film
   
Shakespeare Lives in Film: Księgi Prospera
Prospero’s Books
reż. Peter Greenaway / Wielka Brytania, Holandia, Francja, Włochy, Japonia 1991 / 122’
Seanse - kup bilet:
14 lis

Obsada

John Gielgud, Michael Clark, Michel Blanc, Isabelle Pasco, Tom Bell, Mark Rylance, Kenneth Cranham, Gerard Thoolen

Opis filmu

Księgi Prospera to bardziej multimedialne dzieło sztuki niż film w tradycyjnym pojęciu. Kino, nowe media, fotografia, taniec, teatr, kaligrafia, literatura – wszystkie te elementy składają się na szczególny eksperyment, będący jednocześnie jednym z ważniejszych przykładów postmodernizmu filmowego. Prospero, czarnoksiężnik i książę Mediolanu, wygnany z ojczyzny przez brata, trafia wraz z córką na odległą wyspę. Tu uwalnia zaklętego ducha, Ariela, i spotyka dzikiego Kalibana. Greenaway nie adaptuje jednak Burzy Shakespeare’a wprost – wykorzystuje przede wszystkim motyw ksiąg, najcenniejszego skarbu Prospera, cudem uratowanych przed burzą. Zapisywanie ksiąg, wypowiadanie zapisanych słów, słowa zmieniające się w tekst pisany, stawanie się świata przez wypowiadanie go, a w końcu pismo jako sztuka to podstawowe tematy filmu Greenawaya. Reżyser wpisuje obrazy w obrazy, nakłada na siebie media, buduje bogatą, sztuczną i teatralną inscenizację w radykalnym geście filmowca postmodernisty.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Peter Greenaway

Urodzony w 1942 roku reżyser i scenarzysta, z wykształcenia malarz. Do najbardziej znanych filmów Greenawaya zaliczyć można Katalog ofiar, Wyliczankę, The Pillow Book, Kontrakt rysownika, Brzuch architekta oraz Zet i dwa zera. Jego dzieła wyróżniają się przepychem wizualnym, odrealnieniem i teatralnością obrazu. Dzięki licznym cytatom kulturowym oraz eksperymentalnym łączeniu stylów uznane są za spełnienie filmowego postmodernizmu. W ostatnich latach Greenaway, zafascynowany nowymi mediami, tworzy wideo-instalacje i krótkie filmy eksperymentalne, współpracuje z teatrami i operami, jest też VJ-em.

Wybrana filmografia

1985 Zet i dwa zera / Zed & Two Naughts

1987 Brzuch architekta / Belly of an Architect

1988 Wyliczanka / Drawning by Numbers

1993 Dzieciątko z Macon / The Macon Baby

1999 8 i pół kobiety / 8 ½ Women

2007 Nightwatching

2008 Rembrandt: oskarżam!... / Rembrandt's J'Accuse!...

stopka

reżyseria: Peter Greenaway
scenariusz: Peter Greenaway
zdjęcia: Sacha Vierny
montaż: Marina Rodbyl
muzyka: Michael Nyman
obsada: John Gielgud, Michael Clark, Michel Blanc, Isabelle Pasco, Tom Bell, Mark Rylance, Kenneth Cranham, Gerard Thoolen
producent: Philippe Carcassonne, Masato Hara, Kees Kasander, Michel Seydoux, Denis Wigman, Roland Wigman
produkcja: Allarts, Cinéa, Caméra One, Penta Film
język: angielski
barwa: kolor
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Elle 
Paul Verhoeven, Francja, Niemcy, Belgia 2016
Jackie 
Pablo Larraín, Chile, Francja, USA 2016
La La Land 
Damien Chazelle, USA 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Moonlight 
Barry Jenkins, USA 2016
Nauczycielka 
Jan Hřebejk, Słowacja, Czechy 2016
Ostatnie tango 
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
Sing 
Christophe Lourdelet, Garth Jennings, USA, Wielka Brytania 2016
Szwedzka teoria miłości 
Erik Gandini, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
To tylko koniec świata 
Xavier Dolan, Kanada, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.