film
     
Wim Wenders: Stan rzeczy
The State of Things / Der Stand der Dinge
reż. Wim Wenders / RFN 1982 / 121’
Seanse - kup bilet:
15 paź

Obsada

Patrick Bauchau, Paul Getty Jr., Roger Corman, Samuel Fuller, Viva

Nagrody

MFF w Wenecji 1982 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI; Niemieckie Nagrody Filmowe 1983 - najlepszy film, zdjęcia

Opis filmu

Czekając na Godota w świecie branży filmowej. Niemiecki reżyser kręci niskobudżetową produkcję science fiction o świecie po apokalipsie. Pracę na planie zostają jednak przerwane - brakuje taśmy filmowej, a producent, który miał ją sprowadzić, zniknął bez śladu. Cała ekipa oczekuje jego powrotu w zniszczonym ośrodku turystycznym nad Atlantykiem. Niedoświadczony reżyser, operator kamery i aktorzy są skazani na swoje towarzystwo - rozmawiają o życiu i sztuce, kłócą się i upijają. Do nakręcenia Stanu rzeczy, kolejnej w karierze reżysera refleksji nad kondycją współczesnego kina, Wima Wendersa skłoniły osobiste doświadczenia. Na początku lat 80. Niemiec przystąpił do pracy nad swoim amerykańskim debiutem, kryminałem Opowieści Hammetta. Realizację utrudniał jednak producent - Francis Ford Coppola, który ciągle ingerował w scenariusz. Echa tego konfliktu, zakończonego ucieczką Wendersa do Europy, powracają w nagrodzonym Złotym Lwem w Wenecji Stanie rzeczy. Atmosferę rezygnacji dodatkowo uwydatniają nastrojowe czarno-białe zdjęcia i zimowy pejzaż smaganego wiatrem wybrzeża Portugalii. Na planie filmu Wendersa pojawiają się ikony popkultury - muza Andy'ego Warhola Viva czy kultowy twórca filmów klasy B Roger Corman.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders, Robert Kramer
zdjęcia: Henri Alekan, Fred Murphy, Martin Schäfer
montaż: Jon Neuburger, Peter Przygodda, Barbara von Weitershausen
muzyka: Jim Jarmusch, Jürgen Knieper
obsada: Patrick Bauchau, Paul Getty Jr., Roger Corman, Samuel Fuller, Viva
producent: Chris Sievernich
produkcja: Gray City, V.O. Filmes, Pro-ject Filmproduktion
nagrody: MFF w Wenecji 1982 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI; Niemieckie Nagrody Filmowe 1983 - najlepszy film, zdjęcia
język: niemiecki, angielski
barwa: cz.-b.
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Niesforny Bram (seans dla szkoły) 
Anna van der Heide, Holandia 2012
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Czas mroku 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Joe Wright, Wielka Brytania 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Wyspa psów (seans dla szkoły) 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.