film
   
Shakespeare Lives in Film: Król Lear
King Lear
reż. Peter Brook / Wielka Brytania, Dania 1971 / 137’
Seanse - kup bilet:
11 lis

Obsada

Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb

Opis filmu

Król Lear to jeden z najmroczniejszych i najbardziej pesymistycznych dramatów Szekspira. Sędziwy Lear ustępuje z tronu i dzieli swoje królestwo między córki. Jednak wszystko, co stworzył, umocnił i posiadał, niszczeje i rozpada się w pył, a miłość córek okazuje się złudna. Peter Brook, wielki reżyser i eksperymentator teatralny, przenosząc tragedię na ekran wyraźnie inspirował się nowatorskim odczytaniem Szekspira przez Jana Kotta, koncepcją teatru okrucieństwa Antonina Artauda, teatrem absurdu spod znaku Becketta i Ionesco. Jego spojrzenie na Króla Leara jest zimne i bezlitosne. To film niezwykle ascetyczny formalnie, ogołocony z wszelkich ozdobników. Brook rezygnuje z rozbudowanej inscenizacji. Tragedia starego króla rozgrywa się w scenerii bezkresnych, zlodowaciałych przestrzeni i w ponurych, surowych wnętrzach. Na takim tle wybrzmiewa jeszcze mocniej, nie pozostawiając ani bohaterom, ani widzom żadnej nadziei czy złudzeń co do natury świata.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Peter Brook

Urodzony w 1925 roku brytyjski reżyser teatralny i filmowy, uważany za jedną z najważniejszych postaci teatru w XX wieku. Zainspirowany koncepcją teatru absurdu Antonina Artauda, a także strategią twórczą brytyjskiej reżyserki, Joan Littlewood, Brook stał się jednym z odnowicieli teatru współczesnego. Założyciel (w 1970 roku) International Centre for Theatre Research. Do jego najważniejszych dokonań należą liczne inscenizacje dramatów szekspirowskich, a także wystawienie w połowie lat 80. indyjskiego eposu Mahabharata.

Wybrana filmografia

1953 Opera żebracza / The Beggar's Opera

1960 Moderato Cantabile

1963 Władca much / Lord of the Flies

1967 Marat / Sade

1968 Tell Me Lies

1971 Król Lear / King Lear

1979 Meetings with Remarkable Men

1983 La tragédie de Carmen

1990 Mahabharata (miniserial)

2002 The Tragedy of Hamlet

stopka

reżyseria: Peter Brook
scenariusz: Peter Brook (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Henning Kristiansen
montaż: Kasper Schyberg
obsada: Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb
producent: Michael Birkett
produkcja: Athéna Films, Filmways Pictures, Laterna Film, Royal Shakespeare Company
język: angielski
barwa: cz.-b.
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.