film
Europejskie Nagrody Filmowe: Życie na podsłuchu
The Lives of Others / Das Leben der Anderen
reż. Florian Henckel von Donnersmarck / Niemcy 2006 / 137’
Seanse - kup bilet:
27 lis

Obsada

Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Thomas Thieme, Ulrich Tukur

Nagrody

Oscary 2007 – najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2008 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Cezary 2008 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2006 – najlepszy film, aktor, scenariusz; Złote Orły 2008 – najlepszy film europejski

Opis filmu

Nagrodzone Oscarem dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego Życie na podsłuchu przenosi widza do Niemiec Wschodnich w czasy, kiedy wszelkie próby działalności antyrządowej kończyły się bezwzględnymi konsekwencjami. Spiskować nie można nawet w zaciszu własnego mieszkania, bo i w nim ściany mają uszy. Od pluskiew roi się w M2 wziętego pisarza Georga Dreymana i jego żony, aktorki Christy-Marii Sieland. Podsłuchuje ich agent Gerd Wiesler, człowiek bez właściwości, który nie zastanawia się nad otrzymanym zadaniem, tylko je mechanicznie wykonuje. Z biegiem czasu okazuje się, że codzienność podsłuchiwanych, w której uczestniczy niewidzialny podsłuchujący, wpływa także na niego. Małżeńskie frasunki, seksualne uniesienia czy wypełniająca życie pary sztuka dotykają w końcu Wieslera. Tylko czy rodzące się w nim ludzkie odruchy doprowadzą go do tego, by zdradzić ideologię? 

Artur Zaborski

Informacje o reżyserze

Florian Henckel von Donnersmarck

Urodzony w 1973 roku w Kolonii reżyser, scenarzysta i producent. Wywodzi się z arystokracji górnośląskiej. Dzieciństwo spędził w Niemczech, Belgii i Stanach Zjednoczonych. Studiował w Leningradzie, na Uniwersytecie Oksfordzkim i w monachijskiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej. Asystował Richardowi Attenborough podczas realizacji filmu Miłość i wojna. Życie na podsłuchu to jego debiut reżyserski. W jego drugim filmie, Turyście, zagrali Johnny Depp i Angelina Jolie.

Filmografia

1997 Mitternacht (kr.m.)

1998 Das Datum (kr.m.)

1999 Dobermann (kr.m.)

2003 Petits mythes urbains (kr.m.)

2006 Życie na podsłuchu / Das Leben der Anderen / The Lives of Others

2010 Turysta / The Turist

stopka

reżyseria: Florian Henckel von Donnersmarck
scenariusz: Florian Henckel von Donnersmarck
zdjęcia: Hagen Bogdanski
montaż: Patricia Rommel
muzyka: Stéphane Moucha
obsada: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Thomas Thieme, Ulrich Tukur
producent: Max Wiedemann, Quirin Berg
produkcja: Wiedemann & Berg Filmproduktion
nagrody: Oscary 2007 – najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2008 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Cezary 2008 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2006 – najlepszy film, aktor, scenariusz; Złote Orły 2008 – najlepszy film europejski
język: niemiecki
barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Jestem Rosa 
Lais Bodanzky, Brazylia 2017
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
MIASTOmovie#5: Wieża 
MIASTOmovie#5
Karolina Breguła, Polska 2016
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Wózkownia: Maudie 
Wózkownia
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.