film
Europejskie Nagrody Filmowe: Wielkie piękno
The Great Beauty / La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja 2013 / 144’
Seanse - kup bilet:
28 gru

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrino Ferilli, Carlo Buccirosso, Pamela Villoresi

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 2013 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor; Oscary 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

Jep Gambardella jest dziennikarzem i bywalcem salonów, grzejącym się w blasku swojej elokwencji i sławy autora kultowej powieści, którą napisał kilka dekad wcześniej. Rzym Jep zna na pamięć. Odkrywa go najchętniej nocą w rozlicznych klubach, podczas ekstrawaganckich maskarad i luksusowych przyjęć. Wciąż jest na nich pożądanym gościem. Jego 65. urodziny zbiegną się jednak z powrotem pewnego ducha z przeszłości. Pod jego wpływem ironiczny, inteligentny mężczyzna zacznie podważać fałsze, którymi żyje stołeczna śmietanka towarzyska. Podobnej dekonstrukcji dokonuje Sorrentino w swoim filmie. Błogo uśmiechnięty Jep – w barwnej marynarce, z nieodłącznym papierosem w ustach – uosabia tajemnicę i magnetyzm Wiecznego Miasta, królestwa absurdu, kłamstwa i melancholii. Tylko tu znajdzie się jednocześnie miejsce dla miłości i niespełnienia, kliniki chirurgii plastycznej rodem z Cronenberga, karlicy bizneswoman, żyrafy i co najważniejsze – tanecznego „wężyka” donikąd. La grande bellezza w pełni.

Anna Tatarska (14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
scenariusz: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Cristiano Travaglioli
muzyka: Lele Marchitelli
obsada: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrino Ferilli, Carlo Buccirosso, Pamela Villoresi
producent: Francesca Cima, Nicola Giuliano
produkcja: Indigo Film
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 2013 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor; Oscary 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny
język: włoski
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Wózkownia: Paryż może poczekać 
Wózkownia
Eleanor Coppola, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.