film
     
Wim Wenders: Stan rzeczy
The State of Things / Der Stand der Dinge
reż. Wim Wenders / RFN 1982 / 121’
Seanse - kup bilet:
15 paź

Obsada

Patrick Bauchau, Paul Getty Jr., Roger Corman, Samuel Fuller, Viva

Nagrody

MFF w Wenecji 1982 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI; Niemieckie Nagrody Filmowe 1983 - najlepszy film, zdjęcia

Opis filmu

Czekając na Godota w świecie branży filmowej. Niemiecki reżyser kręci niskobudżetową produkcję science fiction o świecie po apokalipsie. Pracę na planie zostają jednak przerwane - brakuje taśmy filmowej, a producent, który miał ją sprowadzić, zniknął bez śladu. Cała ekipa oczekuje jego powrotu w zniszczonym ośrodku turystycznym nad Atlantykiem. Niedoświadczony reżyser, operator kamery i aktorzy są skazani na swoje towarzystwo - rozmawiają o życiu i sztuce, kłócą się i upijają. Do nakręcenia Stanu rzeczy, kolejnej w karierze reżysera refleksji nad kondycją współczesnego kina, Wima Wendersa skłoniły osobiste doświadczenia. Na początku lat 80. Niemiec przystąpił do pracy nad swoim amerykańskim debiutem, kryminałem Opowieści Hammetta. Realizację utrudniał jednak producent - Francis Ford Coppola, który ciągle ingerował w scenariusz. Echa tego konfliktu, zakończonego ucieczką Wendersa do Europy, powracają w nagrodzonym Złotym Lwem w Wenecji Stanie rzeczy. Atmosferę rezygnacji dodatkowo uwydatniają nastrojowe czarno-białe zdjęcia i zimowy pejzaż smaganego wiatrem wybrzeża Portugalii. Na planie filmu Wendersa pojawiają się ikony popkultury - muza Andy'ego Warhola Viva czy kultowy twórca filmów klasy B Roger Corman.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 


Born in 1945, Wim Wenders spent quite a bit of time searching for his path in life: he studied Medicine and Philosophy and left for Paris in order to become a painter. In time, however, he decided on cinema, beginning his studies at a film school in Munich. Along with Rainer Werner Fassbinder and Werner Herzog, he was a part of a movement of young artists who renewed and introduced postwar German cinema to European salons. Wenders makes both feature and documentary films. His favorite director is Yasujiro Ozu.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

stopka

reżyseria: Wim Wenders
scenariusz: Wim Wenders, Robert Kramer
zdjęcia: Henri Alekan, Fred Murphy, Martin Schäfer
montaż: Jon Neuburger, Peter Przygodda, Barbara von Weitershausen
muzyka: Jim Jarmusch, Jürgen Knieper
obsada: Patrick Bauchau, Paul Getty Jr., Roger Corman, Samuel Fuller, Viva
producent: Chris Sievernich
produkcja: Gray City, V.O. Filmes, Pro-ject Filmproduktion
nagrody: MFF w Wenecji 1982 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI; Niemieckie Nagrody Filmowe 1983 - najlepszy film, zdjęcia
język: niemiecki, angielski
barwa: cz.-b.
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.