performances of her dance creations, the film also shows interviews with the members of her troupe, the Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, for whom she was not only a mentor, but also the incarnation of an unattainable ideal and, for some, a close friend.

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Wim Wenders

Urodził się w 1945 r. w Düsseldorfie. Studiował medycynę i filozofię i reżyserię w Monachium. Miłośnik Jashujiro Ozu, Nichalasa Raya i amerykańskiego kina drogi, jeden z największych autorów kina współczesnego, obecnie prezes European Film Academy. Wyreżyserował kultowe dla wielu pokoleń filmy, m.in. traktat o miłości i nieśmiertelności Niebo nad Berlinem czy tętniące kubańską muzyką Buena Vista Social Club. Był wielokrotnie nagradzany na festiwalach w Cannes, Berlinie, Wenecji, Locarno.

Wybrana filmografia:

1974 Alicja w miastach / Alice in der Städten / Alice in the Cities

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

1997 Koniec przemocy / Am Ende der Gewalt / The End of Violence

1999 Buena Vista Social Club

2005 Nie wracaj w te strony / Don't Come Knocking

2008 Spotkanie w Palermo / Palermo Shooting


Wim Wenders

Was born in 1945 in Düsseldorf. He studied medicine, philosophy and directing in Munich. He admires Yasujirō Ozu, Nicholas Ray and American road movies, one of the greatest contemporary directors, currently the President of the European Film Academy. He directed films which were icons for many generations, e.g. the treatise on love and immortality, Wings of Desire and Buena Vista Social Club, pulsating with Cuban music. He has won many awards in Cannes, Berlin, Venice, and Locarno.

Selected filmography:

1974 Alice in der Städten / Alice in the Cities

1976 Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paris, Texas

1987 Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

1997 Am Ende der Gewalt / The End of Violence

1999 Buena Vista Social Club

2005 Don't Come Knocking

2008 Palermo Shooting

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Hélène Louvart, Jorg Widmer
montaż: Toni Froschhammer
muzyka: Thom
obsada: Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Jorge Puerta, Pina Bausch, Rainer Behr, Andrey Berezin
producent: Wim Wenders, Gian-Piero Ringel, Chris Bolzli, Claudie Ossard
produkcja: Neue Road Movies, Eurowide Film Production, Zweites Deutsches Fernsehen, ZDFtheaterkanal, ARTE, Tanztheater Wuppertal, Recorded Picture Company, Pictorion_das Werk
nagrody: German Film Awards 2011 – Best Documentary; CPH:DOX 2011 - Audience Award; European Film Awards 2011 - European Documentary; Camerimage 2013 - Best Cinematography
język: niemiecki, angielski, francuski
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.