film
     
Shakespeare Lives in Film: Romeo i Julia
Romeo and Juliet
reż. Franco Zeffirelli / Wielka Brytania, Włochy 1968 / 138’
Seanse - kup bilet:
18 paź
14 lis

Obsada

Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens

Opis filmu

Jedna z najsłynniejszych i najpopularniejszych filmowych adaptacji szekspirowskich, doskonale przyjęta zarówno przez krytyków, jak i publiczność. Zefirelli nasycił tę wersję Romea i Julii bolesną słodyczą, skupiając się na niemożliwych do stłumienia młodzieńczych uczuciach i pożądaniu, jakie trawi zakochanych. Starając się jak najlepiej oddać intensywność emocji i zachować ich autentyczność, reżyser zaangażował do tytułowych ról nastoletnich, nieznanych szerzej aktorów o niemalże anielskiej urodzie. Ich miłość nie ma jednak nic wspólnego z anielskością, to niepohamowana zmysłowa gorączka. Zeffirelli znajduje dla niej doskonałe, romantyczne tło: włoskie plenery, renesansowe pałace, średniowieczne kościoły. W połączeniu z bogatą scenografią, kostiumami i wysmakowaną inscenizacją adaptacja ta odwołuje się nie tylko do Szekspirowskiego oryginału literackiego, ale i do tradycji malarstwa. To wersja dzisiaj już kanoniczna, nadal przekonująca emocjonalnie, nadal spektakularna wizualnie.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Franco Zeffirelli

Urodzony w 1923 włoski reżyser i producent filmowy oraz operowy. Zadebiutował w roku 1958, w 1967 roku zrealizował głośne Poskromienie złośnicy z Elizabeth Taylor i Richardem Burtonem, ale to o rok późniejszy Romeo i Julia przyniósł mu prawdziwą sławę. Jego kolejne filmy, zwłaszcza te o tematyce religijnej, potwierdziły jego popularność. W swojej karierze realizował również adaptacje Szekspira czy Charlotte Brontë. Wielkie uznanie zdobył jako autor inscenizacji operowych. W latach 1994-2001 Zeffirelli był także członkiem senatu z ramienia partii Forza Italia.

Wybrana filmografia

1958 Camping

1967 Poskromienie złośnicy / The Taming of the Shrew

1968 Romeo i Julia / Romeo and Juliet

1972 Brat Słońce, Siostra Księżyc / Fratello sole, sorella luna

1977 Jezus z Nazaretu / Jesus of Nazareth (TV, mini-serial)

1979 Mistrz / The Champ

1982 La Traviata

1986 Otello

1990 Hamlet

1996 Jane Eyre

1999 Herbatka z Mussolinim / Tea with Mussolini

2002 Wieczna Callas / Callas Forever

stopka

reżyseria: Franco Zeffirelli
scenariusz: Franco Brusati, Masolino D’Amico, Franco Zeffirelli (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Pasqualino de Santis
montaż: Reginald Mills
muzyka: Nino Rota
obsada: Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens
producent: John Brabourne, Anthony Havelock-Allan
produkcja: BHE Films, Verona Produzione, Dino de Laurentiis Cinematografica
język: angielski
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.