film
Shakespeare Lives in Film: Henryk V
Henry V
reż. Laurence Olivier / Wielka Brytania 1944 / 136’
Seanse - kup bilet:
16 paź

Obsada

Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks

Opis filmu

Bohaterski, a jednocześnie zabawny i ironiczny Henryk V w Technicolorze. Sir Laurence Olivier, reżyser, producent i jednocześnie odtwórca głównej roli, zrealizował tę adaptację w newralgicznym momencie: II wojna światowa miała się ku końcowi i Anglicy potrzebowali podbudowania swojego morale. Król Henryk V, niegdyś lekkoduch, a teraz dzielny i mądry władca, rusza do walki przeciw Francuzom i zwycięża, wbrew wszelkim przeciwnościom losu. Ale Olivier nie zapomina o ogromnym potencjale komediowym dzieła Szekspira – kolejne sceny nasyca dowcipem łączącym poczucie humoru właściwe współczesnym sobie i tym, którzy oglądali dramaty Szekspira w XVII wieku. To film stworzony z ogromnym rozmachem, a przy tym z dużym szacunkiem dla tradycji inscenizacji szekspirowskich. Rozpoczyna się sekwencją przedstawiającą wystawienie sztuki w londyńskim The Globe, zgodnie z zasadami teatru elżbietańskiego, by stopniowo przejść w spektakularne filmowe widowisko.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Laurence Olivier

Urodzony w 1907 roku jeden z najbardziej uznanych i najpopularniejszych brytyjskich aktorów teatralnych i filmowych. Także reżyser, przede wszystkim sztuk Szekspira. Zadebiutował na scenie w latach 20. XX wieku. W latach 30. zaczął pojawiać się w filmach. Wsławił się dzięki rolom szekspirowskim, wyznaczając nowy kanon interpretacji dzieł dramaturga. Prywatnie mąż Vivien Leigh (jego pierwsza żona to Jill Esmond, również aktorka). Grał do końca życia, zmarł w roku 1989. Jego ostatnią rolą filmową była rola starego żołnierza w Requiem wojennym Dereka Jarmana (1989).

Filmografia

1944 Henryk V / Henry V

1948 Hamlet

1955 Ryszard III / Richard III

1957 Książę i aktoreczka / The Prince and the Showgirl

1970 Trzy siostry / Three Sisters

1976 Hindle Wakes

stopka

reżyseria: Laurence Olivier
scenariusz: Dallas Bower, Alan Dent, Laurence Olivier (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Jack Hildyard, Robert Krasker
montaż: Reginald Beck
muzyka: William Walton
obsada: Laurence Olivier, Renée Asherson, Robert Newton, Leslie Banks
producent: Laurence Olivier, Filippo Del Guidice
produkcja: Two Cities Films
język: angielski
barwa: kolor
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Nieprawi 
Adrian Sitaru, Rumunia, Polska, Francja 2015
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Balerina 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Lato w Prowansji 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Rose Bosh, Francja 2014
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.