film
     
Shakespeare Lives in Film: Romeo i Julia
Romeo and Juliet
reż. Franco Zeffirelli / Wielka Brytania, Włochy 1968 / 138’
Seanse - kup bilet:
18 paź
14 lis

Obsada

Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens

Opis filmu

Jedna z najsłynniejszych i najpopularniejszych filmowych adaptacji szekspirowskich, doskonale przyjęta zarówno przez krytyków, jak i publiczność. Zefirelli nasycił tę wersję Romea i Julii bolesną słodyczą, skupiając się na niemożliwych do stłumienia młodzieńczych uczuciach i pożądaniu, jakie trawi zakochanych. Starając się jak najlepiej oddać intensywność emocji i zachować ich autentyczność, reżyser zaangażował do tytułowych ról nastoletnich, nieznanych szerzej aktorów o niemalże anielskiej urodzie. Ich miłość nie ma jednak nic wspólnego z anielskością, to niepohamowana zmysłowa gorączka. Zeffirelli znajduje dla niej doskonałe, romantyczne tło: włoskie plenery, renesansowe pałace, średniowieczne kościoły. W połączeniu z bogatą scenografią, kostiumami i wysmakowaną inscenizacją adaptacja ta odwołuje się nie tylko do Szekspirowskiego oryginału literackiego, ale i do tradycji malarstwa. To wersja dzisiaj już kanoniczna, nadal przekonująca emocjonalnie, nadal spektakularna wizualnie.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Franco Zeffirelli

Urodzony w 1923 włoski reżyser i producent filmowy oraz operowy. Zadebiutował w roku 1958, w 1967 roku zrealizował głośne Poskromienie złośnicy z Elizabeth Taylor i Richardem Burtonem, ale to o rok późniejszy Romeo i Julia przyniósł mu prawdziwą sławę. Jego kolejne filmy, zwłaszcza te o tematyce religijnej, potwierdziły jego popularność. W swojej karierze realizował również adaptacje Szekspira czy Charlotte Brontë. Wielkie uznanie zdobył jako autor inscenizacji operowych. W latach 1994-2001 Zeffirelli był także członkiem senatu z ramienia partii Forza Italia.

Wybrana filmografia

1958 Camping

1967 Poskromienie złośnicy / The Taming of the Shrew

1968 Romeo i Julia / Romeo and Juliet

1972 Brat Słońce, Siostra Księżyc / Fratello sole, sorella luna

1977 Jezus z Nazaretu / Jesus of Nazareth (TV, mini-serial)

1979 Mistrz / The Champ

1982 La Traviata

1986 Otello

1990 Hamlet

1996 Jane Eyre

1999 Herbatka z Mussolinim / Tea with Mussolini

2002 Wieczna Callas / Callas Forever

stopka

reżyseria: Franco Zeffirelli
scenariusz: Franco Brusati, Masolino D’Amico, Franco Zeffirelli (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Pasqualino de Santis
montaż: Reginald Mills
muzyka: Nino Rota
obsada: Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens
producent: John Brabourne, Anthony Havelock-Allan
produkcja: BHE Films, Verona Produzione, Dino de Laurentiis Cinematografica
język: angielski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.