film
     
Shakespeare Lives in Film: Ryszard III
Richard III
reż. Richard Loncraine / Wielka Brytania, USA 1995 / 104’
Seanse - kup bilet:
10 lis

Obsada

Ian McKellen, Annette Benning, Kristin Scott Thomas, Jim Broadbent, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, John Wood, Maggie Smith

Opis filmu

Ryszardzie III Szekspir zagrał z widownią w przewrotny sposób: przedstawił antybohatera, szpetnego zbrodniarza, który – wierząc, że spełnia przeznaczenie – zrobi wszystko, posunie się do najgorszych czynów, by osiągnąć władzę. Dramaturg już na samym początku każe Ryszardowi zwrócić się wprost do widzów. Doskonale wykorzystali ten zabieg Richard Loncraine, reżyser, i Ian McKellen, odtwórca roli tytułowej, a także współscenarzysta filmu. Osławiony władca, będąc makiawelicznym tyranem, jednocześnie całkowicie odsłania się przed odbiorcą. Przeraża i uwodzi. Efekt ten został dodatkowo wzmocniony przez przeniesienie akcji w fikcyjną, dystopijną rzeczywistość Wielkiej Brytanii lat 30. XX wieku, wyraźnie naznaczoną estetyką nazistowskich Niemiec. Adaptacja Loncraine'a, oparta na inscenizacji teatralnej wyreżyserowanej przez Richarda Eyre'a dla Royal National Theatre, wyrasta na brutalny traktat o władzy i analizę osobowości autorytarnej.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Richard Loncraine

Brytyjski reżyser filmowy i telewizyjny, urodzony w 1946 roku. Wcześniej zajmował się także rzeźbiarstwem. Szlify reżyserskie zdobywał w BBC przy produkcji reklam, dokumentów i filmów edukacyjnych. W 1971 roku współpracował z Johnem Schlesingerem przy filmie Ta przeklęta niedziela, co pozwoliło mu realizować poważniejsze projekty filmowe. Zadebiutował w 1975 roku filmem muzycznym Flame, który okazał się dużym sukcesem. Ryszard III przyniósł Loncraine'owi nagrodę za reżyserię na festiwalu w Berlinie.

Filmografia

1975 Flame

1977 Full Circle

1982 The Missionary

1982 Brimstone and Treacle

1987 Bellman and True

1995 Ryszard III / Richard III

2004 Wimbledon

2006 Firewall

2008 Zawsze tylko ty / My One and Only

2014 5 Flights Up

stopka

reżyseria: Richard Loncraine
scenariusz: Richard Loncraine, Ian McKellen (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Peter Biziou
montaż: Paul Green
muzyka: Trevor Jones
obsada: Ian McKellen, Annette Benning, Kristin Scott Thomas, Jim Broadbent, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, John Wood, Maggie Smith
producent: Stephen Bayly, Lisa Katselas Paré
produkcja: Bayly/Paré Productions, United Artists Pictures, First Look International
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Szczęśliwa rocznica; Danton 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.