film
Shakespeare Lives in Film: Henryk V
Henry V
reż. Laurence Olivier / Wielka Brytania 1944 / 136’
Seanse - kup bilet:
16 paź

Obsada

Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks

Opis filmu

Bohaterski, a jednocześnie zabawny i ironiczny Henryk V w Technicolorze. Sir Laurence Olivier, reżyser, producent i jednocześnie odtwórca głównej roli, zrealizował tę adaptację w newralgicznym momencie: II wojna światowa miała się ku końcowi i Anglicy potrzebowali podbudowania swojego morale. Król Henryk V, niegdyś lekkoduch, a teraz dzielny i mądry władca, rusza do walki przeciw Francuzom i zwycięża, wbrew wszelkim przeciwnościom losu. Ale Olivier nie zapomina o ogromnym potencjale komediowym dzieła Szekspira – kolejne sceny nasyca dowcipem łączącym poczucie humoru właściwe współczesnym sobie i tym, którzy oglądali dramaty Szekspira w XVII wieku. To film stworzony z ogromnym rozmachem, a przy tym z dużym szacunkiem dla tradycji inscenizacji szekspirowskich. Rozpoczyna się sekwencją przedstawiającą wystawienie sztuki w londyńskim The Globe, zgodnie z zasadami teatru elżbietańskiego, by stopniowo przejść w spektakularne filmowe widowisko.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Laurence Olivier

Urodzony w 1907 roku jeden z najbardziej uznanych i najpopularniejszych brytyjskich aktorów teatralnych i filmowych. Także reżyser, przede wszystkim sztuk Szekspira. Zadebiutował na scenie w latach 20. XX wieku. W latach 30. zaczął pojawiać się w filmach. Wsławił się dzięki rolom szekspirowskim, wyznaczając nowy kanon interpretacji dzieł dramaturga. Prywatnie mąż Vivien Leigh (jego pierwsza żona to Jill Esmond, również aktorka). Grał do końca życia, zmarł w roku 1989. Jego ostatnią rolą filmową była rola starego żołnierza w Requiem wojennym Dereka Jarmana (1989).

Filmografia

1944 Henryk V / Henry V

1948 Hamlet

1955 Ryszard III / Richard III

1957 Książę i aktoreczka / The Prince and the Showgirl

1970 Trzy siostry / Three Sisters

1976 Hindle Wakes

stopka

reżyseria: Laurence Olivier
scenariusz: Dallas Bower, Alan Dent, Laurence Olivier (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Jack Hildyard, Robert Krasker
montaż: Reginald Beck
muzyka: William Walton
obsada: Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks
producent: Laurence Olivier, Filippo Del Guidice
produkcja: Two Cities Films
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Ederly 
Piotr Dumała, Polska 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wózkownia: Hiszpański temperament 
Wózkownia
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.