film
   
Wim Wenders: Tajemnice ludzkiej duszy
The Soul of a Man
reż. Wim Wenders / Niemcy, USA 2003 / 103’
Seanse - kup bilet:
22 lis

Obsada

Chris Thomas King, Keith B. Brown, James Hughes

Nagrody

Primetime Emmy Awards 2004 - Outstanding Cinematography for Nonfiction Programming; MFF w São Paulo I2003 - najlepszy zagraniczny dokument

Opis filmu

Jeden z odcinków popularnej serii The Blues wyprodukowanej przez Martina Scorsese. Wim Wenders, z wprawą godną detektywa, rekonstruuje losy trzech ulubionych artystów bluesa. Za wspólny mianownik biografii Blinda Williego Johnsona, Skipa Jamesa i J. B. Lenoira uznaje poczucie niespełnienia i goryczy związanej z brakiem zasłużonego rozgłosu. Emanujące typową dla twórczości reżysera aurą melancholii, Tajemnice ludzkiej duszy niepozbawione są osobistego tonu. Wzruszająco wybrzmiewa zwłaszcza scena, w której Wenders opowiada o tym jak, będąc początkującym reżyserem, usłyszał po raz pierwszy muzykę Lenoira. Prywatne niepostrzeżenie łączy się tu z publicznym, a intymność zostaje uwikłana w politykę. Jedną z ambicji Wendersa jest oddanie ducha czasów, w których przyszło żyć jego bohaterom. W tym celu reżyser chętnie sięga po materiały archiwalne z czasów Wielkiego Kryzysu i obywatelskich protestów z lat sześćdziesiątych. Zdecydowanie najważniejszym elementem Tajemnic ludzkiej duszy okazuje się jednak muzyka. Dawne bluesowe szlagiery zyskują drugie życie i powracają w brawurowych aranżacjach takich artystów jak Lou Reed, Nick Cave czy Cassandra Wilson.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Lisa Rinzler
montaż: Mathilde Bonnefoy
muzyka: Skip James, Blind Willie Johnson, J. B. Lenoir
obsada: Chris Thomas King, Keith B. Brown, James Hughes
producent: Margaret Bodde, Alex Gibney, Martin Scorsese
produkcja: Cappa Productions, Emotion Pictures, Jigsaw Productions, Road Movies, Filmproduktion, Vulcan Productions, Wim Wenders Stiftung
nagrody: Primetime Emmy Awards 2004 - Outstanding Cinematography for Nonfiction Programming; MFF w São Paulo I2003 - najlepszy zagraniczny dokument
język: angielski
barwa: kolor i cz.-b.
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
Adapter. Kino bez barier: Historia Marie 
Adapter. Kino bez barier
Jean-Pierre Améris, Francja 2014
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.