film
Europejskie Nagrody Filmowe: Życie na podsłuchu
The Lives of Others / Das Leben der Anderen
reż. Florian Henckel von Donnersmarck / Niemcy 2006 / 137’
Seanse - kup bilet:
27 lis

Obsada

Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Thomas Thieme, Ulrich Tukur

Nagrody

Oscary 2007 – najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2008 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Cezary 2008 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2006 – najlepszy film, aktor, scenariusz; Złote Orły 2008 – najlepszy film europejski

Opis filmu

Nagrodzone Oscarem dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego Życie na podsłuchu przenosi widza do Niemiec Wschodnich w czasy, kiedy wszelkie próby działalności antyrządowej kończyły się bezwzględnymi konsekwencjami. Spiskować nie można nawet w zaciszu własnego mieszkania, bo i w nim ściany mają uszy. Od pluskiew roi się w M2 wziętego pisarza Georga Dreymana i jego żony, aktorki Christy-Marii Sieland. Podsłuchuje ich agent Gerd Wiesler, człowiek bez właściwości, który nie zastanawia się nad otrzymanym zadaniem, tylko je mechanicznie wykonuje. Z biegiem czasu okazuje się, że codzienność podsłuchiwanych, w której uczestniczy niewidzialny podsłuchujący, wpływa także na niego. Małżeńskie frasunki, seksualne uniesienia czy wypełniająca życie pary sztuka dotykają w końcu Wieslera. Tylko czy rodzące się w nim ludzkie odruchy doprowadzą go do tego, by zdradzić ideologię? 

Artur Zaborski

Informacje o reżyserze

Florian Henckel von Donnersmarck

Urodzony w 1973 roku w Kolonii reżyser, scenarzysta i producent. Wywodzi się z arystokracji górnośląskiej. Dzieciństwo spędził w Niemczech, Belgii i Stanach Zjednoczonych. Studiował w Leningradzie, na Uniwersytecie Oksfordzkim i w monachijskiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej. Asystował Richardowi Attenborough podczas realizacji filmu Miłość i wojna. Życie na podsłuchu to jego debiut reżyserski. W jego drugim filmie, Turyście, zagrali Johnny Depp i Angelina Jolie.

Filmografia

1997 Mitternacht (kr.m.)

1998 Das Datum (kr.m.)

1999 Dobermann (kr.m.)

2003 Petits mythes urbains (kr.m.)

2006 Życie na podsłuchu / Das Leben der Anderen / The Lives of Others

2010 Turysta / The Turist

stopka

reżyseria: Florian Henckel von Donnersmarck
scenariusz: Florian Henckel von Donnersmarck
zdjęcia: Hagen Bogdanski
montaż: Patricia Rommel
muzyka: Stéphane Moucha
obsada: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Thomas Thieme, Ulrich Tukur
producent: Max Wiedemann, Quirin Berg
produkcja: Wiedemann & Berg Filmproduktion
nagrody: Oscary 2007 – najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2008 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Cezary 2008 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2006 – najlepszy film, aktor, scenariusz; Złote Orły 2008 – najlepszy film europejski
język: niemiecki
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.