film
     
Wim Wenders: Tak daleko, tak blisko
Faraway, So Close! / In weiter Ferne, so nah!
reż. Wim Wenders / Niemcy 1993 / 146’
Seanse - kup bilet:
19 lis

Obsada

Otto Sander, Bruno Ganz, Peter Falk, Willem Dafoe, Nastassja Kinski

Nagrody

MFF w Cannes 1993 – Wielka Nagroda Jury

Opis filmu

Tak daleko, tak blisko to powrót do świata aniołów, o którym Wenders opowiadał w Niebie nad Berlinem. Po transformacji Damiela Cassiel ma nową anielską towarzyszkę. Raphaela dzielnie wykonuje pracę anielicy - słysząc ludzkie myśli, wspiera śmiertelników i stara się być z nimi w najcięższych momentach. Nowy Berlin - miasto aniołów - to przestrzeń połączona, w której różnice pomiędzy Wschodem a Zachodem przynajmniej w teorii powinny się szybko zacierać. Cassiel, obserwujący Michaiła Gorbaczowa, jeden z symboli Jesieni Ludów, wysłucha jego myśli o sile poezji i rewolucji społecznej. Gdzieś w tle pojawia się II wojna światowa i rozczulający szofer, który wciąż przechowuje swoje ukochane stare samochody. Obok niego żyje matka z córką, ledwo wiążące koniec z końcem, bezimienni gangsterzy handlujący bronią, dzieciaki sprzedające pornosy. Damiel - anioł, który zaczął prowadzić włoską knajpę, ożenił się z artystką cyrkową Marion i ma kilkuletnią córeczkę - spełnia marzenia wszystkich aniołów.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders, Ulrich Zieger, Richard Reitinger
zdjęcia: Jürgen Jürges
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Laurent Petitgand
obsada: Otto Sander, Bruno Ganz, Peter Falk, Willem Dafoe, Nastassja Kinski
producent: Ulrich Felsberg, Wim Wenders
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Tobis Filmkunst
nagrody: MFF w Cannes 1993 – Wielka Nagroda Jury
język: niemiecki, angielski, francuski, rosyjski, włoski
barwa: kolor i cz.-b.
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Akademia Kina Światowego: Slacker 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Klub "Wysokich Obcasów": Thelma 
Klub "Wysokich Obcasów"
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Książę i dybuk 
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, Polska, Niemcy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.