film
   
Shakespeare Lives in Film: Król Lear
King Lear
reż. Peter Brook / Wielka Brytania, Dania 1971 / 137’
Seanse - kup bilet:
11 lis

Obsada

Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb

Opis filmu

Król Lear to jeden z najmroczniejszych i najbardziej pesymistycznych dramatów Szekspira. Sędziwy Lear ustępuje z tronu i dzieli swoje królestwo między córki. Jednak wszystko, co stworzył, umocnił i posiadał, niszczeje i rozpada się w pył, a miłość córek okazuje się złudna. Peter Brook, wielki reżyser i eksperymentator teatralny, przenosząc tragedię na ekran wyraźnie inspirował się nowatorskim odczytaniem Szekspira przez Jana Kotta, koncepcją teatru okrucieństwa Antonina Artauda, teatrem absurdu spod znaku Becketta i Ionesco. Jego spojrzenie na Króla Leara jest zimne i bezlitosne. To film niezwykle ascetyczny formalnie, ogołocony z wszelkich ozdobników. Brook rezygnuje z rozbudowanej inscenizacji. Tragedia starego króla rozgrywa się w scenerii bezkresnych, zlodowaciałych przestrzeni i w ponurych, surowych wnętrzach. Na takim tle wybrzmiewa jeszcze mocniej, nie pozostawiając ani bohaterom, ani widzom żadnej nadziei czy złudzeń co do natury świata.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Peter Brook

Urodzony w 1925 roku brytyjski reżyser teatralny i filmowy, uważany za jedną z najważniejszych postaci teatru w XX wieku. Zainspirowany koncepcją teatru absurdu Antonina Artauda, a także strategią twórczą brytyjskiej reżyserki, Joan Littlewood, Brook stał się jednym z odnowicieli teatru współczesnego. Założyciel (w 1970 roku) International Centre for Theatre Research. Do jego najważniejszych dokonań należą liczne inscenizacje dramatów szekspirowskich, a także wystawienie w połowie lat 80. indyjskiego eposu Mahabharata.

Wybrana filmografia

1953 Opera żebracza / The Beggar's Opera

1960 Moderato Cantabile

1963 Władca much / Lord of the Flies

1967 Marat / Sade

1968 Tell Me Lies

1971 Król Lear / King Lear

1979 Meetings with Remarkable Men

1983 La tragédie de Carmen

1990 Mahabharata (miniserial)

2002 The Tragedy of Hamlet

stopka

reżyseria: Peter Brook
scenariusz: Peter Brook (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Henning Kristiansen
montaż: Kasper Schyberg
obsada: Paul Scofield, Irene Worth, Susan Engel, Cyril Cusack, Tom Fleming, Anne-Lise Gabold, Ian Hogg, Robert Langdon Lloyd, Alan Webb
producent: Michael Birkett
produkcja: Athéna Films, Filmways Pictures, Laterna Film, Royal Shakespeare Company
język: angielski
barwa: cz.-b.
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Nieprawi 
Adrian Sitaru, Rumunia, Polska, Francja 2015
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Balerina 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Lato w Prowansji 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Rose Bosh, Francja 2014
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.