film
Shakespeare Lives in Film: Wiele hałasu o nic
Much Ado About Nothing
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania, USA 1993 / 111’
Seanse - kup bilet:
08 lis

Obsada

Emma Thompson, Kenneth Branagh, Denzel Washington, Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale, Keanu Reeves, Richard Briers, Imelda Staunton, Gerard Horan

Opis filmu

Klasyczna, a jednocześnie bardzo współczesna adaptacja dramatu Wiele hałasu o nic Shakespeare’a. Film Branagha doskonale wpisuje się w tak popularny i charakterystyczny dla mainstreamowego kina brytyjskiego lat 90. model komedii romantycznej. Reżyser, z ogromnym wyczuciem oryginalnego tekstu i jego komediowego potencjału, buduje świeżą, lekką i energetyczną wizję perypetii miłosnych dwóch par: niewinnej Hero i jej młodziutkiego ukochanego, księcia Claudio, oraz Beatrice i Benedicka o ostrych językach i buńczucznej naturze. Słodycz pierwszego z wątków doskonale równoważy inteligentny, kpiarski dowcip drugiego. Branagh zrealizował swój film w rozsłonecznionych plenerach Toskanii, dzięki czemu szekspirowska komedia zyskała jeszcze cieplejszą barwę. Emma Thompson i Kenneth Branagh, wówczas jeszcze małżeństwo, w brawurowy sposób odegrali role Beatrice i Benedicka. W pozostałych rolach wystąpiły gwiazdy: m.in. Denzel Washington, Kate Beckinsale i Keanu Reeves.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: William Shakespeare (sztuka), Kenneth Branagh (adaptacja)
zdjęcia: Roger Lanser
montaż: Andrew Marcus
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Emma Thompson, Kenneth Branagh, Denzel Washington, Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale, Keanu Reeves, Richard Briers, Imelda Staunton, Gerard Horan
producent: Kenneth Branagh, Stephen Evans, David Parfitt
produkcja: Renaissance Films
język: angielski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.