film
     
Shakespeare Lives in Film: Ryszard III
Richard III
reż. Richard Loncraine / Wielka Brytania, USA 1995 / 104’
Seanse - kup bilet:
10 lis

Obsada

Ian McKellen, Annette Benning, Kristin Scott Thomas, Jim Broadbent, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, John Wood, Maggie Smith

Opis filmu

Ryszardzie III Szekspir zagrał z widownią w przewrotny sposób: przedstawił antybohatera, szpetnego zbrodniarza, który – wierząc, że spełnia przeznaczenie – zrobi wszystko, posunie się do najgorszych czynów, by osiągnąć władzę. Dramaturg już na samym początku każe Ryszardowi zwrócić się wprost do widzów. Doskonale wykorzystali ten zabieg Richard Loncraine, reżyser, i Ian McKellen, odtwórca roli tytułowej, a także współscenarzysta filmu. Osławiony władca, będąc makiawelicznym tyranem, jednocześnie całkowicie odsłania się przed odbiorcą. Przeraża i uwodzi. Efekt ten został dodatkowo wzmocniony przez przeniesienie akcji w fikcyjną, dystopijną rzeczywistość Wielkiej Brytanii lat 30. XX wieku, wyraźnie naznaczoną estetyką nazistowskich Niemiec. Adaptacja Loncraine'a, oparta na inscenizacji teatralnej wyreżyserowanej przez Richarda Eyre'a dla Royal National Theatre, wyrasta na brutalny traktat o władzy i analizę osobowości autorytarnej.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Richard Loncraine

Brytyjski reżyser filmowy i telewizyjny, urodzony w 1946 roku. Wcześniej zajmował się także rzeźbiarstwem. Szlify reżyserskie zdobywał w BBC przy produkcji reklam, dokumentów i filmów edukacyjnych. W 1971 roku współpracował z Johnem Schlesingerem przy filmie Ta przeklęta niedziela, co pozwoliło mu realizować poważniejsze projekty filmowe. Zadebiutował w 1975 roku filmem muzycznym Flame, który okazał się dużym sukcesem. Ryszard III przyniósł Loncraine'owi nagrodę za reżyserię na festiwalu w Berlinie.

Filmografia

1975 Flame

1977 Full Circle

1982 The Missionary

1982 Brimstone and Treacle

1987 Bellman and True

1995 Ryszard III / Richard III

2004 Wimbledon

2006 Firewall

2008 Zawsze tylko ty / My One and Only

2014 5 Flights Up

stopka

reżyseria: Richard Loncraine
scenariusz: Richard Loncraine, Ian McKellen (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Peter Biziou
montaż: Paul Green
muzyka: Trevor Jones
obsada: Ian McKellen, Annette Benning, Kristin Scott Thomas, Jim Broadbent, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, John Wood, Maggie Smith
producent: Stephen Bayly, Lisa Katselas Paré
produkcja: Bayly/Paré Productions, United Artists Pictures, First Look International
język: angielski
barwa: kolor
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Król rozrywki 
Michael Gracey, USA 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: I tak cię kocham 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Michael Showalter, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Ferie 2018: Zimowe przygody Jill i Joy 
Ferie 2018
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.