film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ida
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Dania, Francja, Wielka Brytania 2013 / 80’
Seanse - kup bilet:
29 gru

Obsada

Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski

Nagrody

Oscary 2015 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2014 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, zdjęcia, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Początek lat sześćdziesiątych - jedna z nowicjuszek zostaje poproszona przez matkę przełożoną, aby przed złożeniem ślubów zakonnych spotkała się ze swoją jedyną krewną. Ciotka dziewczyny ma na imię Wanda i mieszka w Warszawie. Siostrzenica odwiedza ją bez zapowiedzi. Pierwsze spotkanie staje się monologiem dotyczącym ich wspólnej rodziny. Tak naprawdę nowicjuszka nazywa się Ida Lebestein i jest Żydówką. Jej rodzice zostali zamordowani w czasie wojny. Dziewczynka uratowała się tylko dlatego, że była niemowlakiem. Ponad piętnaście lat po wojnie Wanda i Ida próbują odnaleźć grób bliskich. Ida Pawła Pawlikowskiego to obraz Polski po okresie stalinowskim, przed marcem 1968 roku. Chwilowa odwilż zapewnia tylko pozorny spokój. Ludzie nie chcą wracać do przeszłości - boją się wspomnień z okresu wojny i powojnia. Dla wszystkich przeszłość jest bardzo niewygodna. Szczególnie na polskiej wsi, w domu, który kiedyś miał innych właścicieli. Spotkanie Wandy i Idy to również symboliczne przekazanie świadectwa - relacji dotyczącej czasu okupacji i historii pokazowych procesów stalinowskich.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
scenariusz: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
zdjęcia: Ryszard Lenczewski, Łukasz Żal
montaż: Jarosław Kamiński
muzyka: Kristian Eidnes Andersen
obsada: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski
producent: Piotr Dzięcioł, Ewa Puszczyńska, Eric Abraham
produkcja: Opus Films, Phoenix Film Investments
nagrody: Oscary 2015 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2014 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, zdjęcia, Nagroda Publiczności
język: polski, łacina, francuski
barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": Sieranevada 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Short Waves On Tour 
Wydarzenia specjalne
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.