film
Europejskie Nagrody Filmowe: Melancholia
Melancholy
reż. Lars von Trier / Dania, Szwecja, Francja, Niemcy 2011 / 130’
Seanse - kup bilet:
17 gru

Obsada

Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Kiefer Sutherland

Nagrody

MFF w Cannes 2011 - najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2011 - najlepszy film, najlepsze zdjęcia

Opis filmu

Justine wychodzi za mąż. Nie umie się jednak odnaleźć w roli szczęśliwej panny młodej. Suknia ślubna jej ciąży, goście, a nawet mężczyzna, z którym ma spędzić resztę życia, irytują ją i onieśmielają. Toast wygłoszony przez kostyczną matkę - "Cieszcie się! Póki możecie..." - też nie dodaje dziewczynie otuchy. Tego wesela nie uratuje nawet Udo Kier jako diaboliczny wedding planner. Trudno jednak świętować, gdy Ziemię najprawdopodobniej czeka kataklizm. Według ustaleń astronomów wkrótce może dojść do zderzenia z planetą o nazwie Melancholia. Tylko reżyser tak nieprzewidywalny jak Lars von Trier mógł wpaść na pomysł połączenia ślubnej katastrofy z kinem apokaliptycznym, w którym od efektów specjalnych istotniejsza jest psychologia postaci. Reżyser w oryginalny sposób przedstawia dychotomię "rozum - emocje". W Melancholii ostoją rozsądku paradoksalnie okazuje się Justine (dojrzała, stonowana rola Kirsten Dunst), samotna, pogrążona w depresji dziewczyna, która wyparła się życia jeszcze przed końcem świata. Z dystansu obserwuje szamotaninę swojej siostry, matki i żony niemogącej się pogodzić z utratą wszystkiego. To właśnie Justine poprowadzi ją na spotkanie z ostatecznością.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Duński reżyser filmowy uznawany za jednego z najważniejszych współczesnych twórców kina autorskiego. W 1984 roku zadebiutował Elementem zbrodni. W 1995 roku z Thomasem Vinterbergiem opublikował manifest artystyczny Dogma 95, który postulował powrót do realizmu w kinie. Zrealizowanym w 1996 roku dramatem Przełamując fale otworzył trylogię Złotego serca, które uzupełnili Idioci i Tańcząc w ciemnościach. Zdobywca wielu nagród, w tym Złotej Palmy, Grand Prix i Nagrody Jury na festiwalu w Cannes. Obecnie przygotowuje anglojęzyczny thriller o seryjnym mordercy.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni

1987 Epidemia

1991 Europa

1996 Przełamując fale

1998 Idioci

2003 Dogville

2009 Antychryst

2013 Nimfomanka

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier
zdjęcia: Manuel Alberto Claro
montaż: Molly Marlene Stensgaard
obsada: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Brady Corbet, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Kiefer Sutherland
producent: Louise Vesth
produkcja: Zentropa Entertainments, Memfis Film, Slot Machine, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 2011 - najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2011 - najlepszy film, najlepsze zdjęcia
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Szczęśliwa rocznica; Danton 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.