film
     
Wim Wenders: Lisbon Story
reż. Wim Wenders / Niemcy, Portugalia 1994 / 100’
Seanse - kup bilet:
03 lis

Obsada

Rüdiger Vogler, Joel Cunha Ferreira, Patrick Bauchau, Teresa Salgueiro, Sofia Bénard da Costa

Opis filmu

Fajtłapowaty dźwiękowiec przyjeżdża do Lizbony, aby pomóc w pracy znajomemu reżyserowi. Nie znajduje go jednak pod wskazanym adresem – na miejscu są tylko czarno-białe, nieme materiały filmowe, wypisany na ścianie aforyzm i książka z pozakreślanymi fragmentami; to wszystko wygląda enigmatycznie i trochę niepokojąco. Czekając na rozwój sytuacji, bohater poznaje uroki miasta: spaceruje wzdłuż wąskich, stromych uliczek i słucha muzyki lokalnego zespołu Madredeus. Lisbon Story jest nie tylko celuloidową pocztówką, ale i hołdem złożonym kinu, sztuce, która w momencie premiery filmu miała już prawie sto lat. Wim Wenders nawiązuje tutaj do twórczości klasyków: mistrza komedii Bustera Keatona i wielkiego dokumentalisty oraz eksperymentatora Dżigi Wiertowa. Stara się przy tym udowodnić, że prowadzona wprawną ręką kamera wciąż potrafi pokazać świat w całej jego wspaniałości i złożoności.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Lisa Rinzler
montaż: Peter Przygodda, Anne Schnee
muzyka: Jürgen Knieper, Madredeus
obsada: Rüdiger Vogler, Joel Cunha Ferreira, Patrick Bauchau, Teresa Salgueiro, Sofia Bénard da Costa
producent: Paulo Branco, Ulrich Felsberg, Wim Wenders
produkcja: Madragoa Filmes, Road Movies Filmproduktion, Wim Wenders Stiftung
język: angielski, portugalski, niemiecki
barwa: kolor i cz.-b.
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Krwawe gody 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Paula Ortiz, Hiszpania 2015
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Palmy w śniegu 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Fernando González Molina, Hiszpania 2015
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Munio: Strażnik Księżyca 
Alexandre Heboyan, Benoit Philippon, Francja 2014
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Wściekłość 
Michał Węgrzyn, Polska 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.