film
Shakespeare Lives in Film: Wiele hałasu o nic
Much Ado About Nothing
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania, USA 1993 / 111’
Seanse - kup bilet:
08 lis

Obsada

Emma Thompson, Kenneth Branagh, Denzel Washington, Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale, Keanu Reeves, Richard Briers, Imelda Staunton, Gerard Horan

Opis filmu

Klasyczna, a jednocześnie bardzo współczesna adaptacja dramatu Wiele hałasu o nic Shakespeare’a. Film Branagha doskonale wpisuje się w tak popularny i charakterystyczny dla mainstreamowego kina brytyjskiego lat 90. model komedii romantycznej. Reżyser, z ogromnym wyczuciem oryginalnego tekstu i jego komediowego potencjału, buduje świeżą, lekką i energetyczną wizję perypetii miłosnych dwóch par: niewinnej Hero i jej młodziutkiego ukochanego, księcia Claudio, oraz Beatrice i Benedicka o ostrych językach i buńczucznej naturze. Słodycz pierwszego z wątków doskonale równoważy inteligentny, kpiarski dowcip drugiego. Branagh zrealizował swój film w rozsłonecznionych plenerach Toskanii, dzięki czemu szekspirowska komedia zyskała jeszcze cieplejszą barwę. Emma Thompson i Kenneth Branagh, wówczas jeszcze małżeństwo, w brawurowy sposób odegrali role Beatrice i Benedicka. W pozostałych rolach wystąpiły gwiazdy: m.in. Denzel Washington, Kate Beckinsale i Keanu Reeves.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: William Shakespeare (sztuka), Kenneth Branagh (adaptacja)
zdjęcia: Roger Lanser
montaż: Andrew Marcus
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Emma Thompson, Kenneth Branagh, Denzel Washington, Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale, Keanu Reeves, Richard Briers, Imelda Staunton, Gerard Horan
producent: Kenneth Branagh, Stephen Evans, David Parfitt
produkcja: Renaissance Films
język: angielski
barwa: kolor
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
MIASTOmovie#5: Barbicania 
MIASTOmovie#5
Ila Bêka, Louise Lemoine, Wielka Brytania 2014
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.