film
     
Shakespeare Lives in Film: Tragedia Makbeta
Macbeth
reż. Roman Polański / Wielka Brytania 1971 / 140’
Seanse - kup bilet:
21 paź

Obsada

Jon Finch, Francesca Annie, Martin Shaw, Nicholas Selby, Terence Bayler

Opis filmu

Polański w Tragedii Makbeta opowiada nie tyle o chorobliwej ambicji i pragnieniu władzy, ile o potwornych konsekwencjach jednego brutalnego czynu popełnionego pod wpływem impulsywnej, zuchwałej decyzji. Nie zważając na przepowiednie wiedźm i na własny wewnętrzny głos, Makbet decyduje się podstępnie zabić sprawiedliwego króla Duncana i w ten sposób zdobyć władzę dla siebie. Makbet i jego żona są młodzi, wydaje im się, że wiedzą, jak przechytrzyć los, by zdobyć to, czego pragną. Ale narastające poczucie winy i niemożność wyrwania się z kręgu przemocy sprawiają, że oboje popadają w rozpacz i szaleństwo, a to, co miało się zakończyć triumfem, wieńczy tragedia. Wizja Polańskiego jest surowa i mroczna. Dramat szkockiego króla rozgrywa się na tle chmurnych, majestatycznych plenerów, potęgujących jeszcze posępny nastrój opowieści. To z pewnością jedna z najbardziej poruszających i wyrazistych, także pod względem estetycznym, adaptacji Makbeta.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
scenariusz: Roman Polański, Kenneth Tynan (na podstawie sztuki Williama Szekspira)
zdjęcia: Gilbert Taylor
montaż: Alastair McIntyre
muzyka: Third Ear Band
obsada: Jon Finch, Francesca Annie, Martin Shaw, Nicholas Selby, Terence Bayler
producent: Andrew Braunsberg
produkcja: Playboy Productions, Caliban Films
język: angielski
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Ghost in the Shell 
Rupert Sanders, USA 2017
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Polish Cinema for Beginners: Hiszpanka 
Polish Cinema for Beginners
Łukasz Barczyk, Polska 2014
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Węgierska Wiosna Filmowa: Dusza i ciało 
Węgierska Wiosna Filmowa 2017
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Wózkownia: Małżeńskie porachunki 
Wózkownia
Ole Bornedal, Dania 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.