film
   
Shakespeare Lives in Film: Król Lear
King Lear
reż. Peter Brook / Wielka Brytania, Dania 1971 / 137’
Seanse - kup bilet:
11 lis

Obsada

Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb

Opis filmu

Król Lear to jeden z najmroczniejszych i najbardziej pesymistycznych dramatów Szekspira. Sędziwy Lear ustępuje z tronu i dzieli swoje królestwo między córki. Jednak wszystko, co stworzył, umocnił i posiadał, niszczeje i rozpada się w pył, a miłość córek okazuje się złudna. Peter Brook, wielki reżyser i eksperymentator teatralny, przenosząc tragedię na ekran wyraźnie inspirował się nowatorskim odczytaniem Szekspira przez Jana Kotta, koncepcją teatru okrucieństwa Antonina Artauda, teatrem absurdu spod znaku Becketta i Ionesco. Jego spojrzenie na Króla Leara jest zimne i bezlitosne. To film niezwykle ascetyczny formalnie, ogołocony z wszelkich ozdobników. Brook rezygnuje z rozbudowanej inscenizacji. Tragedia starego króla rozgrywa się w scenerii bezkresnych, zlodowaciałych przestrzeni i w ponurych, surowych wnętrzach. Na takim tle wybrzmiewa jeszcze mocniej, nie pozostawiając ani bohaterom, ani widzom żadnej nadziei czy złudzeń co do natury świata.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Peter Brook

Urodzony w 1925 roku brytyjski reżyser teatralny i filmowy, uważany za jedną z najważniejszych postaci teatru w XX wieku. Zainspirowany koncepcją teatru absurdu Antonina Artauda, a także strategią twórczą brytyjskiej reżyserki, Joan Littlewood, Brook stał się jednym z odnowicieli teatru współczesnego. Założyciel (w 1970 roku) International Centre for Theatre Research. Do jego najważniejszych dokonań należą liczne inscenizacje dramatów szekspirowskich, a także wystawienie w połowie lat 80. indyjskiego eposu Mahabharata.

Wybrana filmografia

1953 Opera żebracza / The Beggar's Opera

1960 Moderato Cantabile

1963 Władca much / Lord of the Flies

1967 Marat / Sade

1968 Tell Me Lies

1971 Król Lear / King Lear

1979 Meetings with Remarkable Men

1983 La tragédie de Carmen

1990 Mahabharata (miniserial)

2002 The Tragedy of Hamlet

stopka

reżyseria: Peter Brook
scenariusz: Peter Brook (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Henning Kristiansen
montaż: Kasper Schyberg
obsada: Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb
producent: Michael Birkett
produkcja: Athéna Films, Filmways Pictures, Laterna Film, Royal Shakespeare Company
język: angielski
barwa: cz.-b.
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.