film
     
Wim Wenders: Lisbon Story
reż. Wim Wenders / Niemcy, Portugalia 1994 / 100’
Seanse - kup bilet:
03 lis

Obsada

Rüdiger Vogler, Joel Cunha Ferreira, Patrick Bauchau, Teresa Salgueiro, Sofia Bénard da Costa

Opis filmu

Fajtłapowaty dźwiękowiec przyjeżdża do Lizbony, aby pomóc w pracy znajomemu reżyserowi. Nie znajduje go jednak pod wskazanym adresem – na miejscu są tylko czarno-białe, nieme materiały filmowe, wypisany na ścianie aforyzm i książka z pozakreślanymi fragmentami; to wszystko wygląda enigmatycznie i trochę niepokojąco. Czekając na rozwój sytuacji, bohater poznaje uroki miasta: spaceruje wzdłuż wąskich, stromych uliczek i słucha muzyki lokalnego zespołu Madredeus. Lisbon Story jest nie tylko celuloidową pocztówką, ale i hołdem złożonym kinu, sztuce, która w momencie premiery filmu miała już prawie sto lat. Wim Wenders nawiązuje tutaj do twórczości klasyków: mistrza komedii Bustera Keatona i wielkiego dokumentalisty oraz eksperymentatora Dżigi Wiertowa. Stara się przy tym udowodnić, że prowadzona wprawną ręką kamera wciąż potrafi pokazać świat w całej jego wspaniałości i złożoności.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Lisa Rinzler
montaż: Peter Przygodda, Anne Schnee
muzyka: Jürgen Knieper, Madredeus
obsada: Rüdiger Vogler, Joel Cunha Ferreira, Patrick Bauchau, Teresa Salgueiro, Sofia Bénard da Costa
producent: Paulo Branco, Ulrich Felsberg, Wim Wenders
produkcja: Madragoa Filmes, Road Movies Filmproduktion, Wim Wenders Stiftung
język: angielski, portugalski, niemiecki
barwa: kolor i cz.-b.
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
Adapter. Kino bez barier: Historia Marie 
Adapter. Kino bez barier
Jean-Pierre Améris, Francja 2014
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.