film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Good Bye, Lenin!
reż. Wolfgang Becker / Niemcy 2003 / 121’
Seanse - kup bilet:
18 lis

Obsada

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas

Nagrody

MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Oddana socjalistka z NRD doznaje zawału serca, w wyniku którego zapada w śpiączkę. Wkrótce po tym zaczyna wiać wiatr zmian, burzący mur berliński i przynoszący z zachodu kapitalizm. Kiedy kobieta wreszcie odzyskuje przytomność, jej dorastający syn postanawia ukryć przed nią prawdę o najnowszych wydarzeniach, bojąc się, że emocjonalny szok mógłby pozbawić ją życia. Buduje więc fikcyjną rzeczywistość, prywatny i analogowy Matrix, gdzie wszystko wygląda po staremu: zarówno sytuacja polityczna, jak i asortyment sklepów. W ten sposób chroni też swoje dzieciństwo. Ta farsowa anegdota stanowi pretekst do opowiedzenia o momencie przełomu. O nadziei, strachu i chaosie. O historii, która toczy się tak szybko, że niektórzy woleliby, aby zwolniła i pozwoliła im w pełni nacieszyć się mijającymi chwilami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Wolfgang Becker

Urodził się w 1954 roku w Hemer w zachodniej części Niemiec. Studiował germanistykę, historię i amerykanistykę na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Później zaczął uczyć się na Niemieckiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej w Berlinie. W międzyczasie pracował jako operator-freelancer. Za dyplomowe Motyle otrzymał Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno i studenckiego Oscara. Jego najbardziej znanym i cenionym filmem jest Good Bye, Lenin!

Wybrana filmografia

1988 Motyle / Schmetterlinge (kr.m.)

1992 Dziecięce zabawy / Kinderspiele / Child's Play

1997 Życie to plac budowy / Das Leben ist eine Baustelle / Life is All You Get

2003 Good Bye, Lenin!

2015 Ich und Kaminski

stopka

reżyseria: Wolfgang Becker
scenariusz: Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker, Achim von Borries, Hendrik Handloegten, Christoph Silber
zdjęcia: Martin Kukula
montaż: Peter R. Adam
muzyka: Yann Tiersen
obsada: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas
producent: Stefan Arndt, Katja De Bock, Andreas Schreitmüller, Manuela Stehr
produkcja: X-Filme Creative Pool, Westdeutscher Rundfunk, ARTE
nagrody: MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności
język: niemiecki, angielski, rosyjski
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Piękne dni 2D 
Wim Wenders, Francja, Niemcy, Portugalia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.