film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ukryte
Hidden / Caché
reż. Michael Haneke / Francja, Austria, Niemcy, Włochy 2005 / 117’
Seanse - kup bilet:
23 lis

Obsada

Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou

Nagrody

MFF w Cannes 2005 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2005 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor

Opis filmu

W idealnie poukładane życie dobrze sytuowanego małżeństwa Georges’a i Anne wkrada się niepokój. Ktoś zaczyna podrzucać im kasety wideo z nagraniami ich paryskiej posiadłości, szkoły syna, rodzinnego domu Georges’a na prowincji. Bohaterowie czują się coraz baczniej obserwowani, nie wiedzą tylko przez kogo i w jakim celu. Stan zagrożenia odciska piętno na ich wzajemnych relacjach, życiu rodzinnym i zawodowym. Ubrany w formę thrillera film Michaela Hanekego dotyka nie tylko kwestii lęku klasy średniej przed utratą prywatności oraz stanu posiadania. Sięga dużo głębiej, stawiając pytanie o to, na ile determinuje nas pochodzenie i dzieciństwo, podejmuje także kwestię zbiorowej odpowiedzialności Francuzów za masakrę Algierczyków w 1961 roku, a może wszystkich Europejczyków za kolonializm i jego skutki. Ukryte – jedno z największych arcydzieł lat dwutysięcznych – zdobyło pięć nagród Europejskiej Akademii Filmowej, a Haneke tytuł najlepszego reżysera na MFF w Cannes.

Adam Kruk (16. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Michael Haneke

Jeden z najwybitniejszych twórców współczesnego kina. Laureat nagród Europejskiej Akademii Filmowej, Oscara oraz Złotej Palmy w Cannes (dwukrotnie, za Białą wstążkę i Miłość)Urodzony w Monachium Austriak, pracował w telewizji (od 1974 roku) i teatrze. Wystawiał Strindberga, Goethego i von Kleista. Od debiutu kinowego w 1989 roku, tworząc w Austrii, Francji i USA, stał się mistrzem przenikliwej analizy i krytyki tego, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami społeczeństwa dobrobytu.

Wybrana filmografia

1989 Siódmy kontynent / Der siebente Kontinent / The Seventh Continent

2000 Kod nieznany / Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages / Code Unknown

2001 Pianistka / La Pianiste / The Piano Teacher

2009 Biała wstążka / Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte / White Ribbon

2012 Miłość / Amour

stopka

reżyseria: Michael Haneke
scenariusz: Michael Haneke
zdjęcia: Christian Berger
montaż: Michael Hudecek, Nadine Muse
obsada: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou
producent: Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Menegoz
produkcja: France 3 Cinéma, Canal+, Bavaria Film, Wega Film
nagrody: MFF w Cannes 2005 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2005 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor
język: francuski
barwa: kolor
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.