film
   
Shakespeare Lives in Film: Henryk V (Kenneth Branagh)
Henry V
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania 1989 / 137’
Seanse - kup bilet:
02 lis

Obsada

Kenneth Branagh, Paul Scofield, Derek Jacobi, Ian Holm, Emma Thompson, Alec McCowen, Judi Dench, Christian Bale

Opis filmu

To debiut reżyserski, a jednocześnie pierwszy wielki szekspirowski film Kennetha Branagha. Porównania do Henryka V Laurence’a Oliviera są więc nieuniknione – tu także reżyser był jednocześnie odtwórcą głównej roli. Branagh odszedł jednak daleko od dzieła swojego poprzednika. Jego film to mroczna, wysmakowana, ale i pełna brutalności analiza drogi, jaką powinien przejść władca, by doprowadzić swój kraj do trudnego zwycięstwa. Henryk musi odrzucić sentymenty, bardzo ostrożnie dysponować zaufaniem, musi widzieć siebie przede wszystkim jako króla, nie człowieka. Gdzie Olivier prezentował dostojnych rycerzy na polu bitwy, Branagh pokazuje wojowników oblepionych błotem. Rozświetlone kolory z wersji z 1944 roku tu zastąpiła paleta ponurych brązów i szarości. Branaghowski Henryk jest postacią niejednoznaczną, ale w ostatecznym rozrachunku doskonale spełnia się jako skuteczny władca. Filmem tym Branagh zapewnił sobie pozycję filmowego mistrza Szekspirowskiej spuścizny.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: Kenneth Branagh (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Kenneth MacMillan
montaż: Michael Bradsell
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Kenneth Branagh, Paul Scofield, Derek Jacobi, Ian Holm, Emma Thompson, Alec McCowen, Judi Dench, Christian Bale
producent: Bruce Sharman
produkcja: BBC Films, Renaissance Films
język: angielski, francuski
barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Jestem Rosa 
Lais Bodanzky, Brazylia 2017
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
MIASTOmovie#5: Wieża 
MIASTOmovie#5
Karolina Breguła, Polska 2016
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Wózkownia: Maudie 
Wózkownia
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.