film
Europejskie Nagrody Filmowe: Tańcząc w ciemnościach
Dancer in the Dark
reż. Lars von Trier / Dania, Hiszpania, Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, USA, Włochy, Francja, Szwecja, Finlandia, Islandia, Norwegia 2000 / 139’
Seanse - kup bilet:
11 paź

Obsada

Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Joel Grey, Cara Seymour, Jean-Marc Barr, Stellan Skarsgård

Nagrody

MFF w Cannes 2000 - Złota Palma, najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2000 - najlepszy film, najlepsza aktorka

Opis filmu

Przed 2000 rokiem jedynie ktoś oderwany od rzeczywistości mógłby stwierdzić, że Lars von Trier po Przełamując fale stworzy musical, film reprezentujący gatunek, o którym Duńczyk nieraz wypowiadał się w niezbyt przychylnych słowach. Tymczasem nie tylko na to się zdecydował, lecz także przekonał do współpracy Catherine Deneuve, gwiazdę klasycznego francuskiego musicalu Panienki z Rochefort Jacquesa Demy, i ikonę muzyki alternatywnej Björk. Islandzka wokalistka wciela się tu w rolę pracownicy amerykańskiej fabryki, Selmy, która stopniowo traci wzrok. Prosta kobieta musi zebrać pieniądze na operację niedowidzącego syna. Gdy jej oszczędności zostaną skradzione, Selma decyduje się na desperacki krok. Zgodnie ze swoją strategią artystyczną Lars von Trier wystawia główną bohaterkę - i emocje widzów - na ciężką próbę. Bezbronna dziewczyna skazana jest na kolejne niegodziwości prowadzące do tragicznego finału. Azylem okazuje się dla niej wyobraźnia, dzięki której w myślach porzuca ponurą rzeczywistość i staje się bohaterką musicalu. Choć przez swoją pesymistyczną wymowę Tańcząc w ciemnościach podzieliło publiczność i krytykę, to film zdobył Złotą Palmę w Cannes.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Urodził się w 1956 roku w Kopenhadze. Należy do największych prowokatorów i eksperymentatorów kina. Zaczynał od wyrafinowanej wizualnie „trylogii europejskiej”, zanurzonej w ekspresjonizmie i symbolizmie. Potem zaszokował widzów metafizycznym melodramatem Przełamując fale i manifestem Dogma – powrotem do ultrarealizmu i ascetyzmu w Idiotach. Następnie z lubością łamał śluby czystości w antymusicalu Tańcząc w ciemnościach oraz w kultowym telewizyjnym serialu Królestwo. Wreszcie rozpoczął „trylogię amerykańską” z umowną scenografią. Wyłożył swoje credo w Pięciu nieczystych zagraniach, zaproponował antyhorror w Antychryście. Laureat Złotej Palmy, EFA i ponad sześćdziesięciu innych nagród, enfant terrible festiwali, szara eminencja duńskiej kinematografii, właściciel firmy Zentropa.


Born in 1956 in Copenhagen, one of the greatest provocateurs and experimenters in cinema. He started with the visually refined “European trilogy”, submerged in expressionism and symbolism. Then, he shocked audiences with his metaphysical melodrama Breaking the Waves and the Dogma manifesto – return to ultra-realism and asceticism in The Idiots (Idioterne). Then, he blissfully broke his vows of purity, making the anti-musical Dancer in the Dark and the iconic series The Kingdom (Riget). Finally, he started his “American trilogy” with conventional stage-design. He declared his credo in The Five Obstructions, he offered an anti-horror with the Antichrist. Winner of a Golden Palm, EFA and over sixty other prizes, the enfant terrible of festivals, hidden ruler of Danish cinematography, and owner of the company Zentropa.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Element zbrodni / Forbrydelsens element / The Element of Crime

1991 Europa / Zentropa

1994 Królestwo I / Riget / The Kingdom (TV)

1997 Królestwo II / Riget / The Kingdom (TV)

1998 Idioci / Idioterne / The Idiots

2003 Dogville

2005 Manderlay

2009 Antichrist

stopka

reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier
zdjęcia: Robby Müller
montaż: François Gédigier, Molly Marlene Stensgaard
muzyka: Björk
obsada: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Joel Grey, Cara Seymour, Jean-Marc Barr, Stellan Skarsgård
producent: Vibeke Windeløv
produkcja: Zentropa Entertainments, Trust Film Svenska, Film Väst, Liberator Productions
nagrody: MFF w Cannes 2000 - Złota Palma, najlepsza aktorka; Europejskie Nagrody Filmowe 2000 - najlepszy film, najlepsza aktorka
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Doktor Strange 
Scott Derrickson, USA 2016
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": "Paterson" 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Jim Jarmusch, USA 2016
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Patricio Guzmán, Francja, Hiszpania, Chile 2015
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.