film
Shakespeare Lives in Film: Henryk V
Henry V
reż. Laurence Olivier / Wielka Brytania 1944 / 136’
Seanse - kup bilet:
16 paź

Obsada

Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks

Opis filmu

Bohaterski, a jednocześnie zabawny i ironiczny Henryk V w Technicolorze. Sir Laurence Olivier, reżyser, producent i jednocześnie odtwórca głównej roli, zrealizował tę adaptację w newralgicznym momencie: II wojna światowa miała się ku końcowi i Anglicy potrzebowali podbudowania swojego morale. Król Henryk V, niegdyś lekkoduch, a teraz dzielny i mądry władca, rusza do walki przeciw Francuzom i zwycięża, wbrew wszelkim przeciwnościom losu. Ale Olivier nie zapomina o ogromnym potencjale komediowym dzieła Szekspira – kolejne sceny nasyca dowcipem łączącym poczucie humoru właściwe współczesnym sobie i tym, którzy oglądali dramaty Szekspira w XVII wieku. To film stworzony z ogromnym rozmachem, a przy tym z dużym szacunkiem dla tradycji inscenizacji szekspirowskich. Rozpoczyna się sekwencją przedstawiającą wystawienie sztuki w londyńskim The Globe, zgodnie z zasadami teatru elżbietańskiego, by stopniowo przejść w spektakularne filmowe widowisko.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Laurence Olivier

Urodzony w 1907 roku jeden z najbardziej uznanych i najpopularniejszych brytyjskich aktorów teatralnych i filmowych. Także reżyser, przede wszystkim sztuk Szekspira. Zadebiutował na scenie w latach 20. XX wieku. W latach 30. zaczął pojawiać się w filmach. Wsławił się dzięki rolom szekspirowskim, wyznaczając nowy kanon interpretacji dzieł dramaturga. Prywatnie mąż Vivien Leigh (jego pierwsza żona to Jill Esmond, również aktorka). Grał do końca życia, zmarł w roku 1989. Jego ostatnią rolą filmową była rola starego żołnierza w Requiem wojennym Dereka Jarmana (1989).

Filmografia

1944 Henryk V / Henry V

1948 Hamlet

1955 Ryszard III / Richard III

1957 Książę i aktoreczka / The Prince and the Showgirl

1970 Trzy siostry / Three Sisters

1976 Hindle Wakes

stopka

reżyseria: Laurence Olivier
scenariusz: Dallas Bower, Alan Dent, Laurence Olivier (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Jack Hildyard, Robert Krasker
montaż: Reginald Beck
muzyka: William Walton
obsada: Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks
producent: Laurence Olivier, Filippo Del Guidice
produkcja: Two Cities Films
język: angielski
barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzika 
Nicolette Krebitz, Niemcy 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Zwyczajna dziewczyna 
Lone Scherfig, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.