film
Europejskie Nagrody Filmowe: Wielkie piękno
The Great Beauty / La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja 2013 / 144’
Seanse - kup bilet:
28 gru

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrino Ferilli, Carlo Buccirosso, Pamela Villoresi

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 2013 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor; Oscary 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

Jep Gambardella jest dziennikarzem i bywalcem salonów, grzejącym się w blasku swojej elokwencji i sławy autora kultowej powieści, którą napisał kilka dekad wcześniej. Rzym Jep zna na pamięć. Odkrywa go najchętniej nocą w rozlicznych klubach, podczas ekstrawaganckich maskarad i luksusowych przyjęć. Wciąż jest na nich pożądanym gościem. Jego 65. urodziny zbiegną się jednak z powrotem pewnego ducha z przeszłości. Pod jego wpływem ironiczny, inteligentny mężczyzna zacznie podważać fałsze, którymi żyje stołeczna śmietanka towarzyska. Podobnej dekonstrukcji dokonuje Sorrentino w swoim filmie. Błogo uśmiechnięty Jep – w barwnej marynarce, z nieodłącznym papierosem w ustach – uosabia tajemnicę i magnetyzm Wiecznego Miasta, królestwa absurdu, kłamstwa i melancholii. Tylko tu znajdzie się jednocześnie miejsce dla miłości i niespełnienia, kliniki chirurgii plastycznej rodem z Cronenberga, karlicy bizneswoman, żyrafy i co najważniejsze – tanecznego „wężyka” donikąd. La grande bellezza w pełni.

Anna Tatarska (14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
scenariusz: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Cristiano Travaglioli
muzyka: Lele Marchitelli
obsada: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrino Ferilli, Carlo Buccirosso, Pamela Villoresi
producent: Francesca Cima, Nicola Giuliano
produkcja: Indigo Film
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 2013 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor; Oscary 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny
język: włoski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Doktor Strange 
Scott Derrickson, USA 2016
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": "Paterson" 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Jim Jarmusch, USA 2016
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Patricio Guzmán, Francja, Hiszpania, Chile 2015
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.