film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ukryte
Hidden / Caché
reż. Michael Haneke / Francja, Austria, Niemcy, Włochy 2005 / 117’
Seanse - kup bilet:
23 lis

Obsada

Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou

Nagrody

MFF w Cannes 2005 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2005 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor

Opis filmu

W idealnie poukładane życie dobrze sytuowanego małżeństwa Georges’a i Anne wkrada się niepokój. Ktoś zaczyna podrzucać im kasety wideo z nagraniami ich paryskiej posiadłości, szkoły syna, rodzinnego domu Georges’a na prowincji. Bohaterowie czują się coraz baczniej obserwowani, nie wiedzą tylko przez kogo i w jakim celu. Stan zagrożenia odciska piętno na ich wzajemnych relacjach, życiu rodzinnym i zawodowym. Ubrany w formę thrillera film Michaela Hanekego dotyka nie tylko kwestii lęku klasy średniej przed utratą prywatności oraz stanu posiadania. Sięga dużo głębiej, stawiając pytanie o to, na ile determinuje nas pochodzenie i dzieciństwo, podejmuje także kwestię zbiorowej odpowiedzialności Francuzów za masakrę Algierczyków w 1961 roku, a może wszystkich Europejczyków za kolonializm i jego skutki. Ukryte – jedno z największych arcydzieł lat dwutysięcznych – zdobyło pięć nagród Europejskiej Akademii Filmowej, a Haneke tytuł najlepszego reżysera na MFF w Cannes.

Adam Kruk (16. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Michael Haneke

Jeden z najwybitniejszych twórców współczesnego kina. Laureat nagród Europejskiej Akademii Filmowej, Oscara oraz Złotej Palmy w Cannes (dwukrotnie, za Białą wstążkę i Miłość)Urodzony w Monachium Austriak, pracował w telewizji (od 1974 roku) i teatrze. Wystawiał Strindberga, Goethego i von Kleista. Od debiutu kinowego w 1989 roku, tworząc w Austrii, Francji i USA, stał się mistrzem przenikliwej analizy i krytyki tego, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami społeczeństwa dobrobytu.

Wybrana filmografia

1989 Siódmy kontynent / Der siebente Kontinent / The Seventh Continent

2000 Kod nieznany / Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages / Code Unknown

2001 Pianistka / La Pianiste / The Piano Teacher

2009 Biała wstążka / Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte / White Ribbon

2012 Miłość / Amour

stopka

reżyseria: Michael Haneke
scenariusz: Michael Haneke
zdjęcia: Christian Berger
montaż: Michael Hudecek, Nadine Muse
obsada: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Annie Girardot, Maurice Bénichou
producent: Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Menegoz
produkcja: France 3 Cinéma, Canal+, Bavaria Film, Wega Film
nagrody: MFF w Cannes 2005 - najlepszy reżyser, Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Europejskie Nagrody Filmowe 2005 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor
język: francuski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.