film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Good Bye, Lenin!
reż. Wolfgang Becker / Niemcy 2003 / 121’
Seanse - kup bilet:
18 lis

Obsada

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas

Nagrody

MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Oddana socjalistka z NRD doznaje zawału serca, w wyniku którego zapada w śpiączkę. Wkrótce po tym zaczyna wiać wiatr zmian, burzący mur berliński i przynoszący z zachodu kapitalizm. Kiedy kobieta wreszcie odzyskuje przytomność, jej dorastający syn postanawia ukryć przed nią prawdę o najnowszych wydarzeniach, bojąc się, że emocjonalny szok mógłby pozbawić ją życia. Buduje więc fikcyjną rzeczywistość, prywatny i analogowy Matrix, gdzie wszystko wygląda po staremu: zarówno sytuacja polityczna, jak i asortyment sklepów. W ten sposób chroni też swoje dzieciństwo. Ta farsowa anegdota stanowi pretekst do opowiedzenia o momencie przełomu. O nadziei, strachu i chaosie. O historii, która toczy się tak szybko, że niektórzy woleliby, aby zwolniła i pozwoliła im w pełni nacieszyć się mijającymi chwilami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Wolfgang Becker

Urodził się w 1954 roku w Hemer w zachodniej części Niemiec. Studiował germanistykę, historię i amerykanistykę na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Później zaczął uczyć się na Niemieckiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej w Berlinie. W międzyczasie pracował jako operator-freelancer. Za dyplomowe Motyle otrzymał Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno i studenckiego Oscara. Jego najbardziej znanym i cenionym filmem jest Good Bye, Lenin!

Wybrana filmografia

1988 Motyle / Schmetterlinge (kr.m.)

1992 Dziecięce zabawy / Kinderspiele / Child's Play

1997 Życie to plac budowy / Das Leben ist eine Baustelle / Life is All You Get

2003 Good Bye, Lenin!

2015 Ich und Kaminski

stopka

reżyseria: Wolfgang Becker
scenariusz: Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker, Achim von Borries, Hendrik Handloegten, Christoph Silber
zdjęcia: Martin Kukula
montaż: Peter R. Adam
muzyka: Yann Tiersen
obsada: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas
producent: Stefan Arndt, Katja De Bock, Andreas Schreitmüller, Manuela Stehr
produkcja: X-Filme Creative Pool, Westdeutscher Rundfunk, ARTE
nagrody: MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności
język: niemiecki, angielski, rosyjski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jak ukraść psa 
Sung-ho Kim, Korea Południowa 2014
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.