film
   
Shakespeare Lives in Film: Otello
Othello
reż. Oliver Parker / USA, Wielka Brytania 1995 / 123’
Seanse - kup bilet:
13 lis

Obsada

Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney

Opis filmu

W swoim debiutanckim filmie Oliver Parker zdecydował się złączyć mroczny dramat Shakespeare'a z wymogami hollywoodzkiego widowiska. To opowieść o Maurze, który – omamiony manipulacjami swego druha, Jago – zabija w akcie zazdrości ukochaną żonę, Desdemonę, przekonany o jej niewierności. Reżyser zrealizował film we włoskich plenerach, ale utrzymał mroczną tonację. Zdecydował się też wyciąć część oryginalnego tekstu, a w zamian dodać do fabuły sceny seksu i przemocy. W ten sposób Szekspirowski dramat okazuje się jeszcze mocniej nasycony obsesyjnymi namiętnościami, nad którymi bohaterowie nie mają żadnej kontroli. Film Parkera to jedna z pierwszych wysokobudżetowych produkcji, w której rolę Otella zagrał czarnoskóry aktor (Laurence Fishburne). Najmocniejszym akcentem jest tu jednak kreacja Kennetha Branagha wcielającego się w Jaga, za którą to rolę aktor był nominowany do wielu prestiżowych nagród. Branagh jeszcze raz dowodzi, że jak nikt inny wyczuwa dramatyzm tekstu Szekspira.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Oliver Parker

Urodzony w 1960 roku brytyjski reżyser filmowy, aktor. Choć jego twórczość cechuje się znaczną różnorodnością, wyraźnie widać w niej predylekcję do klasycznych tekstów: w jego filmografii można znaleźć adaptacje Szekspira czy Oscara Wilde'a.

Wybrana filmografia

1995 Otello / Othello

1999 Idealny mąż / An Ideal Husband

2002 Bądźmy poważni na serio / The Importance of Being Earnest

2006 Czarna magia / Fade to Black

2009 Dorian Gray

2011 Johnny English: reaktywacja / Johnny English Reborn

2016 Dad's Army

stopka

reżyseria: Oliver Parker
scenariusz: Oliver Parker (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: David Johnson
montaż: Tony Lawson
muzyka: Charlie Mole
obsada: Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Dakota Films, Imminent Films
język: angielski
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Krwawe gody 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Paula Ortiz, Hiszpania 2015
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Palmy w śniegu 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Fernando González Molina, Hiszpania 2015
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Munio: Strażnik Księżyca 
Alexandre Heboyan, Benoit Philippon, Francja 2014
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Wściekłość 
Michał Węgrzyn, Polska 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.