film
   
Wim Wenders: Buena Vista Social Club
reż. Wim Wenders / Niemcy, USA 1999 / 105’
Seanse - kup bilet:
17 lis

Obsada

Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Rubén González

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1999 - najlepszy dokument; Niemieckie Nagrody Filmowe 2000 - najlepszy dokument

Opis filmu

Dokument Wima Wendersa łączy w sobie dwie wielkie pasje reżysera: muzykę i podróże. Niemiecki twórca, namówiony przez znanego gitarzystę Ry Coodera, rusza na Kubę, by sportretować grupę wiekowych artystów, którzy jednoczą się pod szyldem Buena Vista Social Club. Największą siłą filmu jest bogata reprezentacja piosenek grupy, które roztaczają wokół siebie atmosferę tęsknoty za upływającym czasem i utraconymi miłościami. Melancholijny nastrój Buena Visty… potęguje dodatkowo zestawienie przebojów typu Chan chan i Dos gardenias z obrazami pięknych, lecz popadających w ruinę uliczek Hawany. Film Wendersa, choć pełen łagodnego smutku, okazuje się jednak przepełniony nadzieją. Ważną część dokumentu stanowi realizowany na gorąco, spontaniczny zapis zakończonej wielkim sukcesem trasy kubańskiego zespołu po Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu Buena Vista… może być odczytywana jako sugestywna opowieść o zdobytej z opóźnieniem sławie, która dziś doskonale koresponduje ze słynnym Sugar Manem.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Jörg Widmer
montaż: Brian Johnson
muzyka: Buena Vista Social Club
obsada: Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Rubén González
producent: Deepak Nayar
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Wim Wenders Stiftung
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1999 - najlepszy dokument; Niemieckie Nagrody Filmowe 2000 - najlepszy dokument
język: angielski, hiszpański
barwa: kolor
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Nieprawi 
Adrian Sitaru, Rumunia, Polska, Francja 2015
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Balerina 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Lato w Prowansji 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Rose Bosh, Francja 2014
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.