film
   
Shakespeare Lives in Film: Otello
Othello
reż. Oliver Parker / USA, Wielka Brytania 1995 / 123’
Seanse - kup bilet:
13 lis

Obsada

Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney

Opis filmu

W swoim debiutanckim filmie Oliver Parker zdecydował się złączyć mroczny dramat Shakespeare'a z wymogami hollywoodzkiego widowiska. To opowieść o Maurze, który – omamiony manipulacjami swego druha, Jago – zabija w akcie zazdrości ukochaną żonę, Desdemonę, przekonany o jej niewierności. Reżyser zrealizował film we włoskich plenerach, ale utrzymał mroczną tonację. Zdecydował się też wyciąć część oryginalnego tekstu, a w zamian dodać do fabuły sceny seksu i przemocy. W ten sposób Szekspirowski dramat okazuje się jeszcze mocniej nasycony obsesyjnymi namiętnościami, nad którymi bohaterowie nie mają żadnej kontroli. Film Parkera to jedna z pierwszych wysokobudżetowych produkcji, w której rolę Otella zagrał czarnoskóry aktor (Laurence Fishburne). Najmocniejszym akcentem jest tu jednak kreacja Kennetha Branagha wcielającego się w Jaga, za którą to rolę aktor był nominowany do wielu prestiżowych nagród. Branagh jeszcze raz dowodzi, że jak nikt inny wyczuwa dramatyzm tekstu Szekspira.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Oliver Parker

Urodzony w 1960 roku brytyjski reżyser filmowy, aktor. Choć jego twórczość cechuje się znaczną różnorodnością, wyraźnie widać w niej predylekcję do klasycznych tekstów: w jego filmografii można znaleźć adaptacje Szekspira czy Oscara Wilde'a.

Wybrana filmografia

1995 Otello / Othello

1999 Idealny mąż / An Ideal Husband

2002 Bądźmy poważni na serio / The Importance of Being Earnest

2006 Czarna magia / Fade to Black

2009 Dorian Gray

2011 Johnny English: reaktywacja / Johnny English Reborn

2016 Dad's Army

stopka

reżyseria: Oliver Parker
scenariusz: Oliver Parker (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: David Johnson
montaż: Tony Lawson
muzyka: Charlie Mole
obsada: Laurence Fishburne, Irène Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Dakota Films, Imminent Films
język: angielski
barwa: kolor
Jackie 
Pablo Larraín, Chile, Francja, USA 2016
La La Land 
Damien Chazelle, USA 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Moonlight 
Barry Jenkins, USA 2016
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Ostatnie tango 
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
Sing 
Christophe Lourdelet, Garth Jennings, USA, Wielka Brytania 2016
Szwedzka teoria miłości 
Erik Gandini, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
To tylko koniec świata 
Xavier Dolan, Kanada, Francja 2016
Elle 
Paul Verhoeven, Francja, Niemcy, Belgia 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Nauczycielka 
Jan Hřebejk, Słowacja, Czechy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.