film
Europejskie Nagrody Filmowe: Życie na podsłuchu
The Lives of Others / Das Leben der Anderen
reż. Florian Henckel von Donnersmarck / Niemcy 2006 / 137’
Seanse - kup bilet:
27 lis

Obsada

Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Thomas Thieme, Ulrich Tukur

Nagrody

Oscary 2007 – najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2008 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Cezary 2008 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2006 – najlepszy film, aktor, scenariusz; Złote Orły 2008 – najlepszy film europejski

Opis filmu

Nagrodzone Oscarem dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego Życie na podsłuchu przenosi widza do Niemiec Wschodnich w czasy, kiedy wszelkie próby działalności antyrządowej kończyły się bezwzględnymi konsekwencjami. Spiskować nie można nawet w zaciszu własnego mieszkania, bo i w nim ściany mają uszy. Od pluskiew roi się w M2 wziętego pisarza Georga Dreymana i jego żony, aktorki Christy-Marii Sieland. Podsłuchuje ich agent Gerd Wiesler, człowiek bez właściwości, który nie zastanawia się nad otrzymanym zadaniem, tylko je mechanicznie wykonuje. Z biegiem czasu okazuje się, że codzienność podsłuchiwanych, w której uczestniczy niewidzialny podsłuchujący, wpływa także na niego. Małżeńskie frasunki, seksualne uniesienia czy wypełniająca życie pary sztuka dotykają w końcu Wieslera. Tylko czy rodzące się w nim ludzkie odruchy doprowadzą go do tego, by zdradzić ideologię? 

Artur Zaborski

Informacje o reżyserze

Florian Henckel von Donnersmarck

Urodzony w 1973 roku w Kolonii reżyser, scenarzysta i producent. Wywodzi się z arystokracji górnośląskiej. Dzieciństwo spędził w Niemczech, Belgii i Stanach Zjednoczonych. Studiował w Leningradzie, na Uniwersytecie Oksfordzkim i w monachijskiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej. Asystował Richardowi Attenborough podczas realizacji filmu Miłość i wojna. Życie na podsłuchu to jego debiut reżyserski. W jego drugim filmie, Turyście, zagrali Johnny Depp i Angelina Jolie.

Filmografia

1997 Mitternacht (kr.m.)

1998 Das Datum (kr.m.)

1999 Dobermann (kr.m.)

2003 Petits mythes urbains (kr.m.)

2006 Życie na podsłuchu / Das Leben der Anderen / The Lives of Others

2010 Turysta / The Turist

stopka

reżyseria: Florian Henckel von Donnersmarck
scenariusz: Florian Henckel von Donnersmarck
zdjęcia: Hagen Bogdanski
montaż: Patricia Rommel
muzyka: Stéphane Moucha
obsada: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Thomas Thieme, Ulrich Tukur
producent: Max Wiedemann, Quirin Berg
produkcja: Wiedemann & Berg Filmproduktion
nagrody: Oscary 2007 – najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2008 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Cezary 2008 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2006 – najlepszy film, aktor, scenariusz; Złote Orły 2008 – najlepszy film europejski
język: niemiecki
barwa: kolor
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wózkownia: Mężczyzna imieniem Ove 
Wózkownia
Hannes Holm, Szwecja 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.