film
   
Wim Wenders: Notatki o strojach i miastach
Notebook on Cities and Clothes / Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten
reż. Wim Wenders / RFN, Francja 1989 / 81’
Seanse - kup bilet:
20 paź

Obsada

Wim Wenders, Yohji Yamamoto

Opis filmu

Dokument, który powstał niejako na zamówienie. Centre Georges Pompidou w Paryżu zaproponowało Wimowi Wendersowi, żeby nakręcił film o modzie. Dla reżysera był to punkt wyjścia do stworzenia tego specyficznego portretu jednego z najważniejszych projektantów ostatnich dwóch dekad XX wieku - Yoji Yamamoto. Drugą inspiracją było porównanie procesu tworzenia mody i współczesnego kina. Dla Wendersa próba dokumentalnego uchwycenia projektanta przy pracy wiązała się przede wszystkim ze zmianą narzędzia rejestracji na kamerę cyfrową. Notatki… stanowią rodzaj dziennika, zapisu różnych wersji elektronicznego obrazu, który jest powielany, zestawiany, nakładany na siebie w taki sposób, by uzyskać odbicie procesu twórczego poddanego obserwacji bohatera. Jednocześnie film Wendersa i Yamamoto staje się kroniką obrazów z dwóch, istotnych dla projektanta miast - Tokio i Paryża. Wenders podgląda Yamamoto, wdziera się do jego pracowni, przeszukuje jego rzeczy osobiste, tropi inspiracje w obrazach fotograficznych.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Masasai Chikamori, Muriel Edelstein, Uli Kudicke, Robby Müller, Musatocki Nakajima, Wim Wenders
montaż: Dominique Auvray, Lenie Saviette, Anne Schnee
muzyka: Laurent Petitgand
obsada: Wim Wenders, Yohji Yamamoto
producent: Wim Wenders, Ulrich Felsberg
produkcja: Centre Pompidou, Centre de Creation Industrielle, Road Movies Filmproduktion
język: angielski, japoński, francuski
barwa: kolor i cz.-b.
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Ghost in the Shell 
Rupert Sanders, USA 2017
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Polish Cinema for Beginners: Hiszpanka 
Polish Cinema for Beginners
Łukasz Barczyk, Polska 2014
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Węgierska Wiosna Filmowa: Dusza i ciało 
Węgierska Wiosna Filmowa 2017
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Wózkownia: Małżeńskie porachunki 
Wózkownia
Ole Bornedal, Dania 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.