film
   
Shakespeare Lives in Film: Księgi Prospera
Prospero’s Books
reż. Peter Greenaway / Wielka Brytania, Holandia, Francja, Włochy, Japonia 1991 / 122’
Seanse - kup bilet:
14 lis

Obsada

John Gielgud, Michael Clark, Michel Blanc, Isabelle Pasco, Tom Bell, Mark Rylance, Kenneth Cranham, Gerard Thoolen

Opis filmu

Księgi Prospera to bardziej multimedialne dzieło sztuki niż film w tradycyjnym pojęciu. Kino, nowe media, fotografia, taniec, teatr, kaligrafia, literatura – wszystkie te elementy składają się na szczególny eksperyment, będący jednocześnie jednym z ważniejszych przykładów postmodernizmu filmowego. Prospero, czarnoksiężnik i książę Mediolanu, wygnany z ojczyzny przez brata, trafia wraz z córką na odległą wyspę. Tu uwalnia zaklętego ducha, Ariela, i spotyka dzikiego Kalibana. Greenaway nie adaptuje jednak Burzy Shakespeare’a wprost – wykorzystuje przede wszystkim motyw ksiąg, najcenniejszego skarbu Prospera, cudem uratowanych przed burzą. Zapisywanie ksiąg, wypowiadanie zapisanych słów, słowa zmieniające się w tekst pisany, stawanie się świata przez wypowiadanie go, a w końcu pismo jako sztuka to podstawowe tematy filmu Greenawaya. Reżyser wpisuje obrazy w obrazy, nakłada na siebie media, buduje bogatą, sztuczną i teatralną inscenizację w radykalnym geście filmowca postmodernisty.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Peter Greenaway

Urodzony w 1942 roku reżyser i scenarzysta, z wykształcenia malarz. Do najbardziej znanych filmów Greenawaya zaliczyć można Katalog ofiar, Wyliczankę, The Pillow Book, Kontrakt rysownika, Brzuch architekta oraz Zet i dwa zera. Jego dzieła wyróżniają się przepychem wizualnym, odrealnieniem i teatralnością obrazu. Dzięki licznym cytatom kulturowym oraz eksperymentalnym łączeniu stylów uznane są za spełnienie filmowego postmodernizmu. W ostatnich latach Greenaway, zafascynowany nowymi mediami, tworzy wideo-instalacje i krótkie filmy eksperymentalne, współpracuje z teatrami i operami, jest też VJ-em.

Wybrana filmografia

1985 Zet i dwa zera / Zed & Two Naughts

1987 Brzuch architekta / Belly of an Architect

1988 Wyliczanka / Drawning by Numbers

1993 Dzieciątko z Macon / The Macon Baby

1999 8 i pół kobiety / 8 ½ Women

2007 Nightwatching

2008 Rembrandt: oskarżam!... / Rembrandt's J'Accuse!...

stopka

reżyseria: Peter Greenaway
scenariusz: Peter Greenaway
zdjęcia: Sacha Vierny
montaż: Marina Rodbyl
muzyka: Michael Nyman
obsada: John Gielgud, Michael Clark, Michel Blanc, Isabelle Pasco, Tom Bell, Mark Rylance, Kenneth Cranham, Gerard Thoolen
producent: Philippe Carcassonne, Masato Hara, Kees Kasander, Michel Seydoux, Denis Wigman, Roland Wigman
produkcja: Allarts, Cinéa, Caméra One, Penta Film
język: angielski
barwa: kolor
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wózkownia: Mężczyzna imieniem Ove 
Wózkownia
Hannes Holm, Szwecja 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.