film
   
Shakespeare Lives in Film: Otello
Othello
reż. Oliver Parker / USA, Wielka Brytania 1995 / 123’
Seanse - kup bilet:
13 lis

Obsada

Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney

Opis filmu

W swoim debiutanckim filmie Oliver Parker zdecydował się złączyć mroczny dramat Shakespeare'a z wymogami hollywoodzkiego widowiska. To opowieść o Maurze, który – omamiony manipulacjami swego druha, Jago – zabija w akcie zazdrości ukochaną żonę, Desdemonę, przekonany o jej niewierności. Reżyser zrealizował film we włoskich plenerach, ale utrzymał mroczną tonację. Zdecydował się też wyciąć część oryginalnego tekstu, a w zamian dodać do fabuły sceny seksu i przemocy. W ten sposób Szekspirowski dramat okazuje się jeszcze mocniej nasycony obsesyjnymi namiętnościami, nad którymi bohaterowie nie mają żadnej kontroli. Film Parkera to jedna z pierwszych wysokobudżetowych produkcji, w której rolę Otella zagrał czarnoskóry aktor (Laurence Fishburne). Najmocniejszym akcentem jest tu jednak kreacja Kennetha Branagha wcielającego się w Jaga, za którą to rolę aktor był nominowany do wielu prestiżowych nagród. Branagh jeszcze raz dowodzi, że jak nikt inny wyczuwa dramatyzm tekstu Szekspira.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Oliver Parker

Urodzony w 1960 roku brytyjski reżyser filmowy, aktor. Choć jego twórczość cechuje się znaczną różnorodnością, wyraźnie widać w niej predylekcję do klasycznych tekstów: w jego filmografii można znaleźć adaptacje Szekspira czy Oscara Wilde'a.

Wybrana filmografia

1995 Otello / Othello

1999 Idealny mąż / An Ideal Husband

2002 Bądźmy poważni na serio / The Importance of Being Earnest

2006 Czarna magia / Fade to Black

2009 Dorian Gray

2011 Johnny English: reaktywacja / Johnny English Reborn

2016 Dad's Army

stopka

reżyseria: Oliver Parker
scenariusz: Oliver Parker (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: David Johnson
montaż: Tony Lawson
muzyka: Charlie Mole
obsada: Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Dakota Films, Imminent Films
język: angielski
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Films For Food: Boginie jedzenia 
Films for Food
Vérane Frédiani, Francja 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.