film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Gomorra
reż. Matteo Garrone / Włochy 2008 / 135’
Seanse - kup bilet:
04 gru

Obsada

Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese, Toni Servillo

Nagrody

MFF w Cannes 2008 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 2008 - najlepszy film, reżyser, scenariusz, aktor, zdjęcia; MFF w Monachium 2008 - Arri-Zeiss-Award; Europejski FF w Sewilli 2008 - Specjalna Nagroda Jury

Opis filmu

Z władzą, pieniędzmi i przelewem krwi mieszkańcy Neapolu i Caserta stykają się każdego dnia. Ich życie toczy się bowiem zgodnie z zasadami narzuconymi przez Camorrę. Tylko nieliczni szczęśliwcy mogą marzyć o normalności. Pięć opowieści wpleciono w brutalny scenariusz, osadzony w okrutnym świecie. Materiał, nad którym pracowałem podczas kręcenia Gomorry, był tak przejmujący, że postanowiłem sfilmować go w możliwie najbardziej bezpośredni sposób - mówił reżyser. Tak jakbym był przechodniem, który znalazł się w tym miejscu przez przypadek. Moim zdaniem to najskuteczniejsza metoda na oddanie uczuć, których doświadczyłem podczas pracy nad tym filmem. Chciałem, by ręka reżysera była niemal niezauważalna. Pomysł ten wymagał jednak określonego języka. Wszelkie komentarze, niepotrzebna praca kamery lub kadrowanie nie wpasowałyby się w ten film...

(8. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Matteo Garrone

Urodził się w 1968 roku w Rzymie. Zadebiutował w 1996 roku filmem krótkometrażowym Silhouette. W następnym roku sam wyprodukował swój pełnometrażowy debiut Terra di mezzo, a rok później kolejną fabułę Ospiti. W 2000 roku nakręcił Estate romana. Jego czwarty film pełnometrażowy L'imbalsamatore spotkał się z wyjątkowo przychylnymi opiniami krytyki i międzynarodowej publiczności.

Wybrana filmografia

1997 Terra di Mezzo

1998 Ospiti / Guests

2000 Estate Romana / Roman Summer

2008 Gomorra

2012 Reality

2015 Pentameron / Il racconto dei racconti

stopka

reżyseria: Matteo Garrone
scenariusz: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano
zdjęcia: Marco Onorato
montaż: Marco Spoletini
obsada: Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese, Toni Servillo
producent: Domenico Procacci
produkcja: Fandango, Rai Cinema, Sky
nagrody: MFF w Cannes 2008 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 2008 - najlepszy film, reżyser, scenariusz, aktor, zdjęcia; MFF w Monachium 2008 - Arri-Zeiss-Award; Europejski FF w Sewilli 2008 - Specjalna Nagroda Jury
język: włoski, chiński, francuski
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.