film
     
Shakespeare Lives in Film: Romeo i Julia
Romeo and Juliet
reż. Franco Zeffirelli / Wielka Brytania, Włochy 1968 / 138’
Seanse - kup bilet:
18 paź
14 lis

Obsada

Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens

Opis filmu

Jedna z najsłynniejszych i najpopularniejszych filmowych adaptacji szekspirowskich, doskonale przyjęta zarówno przez krytyków, jak i publiczność. Zefirelli nasycił tę wersję Romea i Julii bolesną słodyczą, skupiając się na niemożliwych do stłumienia młodzieńczych uczuciach i pożądaniu, jakie trawi zakochanych. Starając się jak najlepiej oddać intensywność emocji i zachować ich autentyczność, reżyser zaangażował do tytułowych ról nastoletnich, nieznanych szerzej aktorów o niemalże anielskiej urodzie. Ich miłość nie ma jednak nic wspólnego z anielskością, to niepohamowana zmysłowa gorączka. Zeffirelli znajduje dla niej doskonałe, romantyczne tło: włoskie plenery, renesansowe pałace, średniowieczne kościoły. W połączeniu z bogatą scenografią, kostiumami i wysmakowaną inscenizacją adaptacja ta odwołuje się nie tylko do Szekspirowskiego oryginału literackiego, ale i do tradycji malarstwa. To wersja dzisiaj już kanoniczna, nadal przekonująca emocjonalnie, nadal spektakularna wizualnie.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Franco Zeffirelli

Urodzony w 1923 włoski reżyser i producent filmowy oraz operowy. Zadebiutował w roku 1958, w 1967 roku zrealizował głośne Poskromienie złośnicy z Elizabeth Taylor i Richardem Burtonem, ale to o rok późniejszy Romeo i Julia przyniósł mu prawdziwą sławę. Jego kolejne filmy, zwłaszcza te o tematyce religijnej, potwierdziły jego popularność. W swojej karierze realizował również adaptacje Szekspira czy Charlotte Brontë. Wielkie uznanie zdobył jako autor inscenizacji operowych. W latach 1994-2001 Zeffirelli był także członkiem senatu z ramienia partii Forza Italia.

Wybrana filmografia

1958 Camping

1967 Poskromienie złośnicy / The Taming of the Shrew

1968 Romeo i Julia / Romeo and Juliet

1972 Brat Słońce, Siostra Księżyc / Fratello sole, sorella luna

1977 Jezus z Nazaretu / Jesus of Nazareth (TV, mini-serial)

1979 Mistrz / The Champ

1982 La Traviata

1986 Otello

1990 Hamlet

1996 Jane Eyre

1999 Herbatka z Mussolinim / Tea with Mussolini

2002 Wieczna Callas / Callas Forever

stopka

reżyseria: Franco Zeffirelli
scenariusz: Franco Brusati, Masolino D’Amico, Franco Zeffirelli (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Pasqualino de Santis
montaż: Reginald Mills
muzyka: Nino Rota
obsada: Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens
producent: John Brabourne, Anthony Havelock-Allan
produkcja: BHE Films, Verona Produzione, Dino de Laurentiis Cinematografica
język: angielski
barwa: kolor
Design Disruptors 
Wydarzenia specjalne
Matt D'Avella
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Piękny drań 
John Butler, Irlandia 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Wózkownia: Jutro będziemy szczęśliwi 
Wózkownia
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.