film
Europejskie Nagrody Filmowe: Melancholia
Melancholy
reż. Lars von Trier / Dania, Szwecja, Francja, Niemcy 2011 / 130’
Seanse - kup bilet:
17 gru

Obsada

Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Kiefer Sutherland

Nagrody

MFF w Cannes 2011 - najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2011 - najlepszy film, najlepsze zdjęcia

Opis filmu

Justine wychodzi za mąż. Nie umie się jednak odnaleźć w roli szczęśliwej panny młodej. Suknia ślubna jej ciąży, goście, a nawet mężczyzna, z którym ma spędzić resztę życia, irytują ją i onieśmielają. Toast wygłoszony przez kostyczną matkę - "Cieszcie się! Póki możecie..." - też nie dodaje dziewczynie otuchy. Tego wesela nie uratuje nawet Udo Kier jako diaboliczny wedding planner. Trudno jednak świętować, gdy Ziemię najprawdopodobniej czeka kataklizm. Według ustaleń astronomów wkrótce może dojść do zderzenia z planetą o nazwie Melancholia. Tylko reżyser tak nieprzewidywalny jak Lars von Trier mógł wpaść na pomysł połączenia ślubnej katastrofy z kinem apokaliptycznym, w którym od efektów specjalnych istotniejsza jest psychologia postaci. Reżyser w oryginalny sposób przedstawia dychotomię "rozum - emocje". W Melancholii ostoją rozsądku paradoksalnie okazuje się Justine (dojrzała, stonowana rola Kirsten Dunst), samotna, pogrążona w depresji dziewczyna, która wyparła się życia jeszcze przed końcem świata. Z dystansu obserwuje szamotaninę swojej siostry, matki i żony niemogącej się pogodzić z utratą wszystkiego. To właśnie Justine poprowadzi ją na spotkanie z ostatecznością.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Duński reżyser filmowy uznawany za jednego z najważniejszych współczesnych twórców kina autorskiego. W 1984 roku zadebiutował Elementem zbrodni. W 1995 roku z Thomasem Vinterbergiem opublikował manifest artystyczny Dogma 95, który postulował powrót do realizmu w kinie. Zrealizowanym w 1996 roku dramatem Przełamując fale otworzył trylogię Złotego serca, które uzupełnili Idioci i Tańcząc w ciemnościach. Zdobywca wielu nagród, w tym Złotej Palmy, Grand Prix i Nagrody Jury na festiwalu w Cannes. Obecnie przygotowuje anglojęzyczny thriller o seryjnym mordercy.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni

1987 Epidemia

1991 Europa

1996 Przełamując fale

1998 Idioci

2003 Dogville

2009 Antychryst

2013 Nimfomanka

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier
zdjęcia: Manuel Alberto Claro
montaż: Molly Marlene Stensgaard
obsada: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Kiefer Sutherland
producent: Louise Vesth
produkcja: Zentropa Entertainments, Memfis Film, Slot Machine, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 2011 - najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2011 - najlepszy film, najlepsze zdjęcia
język: angielski
barwa: kolor
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
MIASTOmovie#5: Barbicania 
MIASTOmovie#5
Ila Bêka, Louise Lemoine, Wielka Brytania 2014
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.