film
Europejskie Nagrody Filmowe: Młodość
Youth
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
30 gru

Obsada

Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 2015 - najlepszy film, reżyser, aktor

Opis filmu

Fred jest emerytowanym kompozytorem, Mick - aktywnym zawodowo reżyserem. Przyjaźnią się od czterdziestu lat i każdego lata spotykają w alpejskim kurorcie, w którym między kolejnymi masażami dyskutują o sztuce i życiu, ostatnio coraz częściej również o przemijaniu. Zegar tyka. Starość i młodość, racjonalizm kontra mistycyzm. Miłość – popęd czy romantyczny ideał? Mick pracuje z zespołem młodych scenarzystów, chce przed śmiercią stworzyć wiekopomne dzieło. Fred, namawiany przez samą królową na powrót do dyrygentury, opiera się. Ich dzieci, trwające do tej pory w zgodnym związku, czeka rozwód. Ekskluzywny kurort to świat kontrastów, parada dziwolągów, w której kroczą zmęczony popularnością gwiazdor Hollywood, nierealnie piękna Miss World czy piłkarz uderzająco podobny do Maradony. Ironia płynnie splata się tu z liryzmem. Młodość to naznaczony autorskim stemplem realizacyjny majstersztyk, pobudzający zmysły bohaterów i widzów. Kadry przypominają klasyczne dzieła malarstwa, muzyka staje się osobnym bohaterem. U Sorrentino życie jest spektaklem, a ekran - sceną.

Anna Tatarska (16. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
scenariusz: Paolo Sorrentino
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Cristiano Travaglioli
muzyka: David Lang
obsada: Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda
producent: Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano, Fabio Conversi
produkcja: Indigo Film in co-production with Barbary Film, Pathé, France 2 Cinéma, Number 9 Films, C-Films
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 2015 - najlepszy film, reżyser, aktor
język: angielski
barwa: kolor
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Nieprawi 
Adrian Sitaru, Rumunia, Polska, Francja 2015
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Balerina 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Lato w Prowansji 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Rose Bosh, Francja 2014
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.