film
   
Shakespeare Lives in Film: Król Lear
King Lear
reż. Peter Brook / Wielka Brytania, Dania 1971 / 137’
Seanse - kup bilet:
11 lis

Obsada

Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb

Opis filmu

Król Lear to jeden z najmroczniejszych i najbardziej pesymistycznych dramatów Szekspira. Sędziwy Lear ustępuje z tronu i dzieli swoje królestwo między córki. Jednak wszystko, co stworzył, umocnił i posiadał, niszczeje i rozpada się w pył, a miłość córek okazuje się złudna. Peter Brook, wielki reżyser i eksperymentator teatralny, przenosząc tragedię na ekran wyraźnie inspirował się nowatorskim odczytaniem Szekspira przez Jana Kotta, koncepcją teatru okrucieństwa Antonina Artauda, teatrem absurdu spod znaku Becketta i Ionesco. Jego spojrzenie na Króla Leara jest zimne i bezlitosne. To film niezwykle ascetyczny formalnie, ogołocony z wszelkich ozdobników. Brook rezygnuje z rozbudowanej inscenizacji. Tragedia starego króla rozgrywa się w scenerii bezkresnych, zlodowaciałych przestrzeni i w ponurych, surowych wnętrzach. Na takim tle wybrzmiewa jeszcze mocniej, nie pozostawiając ani bohaterom, ani widzom żadnej nadziei czy złudzeń co do natury świata.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Peter Brook

Urodzony w 1925 roku brytyjski reżyser teatralny i filmowy, uważany za jedną z najważniejszych postaci teatru w XX wieku. Zainspirowany koncepcją teatru absurdu Antonina Artauda, a także strategią twórczą brytyjskiej reżyserki, Joan Littlewood, Brook stał się jednym z odnowicieli teatru współczesnego. Założyciel (w 1970 roku) International Centre for Theatre Research. Do jego najważniejszych dokonań należą liczne inscenizacje dramatów szekspirowskich, a także wystawienie w połowie lat 80. indyjskiego eposu Mahabharata.

Wybrana filmografia

1953 Opera żebracza / The Beggar's Opera

1960 Moderato Cantabile

1963 Władca much / Lord of the Flies

1967 Marat / Sade

1968 Tell Me Lies

1971 Król Lear / King Lear

1979 Meetings with Remarkable Men

1983 La tragédie de Carmen

1990 Mahabharata (miniserial)

2002 The Tragedy of Hamlet

stopka

reżyseria: Peter Brook
scenariusz: Peter Brook (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Henning Kristiansen
montaż: Kasper Schyberg
obsada: Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb
producent: Michael Birkett
produkcja: Athéna Films, Filmways Pictures, Laterna Film, Royal Shakespeare Company
język: angielski
barwa: cz.-b.
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
LGBT Film Festival: Kto uratuje róże? 
LGBT Film Festival 2018
Cesare Furesi, Włochy 2017
LGBT Film Festival: Sidney i przyjaciele 
LGBT Film Festival 2018
Tristan Aitchison, Wielka Brytania 2018
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.