film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Good Bye, Lenin!
reż. Wolfgang Becker / Niemcy 2003 / 121’
Seanse - kup bilet:
18 lis

Obsada

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas

Nagrody

MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Oddana socjalistka z NRD doznaje zawału serca, w wyniku którego zapada w śpiączkę. Wkrótce po tym zaczyna wiać wiatr zmian, burzący mur berliński i przynoszący z zachodu kapitalizm. Kiedy kobieta wreszcie odzyskuje przytomność, jej dorastający syn postanawia ukryć przed nią prawdę o najnowszych wydarzeniach, bojąc się, że emocjonalny szok mógłby pozbawić ją życia. Buduje więc fikcyjną rzeczywistość, prywatny i analogowy Matrix, gdzie wszystko wygląda po staremu: zarówno sytuacja polityczna, jak i asortyment sklepów. W ten sposób chroni też swoje dzieciństwo. Ta farsowa anegdota stanowi pretekst do opowiedzenia o momencie przełomu. O nadziei, strachu i chaosie. O historii, która toczy się tak szybko, że niektórzy woleliby, aby zwolniła i pozwoliła im w pełni nacieszyć się mijającymi chwilami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Wolfgang Becker

Urodził się w 1954 roku w Hemer w zachodniej części Niemiec. Studiował germanistykę, historię i amerykanistykę na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Później zaczął uczyć się na Niemieckiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej w Berlinie. W międzyczasie pracował jako operator-freelancer. Za dyplomowe Motyle otrzymał Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno i studenckiego Oscara. Jego najbardziej znanym i cenionym filmem jest Good Bye, Lenin!

Wybrana filmografia

1988 Motyle / Schmetterlinge (kr.m.)

1992 Dziecięce zabawy / Kinderspiele / Child's Play

1997 Życie to plac budowy / Das Leben ist eine Baustelle / Life is All You Get

2003 Good Bye, Lenin!

2015 Ich und Kaminski

stopka

reżyseria: Wolfgang Becker
scenariusz: Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker, Achim von Borries, Hendrik Handloegten, Christoph Silber
zdjęcia: Martin Kukula
montaż: Peter R. Adam
muzyka: Yann Tiersen
obsada: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas
producent: Stefan Arndt, Katja De Bock, Andreas Schreitmüller, Manuela Stehr
produkcja: X-Filme Creative Pool, Westdeutscher Rundfunk, ARTE
nagrody: MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności
język: niemiecki, angielski, rosyjski
barwa: kolor
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.