film
     
Wim Wenders: Tak daleko, tak blisko
Faraway, So Close! / In weiter Ferne, so nah!
reż. Wim Wenders / Niemcy 1993 / 146’
Seanse - kup bilet:
19 lis

Obsada

Otto Sander, Bruno Ganz, Peter Falk, Willem Dafoe, Nastassja Kinski

Nagrody

MFF w Cannes 1993 – Wielka Nagroda Jury

Opis filmu

Tak daleko, tak blisko to powrót do świata aniołów, o którym Wenders opowiadał w Niebie nad Berlinem. Po transformacji Damiela Cassiel ma nową anielską towarzyszkę. Raphaela dzielnie wykonuje pracę anielicy - słysząc ludzkie myśli, wspiera śmiertelników i stara się być z nimi w najcięższych momentach. Nowy Berlin - miasto aniołów - to przestrzeń połączona, w której różnice pomiędzy Wschodem a Zachodem przynajmniej w teorii powinny się szybko zacierać. Cassiel, obserwujący Michaiła Gorbaczowa, jeden z symboli Jesieni Ludów, wysłucha jego myśli o sile poezji i rewolucji społecznej. Gdzieś w tle pojawia się II wojna światowa i rozczulający szofer, który wciąż przechowuje swoje ukochane stare samochody. Obok niego żyje matka z córką, ledwo wiążące koniec z końcem, bezimienni gangsterzy handlujący bronią, dzieciaki sprzedające pornosy. Damiel - anioł, który zaczął prowadzić włoską knajpę, ożenił się z artystką cyrkową Marion i ma kilkuletnią córeczkę - spełnia marzenia wszystkich aniołów.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders, Ulrich Zieger, Richard Reitinger
zdjęcia: Jürgen Jürges
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Laurent Petitgand
obsada: Otto Sander, Bruno Ganz, Peter Falk, Willem Dafoe, Nastassja Kinski
producent: Ulrich Felsberg, Wim Wenders
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Tobis Filmkunst
nagrody: MFF w Cannes 1993 – Wielka Nagroda Jury
język: niemiecki, angielski, francuski, rosyjski, włoski
barwa: kolor i cz.-b.
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Ostatni w Aleppo 
Feras Fayyad, Dania 2017
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.