film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Głową w mur
Against the Wall / Gegen die Wand
reż. Fatih Akin / Niemcy 2004 / 121’
Seanse - kup bilet:
20 lis

Obsada

Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç

Nagrody

MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film

Opis filmu

Cahit cierpi po śmierci żony. Upija się do nieprzytomności i pewnej nocy wjeżdża rozpędzonym samochodem w mur. Zostaje zatrzymany w szpitalu psychiatrycznym. W trakcie jednej z wizyt u lekarza poznaje młodą Turczynkę o imieniu Sibel. Dziewczyna próbowała podciąć sobie żyły. Ma już dość życia w tradycyjnej tureckiej rodzinie, w której to mężczyzna ma całkowitą kontrolę nad kobietą. Para decyduje się na białe małżeństwo. Dzięki takiemu układowi Sibel będzie mogła być wreszcie wolna. Z czasem układ biznesowy zmienia się w uczucie, co prowadzi do tragedii. Głową w mur to film Fatiha Akina, jednego z najbardziej interesujących współczesnych niemieckich reżyserów. Historia Cahita i Sibel jest gatunkową hybrydą, połączeniem melodramatu i kryminału. Narracja została podzielona na dwie części, w których odbija się losy tych, którzy utracili ukochanych. Film Akina to również niezwykle odważny portret społeczności tureckiej w Niemczech na początku XXI wieku.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

reżyseria: Fatih Akin
scenariusz: Fatih Akin
zdjęcia: Rainer Klausmann
montaż: Andrew Bird
muzyka: Alexander Hacke, Maceo Parker
obsada: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç
producent: Stefan Schubert, Ralph Schwingel
produkcja: Arte, Bavaria Film International, Corazón International, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Panfilm, Wüste Film
nagrody: MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film
język: niemiecki, turecki, angielski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jak ukraść psa 
Sung-ho Kim, Korea Południowa 2014
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.