film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Gomorra
reż. Matteo Garrone / Włochy 2008 / 135’
Seanse - kup bilet:
04 gru

Obsada

Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese, Toni Servillo

Nagrody

MFF w Cannes 2008 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 2008 - najlepszy film, reżyser, scenariusz, aktor, zdjęcia; MFF w Monachium 2008 - Arri-Zeiss-Award; Europejski FF w Sewilli 2008 - Specjalna Nagroda Jury

Opis filmu

Z władzą, pieniędzmi i przelewem krwi mieszkańcy Neapolu i Caserta stykają się każdego dnia. Ich życie toczy się bowiem zgodnie z zasadami narzuconymi przez Camorrę. Tylko nieliczni szczęśliwcy mogą marzyć o normalności. Pięć opowieści wpleciono w brutalny scenariusz, osadzony w okrutnym świecie. Materiał, nad którym pracowałem podczas kręcenia Gomorry, był tak przejmujący, że postanowiłem sfilmować go w możliwie najbardziej bezpośredni sposób - mówił reżyser. Tak jakbym był przechodniem, który znalazł się w tym miejscu przez przypadek. Moim zdaniem to najskuteczniejsza metoda na oddanie uczuć, których doświadczyłem podczas pracy nad tym filmem. Chciałem, by ręka reżysera była niemal niezauważalna. Pomysł ten wymagał jednak określonego języka. Wszelkie komentarze, niepotrzebna praca kamery lub kadrowanie nie wpasowałyby się w ten film...

(8. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Matteo Garrone

Urodził się w 1968 roku w Rzymie. Zadebiutował w 1996 roku filmem krótkometrażowym Silhouette. W następnym roku sam wyprodukował swój pełnometrażowy debiut Terra di mezzo, a rok później kolejną fabułę Ospiti. W 2000 roku nakręcił Estate romana. Jego czwarty film pełnometrażowy L'imbalsamatore spotkał się z wyjątkowo przychylnymi opiniami krytyki i międzynarodowej publiczności.

Wybrana filmografia

1997 Terra di Mezzo

1998 Ospiti / Guests

2000 Estate Romana / Roman Summer

2008 Gomorra

2012 Reality

2015 Pentameron / Il racconto dei racconti

stopka

reżyseria: Matteo Garrone
scenariusz: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano
zdjęcia: Marco Onorato
montaż: Marco Spoletini
obsada: Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese, Toni Servillo
producent: Domenico Procacci
produkcja: Fandango, Rai Cinema, Sky
nagrody: MFF w Cannes 2008 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 2008 - najlepszy film, reżyser, scenariusz, aktor, zdjęcia; MFF w Monachium 2008 - Arri-Zeiss-Award; Europejski FF w Sewilli 2008 - Specjalna Nagroda Jury
język: włoski, chiński, francuski
barwa: kolor
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.