film
   
Shakespeare Lives in Film: Otello
Othello
reż. Oliver Parker / USA, Wielka Brytania 1995 / 123’
Seanse - kup bilet:
13 lis

Obsada

Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney

Opis filmu

W swoim debiutanckim filmie Oliver Parker zdecydował się złączyć mroczny dramat Shakespeare'a z wymogami hollywoodzkiego widowiska. To opowieść o Maurze, który – omamiony manipulacjami swego druha, Jago – zabija w akcie zazdrości ukochaną żonę, Desdemonę, przekonany o jej niewierności. Reżyser zrealizował film we włoskich plenerach, ale utrzymał mroczną tonację. Zdecydował się też wyciąć część oryginalnego tekstu, a w zamian dodać do fabuły sceny seksu i przemocy. W ten sposób Szekspirowski dramat okazuje się jeszcze mocniej nasycony obsesyjnymi namiętnościami, nad którymi bohaterowie nie mają żadnej kontroli. Film Parkera to jedna z pierwszych wysokobudżetowych produkcji, w której rolę Otella zagrał czarnoskóry aktor (Laurence Fishburne). Najmocniejszym akcentem jest tu jednak kreacja Kennetha Branagha wcielającego się w Jaga, za którą to rolę aktor był nominowany do wielu prestiżowych nagród. Branagh jeszcze raz dowodzi, że jak nikt inny wyczuwa dramatyzm tekstu Szekspira.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Oliver Parker

Urodzony w 1960 roku brytyjski reżyser filmowy, aktor. Choć jego twórczość cechuje się znaczną różnorodnością, wyraźnie widać w niej predylekcję do klasycznych tekstów: w jego filmografii można znaleźć adaptacje Szekspira czy Oscara Wilde'a.

Wybrana filmografia

1995 Otello / Othello

1999 Idealny mąż / An Ideal Husband

2002 Bądźmy poważni na serio / The Importance of Being Earnest

2006 Czarna magia / Fade to Black

2009 Dorian Gray

2011 Johnny English: reaktywacja / Johnny English Reborn

2016 Dad's Army

stopka

reżyseria: Oliver Parker
scenariusz: Oliver Parker (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: David Johnson
montaż: Tony Lawson
muzyka: Charlie Mole
obsada: Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Dakota Films, Imminent Films
język: angielski
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Klub "Wysokich Obcasów": W ułamku sekundy 
Klub "Wysokich Obcasów"
Fatih Akin, Niemcy, Francja 2017
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: The Disaster Artist 
Nowe Horyzonty dla Seniora
James Franco, USA 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.