film
   
Shakespeare Lives in Film: Hamlet (Laurence Olivier)
Hamlet (Laurence Olivier)
reż. Laurence Olivier / Wielka Brytania 1948 / 161’
Seanse - kup bilet:
22 paź

Obsada

Laurence Olivier, Jean Simmons, Norman Wooland, Basil Sydney, Eileen Herlie, Felix Aylmer, Terence Morgan

Opis filmu

Najsłynniejsza adaptacja najsłynniejszego dramatu Szekspira. Przez wiele lat to właśnie ta wersja Hamleta traktowana była jako kanoniczna, mimo że Laurence Olivier, reżyser, a zarazem odtwórca głównej roli, adaptując ją na ekran, zrezygnował z niemalże połowy tekstu sztuki i kilku niezwykle ważnych postaci drugoplanowych – Fortinbrasa, Rosencrantza i Guildensterna. Dziś widać, że film Oliviera zatrzymuje się w połowie drogi między teatrem a kinem. Choć tekst wypowiadany jest w manierze scenicznej, a kadry pozostają statyczne, to jednak dopracowana inscenizacja i wyraziste, z ducha ekspresjonistyczne operowanie światłem i cieniem decydują o jego filmowym wyrafinowaniu i klasie. Olivier po mistrzowsku operuje też dźwiękiem, co słychać szczególnie w scenie ukazania się Hamletowi ducha ojca, przemawiającego głosem nie z tego świata. Film ten, obsypany nagrodami i wychwalany przez krytyków, potwierdził pozycję Oliviera jako mistrza filmowych adaptacji Szekspirowskich arcydzieł.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Laurence Olivier

Urodzony w 1907 roku jeden z najbardziej uznanych i najpopularniejszych brytyjskich aktorów teatralnych i filmowych. Także reżyser, przede wszystkim sztuk Szekspira. Zadebiutował na scenie w latach 20. XX wieku. W latach 30. zaczął pojawiać się w filmach. Wsławił się dzięki rolom szekspirowskim, wyznaczając nowy kanon interpretacji dzieł dramaturga. Prywatnie mąż Vivien Leigh (jego pierwsza żona to Jill Esmond, również aktorka). Grał do końca życia, zmarł w roku 1989. Jego ostatnią rolą filmową była rola starego żołnierza w Requiem wojennym Dereka Jarmana (1989).

Filmografia

1944 Henryk V / Henry V

1948 Hamlet

1955 Ryszard III / Richard III

1957 Książę i aktoreczka / The Prince and the Showgirl

1970 Trzy siostry / Three Sisters

1976 Hindle Wakes

stopka

reżyseria: Laurence Olivier
scenariusz: Laurence Olivier (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Desmond Dickinson
montaż: Helga Cranston
muzyka: William Walton
obsada: Laurence Olivier, Jean Simmons, Norman Wooland, Basil Sydney, Eileen Herlie, Felix Aylmer, Terence Morgan
producent: Laurence Olivier
produkcja: Two Cities Films
język: angielski
barwa: cz.-b.
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Wózkownia: Paryż może poczekać 
Wózkownia
Eleanor Coppola, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.