film
Shakespeare Lives in Film: Henryk V
Henry V
reż. Laurence Olivier / Wielka Brytania 1944 / 136’
Seanse - kup bilet:
16 paź

Obsada

Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks

Opis filmu

Bohaterski, a jednocześnie zabawny i ironiczny Henryk V w Technicolorze. Sir Laurence Olivier, reżyser, producent i jednocześnie odtwórca głównej roli, zrealizował tę adaptację w newralgicznym momencie: II wojna światowa miała się ku końcowi i Anglicy potrzebowali podbudowania swojego morale. Król Henryk V, niegdyś lekkoduch, a teraz dzielny i mądry władca, rusza do walki przeciw Francuzom i zwycięża, wbrew wszelkim przeciwnościom losu. Ale Olivier nie zapomina o ogromnym potencjale komediowym dzieła Szekspira – kolejne sceny nasyca dowcipem łączącym poczucie humoru właściwe współczesnym sobie i tym, którzy oglądali dramaty Szekspira w XVII wieku. To film stworzony z ogromnym rozmachem, a przy tym z dużym szacunkiem dla tradycji inscenizacji szekspirowskich. Rozpoczyna się sekwencją przedstawiającą wystawienie sztuki w londyńskim The Globe, zgodnie z zasadami teatru elżbietańskiego, by stopniowo przejść w spektakularne filmowe widowisko.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Laurence Olivier

Urodzony w 1907 roku jeden z najbardziej uznanych i najpopularniejszych brytyjskich aktorów teatralnych i filmowych. Także reżyser, przede wszystkim sztuk Szekspira. Zadebiutował na scenie w latach 20. XX wieku. W latach 30. zaczął pojawiać się w filmach. Wsławił się dzięki rolom szekspirowskim, wyznaczając nowy kanon interpretacji dzieł dramaturga. Prywatnie mąż Vivien Leigh (jego pierwsza żona to Jill Esmond, również aktorka). Grał do końca życia, zmarł w roku 1989. Jego ostatnią rolą filmową była rola starego żołnierza w Requiem wojennym Dereka Jarmana (1989).

Filmografia

1944 Henryk V / Henry V

1948 Hamlet

1955 Ryszard III / Richard III

1957 Książę i aktoreczka / The Prince and the Showgirl

1970 Trzy siostry / Three Sisters

1976 Hindle Wakes

stopka

reżyseria: Laurence Olivier
scenariusz: Dallas Bower, Alan Dent, Laurence Olivier (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Jack Hildyard, Robert Krasker
montaż: Reginald Beck
muzyka: William Walton
obsada: Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks
producent: Laurence Olivier, Filippo Del Guidice
produkcja: Two Cities Films
język: angielski
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Akademia Kina Światowego: Slacker 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Klub "Wysokich Obcasów": Thelma 
Klub "Wysokich Obcasów"
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Książę i dybuk 
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, Polska, Niemcy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.