film
     
Shakespeare Lives in Film: Tragedia Makbeta
Macbeth
reż. Roman Polański / Wielka Brytania 1971 / 140’
Seanse - kup bilet:
21 paź

Obsada

Jon Finch, Francesca Annie, Martin Shaw, Nicholas Selby, Terence Bayler

Opis filmu

Polański w Tragedii Makbeta opowiada nie tyle o chorobliwej ambicji i pragnieniu władzy, ile o potwornych konsekwencjach jednego brutalnego czynu popełnionego pod wpływem impulsywnej, zuchwałej decyzji. Nie zważając na przepowiednie wiedźm i na własny wewnętrzny głos, Makbet decyduje się podstępnie zabić sprawiedliwego króla Duncana i w ten sposób zdobyć władzę dla siebie. Makbet i jego żona są młodzi, wydaje im się, że wiedzą, jak przechytrzyć los, by zdobyć to, czego pragną. Ale narastające poczucie winy i niemożność wyrwania się z kręgu przemocy sprawiają, że oboje popadają w rozpacz i szaleństwo, a to, co miało się zakończyć triumfem, wieńczy tragedia. Wizja Polańskiego jest surowa i mroczna. Dramat szkockiego króla rozgrywa się na tle chmurnych, majestatycznych plenerów, potęgujących jeszcze posępny nastrój opowieści. To z pewnością jedna z najbardziej poruszających i wyrazistych, także pod względem estetycznym, adaptacji Makbeta.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
scenariusz: Roman Polański, Kenneth Tynan (na podstawie sztuki Williama Szekspira)
zdjęcia: Gilbert Taylor
montaż: Alastair McIntyre
muzyka: Third Ear Band
obsada: Jon Finch, Francesca Annie, Martin Shaw, Nicholas Selby, Terence Bayler
producent: Andrew Braunsberg
produkcja: Playboy Productions, Caliban Films
język: angielski
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Niesforny Bram (seans dla szkoły) 
Anna van der Heide, Holandia 2012
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Czas mroku 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Joe Wright, Wielka Brytania 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Wyspa psów (seans dla szkoły) 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.