film
Europejskie Nagrody Filmowe: Melancholia
Melancholy
reż. Lars von Trier / Dania, Szwecja, Francja, Niemcy 2011 / 130’
Seanse - kup bilet:
17 gru

Obsada

Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Kiefer Sutherland

Nagrody

MFF w Cannes 2011 - najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2011 - najlepszy film, najlepsze zdjęcia

Opis filmu

Justine wychodzi za mąż. Nie umie się jednak odnaleźć w roli szczęśliwej panny młodej. Suknia ślubna jej ciąży, goście, a nawet mężczyzna, z którym ma spędzić resztę życia, irytują ją i onieśmielają. Toast wygłoszony przez kostyczną matkę - "Cieszcie się! Póki możecie..." - też nie dodaje dziewczynie otuchy. Tego wesela nie uratuje nawet Udo Kier jako diaboliczny wedding planner. Trudno jednak świętować, gdy Ziemię najprawdopodobniej czeka kataklizm. Według ustaleń astronomów wkrótce może dojść do zderzenia z planetą o nazwie Melancholia. Tylko reżyser tak nieprzewidywalny jak Lars von Trier mógł wpaść na pomysł połączenia ślubnej katastrofy z kinem apokaliptycznym, w którym od efektów specjalnych istotniejsza jest psychologia postaci. Reżyser w oryginalny sposób przedstawia dychotomię "rozum - emocje". W Melancholii ostoją rozsądku paradoksalnie okazuje się Justine (dojrzała, stonowana rola Kirsten Dunst), samotna, pogrążona w depresji dziewczyna, która wyparła się życia jeszcze przed końcem świata. Z dystansu obserwuje szamotaninę swojej siostry, matki i żony niemogącej się pogodzić z utratą wszystkiego. To właśnie Justine poprowadzi ją na spotkanie z ostatecznością.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Duński reżyser filmowy uznawany za jednego z najważniejszych współczesnych twórców kina autorskiego. W 1984 roku zadebiutował Elementem zbrodni. W 1995 roku z Thomasem Vinterbergiem opublikował manifest artystyczny Dogma 95, który postulował powrót do realizmu w kinie. Zrealizowanym w 1996 roku dramatem Przełamując fale otworzył trylogię Złotego serca, które uzupełnili Idioci i Tańcząc w ciemnościach. Zdobywca wielu nagród, w tym Złotej Palmy, Grand Prix i Nagrody Jury na festiwalu w Cannes. Obecnie przygotowuje anglojęzyczny thriller o seryjnym mordercy.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni

1987 Epidemia

1991 Europa

1996 Przełamując fale

1998 Idioci

2003 Dogville

2009 Antychryst

2013 Nimfomanka

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier
zdjęcia: Manuel Alberto Claro
montaż: Molly Marlene Stensgaard
obsada: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Kiefer Sutherland
producent: Louise Vesth
produkcja: Zentropa Entertainments, Memfis Film, Slot Machine, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 2011 - najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2011 - najlepszy film, najlepsze zdjęcia
język: angielski
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.