film
Europejskie Nagrody Filmowe: Autor widmo
The Ghost Writer
reż. Roman Polański / Francja, Niemcy, Wielka Brytania 2010 / 128’
Seanse - kup bilet:
14 gru

Obsada

Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson

Nagrody

MFF w Berlinie 2010 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 2010 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, muzyka, aktor

Opis filmu

Były premier Wielkiej Brytanii Adam Lang pisze swoje wspomnienia. Oczywiście pomagają mu w tym eksperci. Tak naprawdę autorem biografii jest jego przyjaciel Michael McAra, który nagle ginie w tajemniczych okolicznościach. Wydawnictwo na gwałt poszukuje ghostwritera - bezimiennego rzemieślnika, który skończy tekst. Ten nowy ma być na tyle pozbawiony ambicji i talentu, żeby przy okazji nie odkrył nieprzyjemnych faktów z życia polityka. Jak na złość, wybucha skandal polityczny powiązany z torturami i wojną w Iraku, który skończy się Trybunałem w Hadze. Autor widmo Polańskiego to thriller polityczny, w którym pojawiają się wątki związane ze współczesną walką z terroryzmem, wyścigiem zbrojeń i współzawodnictwem wywiadów obcych państw. Polański wraz z Robertem Harrisem budują skomplikowaną strukturę zagadki. Ma ją rozwikłać bezimienny pismak - ten, którego nikt się nigdy nie obawiał. Autor widmo zaskoczy wszystkich.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
scenariusz: Roman Polański, Robert Harris (w oparciu o "The Ghost" Roberta Harrisa)
zdjęcia: Paweł Edelman
montaż: Hervé de Luze
muzyka: Alexandre Desplat
obsada: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson
producent: Robert Benmussa, Alain Sarde, Roman Polański
produkcja: R.P. Productions, France 2 Cinéma, Studio Babelsberg, Runteam
nagrody: MFF w Berlinie 2010 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 2010 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, muzyka, aktor
język: angielski
barwa: kolor
Bitwa wrocławska 
Beata Januchta, Polska 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
La La Land 
Damien Chazelle, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Maria Skłodowska-Curie 
Marie Noelle, Belgia, Francja, Niemcy, Polska 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Munio: Strażnik Księżyca 
Alexandre Heboyan, Benoit Philippon, Francja 2014
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
T2 Trainspotting 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2017
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
To tylko koniec świata 
Xavier Dolan, Kanada, Francja 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wózkownia: Zwariować ze szczęścia 
Wózkownia
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.