film
     
Wim Wenders: Tokyo-Ga
reż. Wim Wenders / RFN, USA 1985 / 92’
Seanse - kup bilet:
17 paź

Obsada

Chishû Ryû, Werner Herzog, Yûharu Atsuta

Opis filmu

Dziennik filmowy z podróży do Tokio, w którą Wenders wybrał się w 1983 roku w przerwie zdjęć do Paryż, Teksas. W stolicy Japonii, nie rozstając się z kamerą, szuka pozostałości świata znanego z dzieł najważniejszego dla niego mistrza sztuki filmowej - zmarłego w1963 roku Yasujirō Ozu. 20 lat od jego śmierci Kraj Kwitnącej Wiśni jawi się zupełnie inaczej niż w Tokijskiej opowieści. Po otwarciu na Zachód Japonia weszła na drogę ekspresowej modernizacji, a miejski pejzaż zdominowały nowoczesne biurowce i wielkoformatowe reklamy. Wenders odwiedza luksusową dzielnicę Ginza i salon gier pachinko, filmuje zatłoczone, głośne ulice i nastolatków przebranych za Elvisa Presleya, a także spotyka się ze współpracownikami Ozu. W Tokio nie ma już porządku - stwierdza - to groźne, chaotyczne miasto. Z kolei w rozmowie z Wernerem Herzogiem, odbywającej się na dachu Tokyo Tower z widokiem na nową panoramę metropolii, zastanawia się nad przeszłością i przyszłością kina i Japonii.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Edward Lachman
montaż: Solveig Dommartin, Jon Neuburger, Wim Wenders
muzyka: Laurent Petitgand
obsada: Chishû Ryû, Werner Herzog, Yûharu Atsuta
producent: Chris Sievernich, Wim Wenders
produkcja: Chris Sievernich Filmproduktion, Gray City, Westdeutscher Rundfunk (WDR)
język: angielski, japoński, niemiecki
barwa: kolor
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.