film
Europejskie Nagrody Filmowe: Biała wstążka
The White Ribbon / Das weiße Band
reż. Michael Haneke / Niemcy, Austria, Francja, Włochy 2009 / 144’
Seanse - kup bilet:
05 gru

Obsada

Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch

Nagrody

MFF w Cannes 2009 - Złota Palma, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2009 - najlepszy film, reżyser, scenariusz; Złote Globy 2010 - najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

W nagrodzonej Złotą Palmą na festiwalu w Cannes Białej wstążce Michael Haneke portretuje mieszkańców niemieckiej wsi przełomu 1913 i 1914 roku. Pokazuje zarówno ich codzienny trud, jak i dni świąteczne. Ale wśród rutyny dyktowanej kalendarzem prac gospodarskich, odnajduje niepokojące zdarzenia, odkrywa coraz więcej mrocznych tajemnic. Kiedy przez wieś idzie grupa dzieci, z ekranu zaczyna wiać grozą. Autor takich dzieł jak Funny Games, Pianistka i Ukryte nie przestaje wybijać widza z poczucia bezpieczeństwa. Poprzez czarno-białe zdjęcia i powolne, hipnotyczne tempo tworzy dystans między bohaterami filmu a publicznością. Każe chłodno przyglądać się moralnemu upadkowi społeczności skromnych protestantów. Udaje mu się na celuloidowej taśmie zarejestrować nienawiść, nietolerancję i okrucieństwo rodzące się niepostrzeżenie, jakby na marginesie zwyczajnego życia, tłumione i skrywane, w efekcie prowadzące do tragedii. Nie przypadkiem akcja filmu toczy się w drugiej dekadzie minionego stulecia. Austriak przypomina, że korzenie totalitaryzmu sięgają bardzo głęboko, że nie rodzą się na wiecach i politycznych manifestacjach. Ich zalążki tkwią w wychowaniu, w ludziach, w ich sposobie myślenia i percepcji świata. U progu XXI wieku Biała wstążka brzmi jak ostrzeżenie. Zostawia widzów z pytaniem: czy umiemy z historii wyciągać wnioski?

Krzysztof Kwiatkowski (9. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Michael Haneke

Jeden z najwybitniejszych twórców współczesnego kina. Laureat nagród Europejskiej Akademii Filmowej, Oscara oraz Złotej Palmy w Cannes (dwukrotnie, za Białą wstążkę i Miłość)Urodzony w Monachium Austriak, pracował w telewizji (od 1974 roku) i teatrze. Wystawiał Strindberga, Goethego i von Kleista. Od debiutu kinowego w 1989 roku, tworząc w Austrii, Francji i USA, stał się mistrzem przenikliwej analizy i krytyki tego, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami społeczeństwa dobrobytu.

Wybrana filmografia

1989 Siódmy kontynent / Der siebente Kontinent / The Seventh Continent

2000 Kod nieznany / Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages / Code Unknown

2001 Pianistka / La Pianiste / The Piano Teacher

2009 Biała wstążka / Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte / White Ribbon

2012 Miłość / Amour

stopka

reżyseria: Michael Haneke
scenariusz: Michael Haneke
zdjęcia: Christian Berger
montaż: Monika Willi
obsada: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch
producent: Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Ménégoz, Andrea Occhipinti
produkcja: X-Filme Creative Pool, Wega Film, Les Films du Losange, Lucky Red
nagrody: MFF w Cannes 2009 - Złota Palma, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2009 - najlepszy film, reżyser, scenariusz; Złote Globy 2010 - najlepszy film nieanglojęzyczny
język: niemiecki
barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Every Thing Will Be Fine 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Francja, Kanada, Niemcy, Norwegia, Szwecja 2015
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.