film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ukryte
Hidden / Caché
reż. Michael Haneke / Francja, Austria, Niemcy, Włochy 2005 / 117’
Seanse - kup bilet:
23 lis

Obsada

Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou

Nagrody

MFF w Cannes 2005 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2005 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor

Opis filmu

W idealnie poukładane życie dobrze sytuowanego małżeństwa Georges’a i Anne wkrada się niepokój. Ktoś zaczyna podrzucać im kasety wideo z nagraniami ich paryskiej posiadłości, szkoły syna, rodzinnego domu Georges’a na prowincji. Bohaterowie czują się coraz baczniej obserwowani, nie wiedzą tylko przez kogo i w jakim celu. Stan zagrożenia odciska piętno na ich wzajemnych relacjach, życiu rodzinnym i zawodowym. Ubrany w formę thrillera film Michaela Hanekego dotyka nie tylko kwestii lęku klasy średniej przed utratą prywatności oraz stanu posiadania. Sięga dużo głębiej, stawiając pytanie o to, na ile determinuje nas pochodzenie i dzieciństwo, podejmuje także kwestię zbiorowej odpowiedzialności Francuzów za masakrę Algierczyków w 1961 roku, a może wszystkich Europejczyków za kolonializm i jego skutki. Ukryte – jedno z największych arcydzieł lat dwutysięcznych – zdobyło pięć nagród Europejskiej Akademii Filmowej, a Haneke tytuł najlepszego reżysera na MFF w Cannes.

Adam Kruk (16. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Michael Haneke

Jeden z najwybitniejszych twórców współczesnego kina. Laureat nagród Europejskiej Akademii Filmowej, Oscara oraz Złotej Palmy w Cannes (dwukrotnie, za Białą wstążkę i Miłość)Urodzony w Monachium Austriak, pracował w telewizji (od 1974 roku) i teatrze. Wystawiał Strindberga, Goethego i von Kleista. Od debiutu kinowego w 1989 roku, tworząc w Austrii, Francji i USA, stał się mistrzem przenikliwej analizy i krytyki tego, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami społeczeństwa dobrobytu.

Wybrana filmografia

1989 Siódmy kontynent / Der siebente Kontinent / The Seventh Continent

2000 Kod nieznany / Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages / Code Unknown

2001 Pianistka / La Pianiste / The Piano Teacher

2009 Biała wstążka / Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte / White Ribbon

2012 Miłość / Amour

stopka

reżyseria: Michael Haneke
scenariusz: Michael Haneke
zdjęcia: Christian Berger
montaż: Michael Hudecek, Nadine Muse
obsada: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou
producent: Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Menegoz
produkcja: France 3 Cinéma, Canal+, Bavaria Film, Wega Film
nagrody: MFF w Cannes 2005 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2005 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor
język: francuski
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Paweł Sala, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Coco (seans dla szkoły) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Ferie 2018: Villads 
Ferie 2018
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.