film
   
Shakespeare Lives in Film: Hamlet (Laurence Olivier)
Hamlet (Laurence Olivier)
reż. Laurence Olivier / Wielka Brytania 1948 / 161’
Seanse - kup bilet:
22 paź

Obsada

Laurence Olivier, Jean Simmons, Norman Wooland, Basil Sydney, Eileen Herlie, Felix Aylmer, Terence Morgan

Opis filmu

Najsłynniejsza adaptacja najsłynniejszego dramatu Szekspira. Przez wiele lat to właśnie ta wersja Hamleta traktowana była jako kanoniczna, mimo że Laurence Olivier, reżyser, a zarazem odtwórca głównej roli, adaptując ją na ekran, zrezygnował z niemalże połowy tekstu sztuki i kilku niezwykle ważnych postaci drugoplanowych – Fortinbrasa, Rosencrantza i Guildensterna. Dziś widać, że film Oliviera zatrzymuje się w połowie drogi między teatrem a kinem. Choć tekst wypowiadany jest w manierze scenicznej, a kadry pozostają statyczne, to jednak dopracowana inscenizacja i wyraziste, z ducha ekspresjonistyczne operowanie światłem i cieniem decydują o jego filmowym wyrafinowaniu i klasie. Olivier po mistrzowsku operuje też dźwiękiem, co słychać szczególnie w scenie ukazania się Hamletowi ducha ojca, przemawiającego głosem nie z tego świata. Film ten, obsypany nagrodami i wychwalany przez krytyków, potwierdził pozycję Oliviera jako mistrza filmowych adaptacji Szekspirowskich arcydzieł.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Laurence Olivier

Urodzony w 1907 roku jeden z najbardziej uznanych i najpopularniejszych brytyjskich aktorów teatralnych i filmowych. Także reżyser, przede wszystkim sztuk Szekspira. Zadebiutował na scenie w latach 20. XX wieku. W latach 30. zaczął pojawiać się w filmach. Wsławił się dzięki rolom szekspirowskim, wyznaczając nowy kanon interpretacji dzieł dramaturga. Prywatnie mąż Vivien Leigh (jego pierwsza żona to Jill Esmond, również aktorka). Grał do końca życia, zmarł w roku 1989. Jego ostatnią rolą filmową była rola starego żołnierza w Requiem wojennym Dereka Jarmana (1989).

Filmografia

1944 Henryk V / Henry V

1948 Hamlet

1955 Ryszard III / Richard III

1957 Książę i aktoreczka / The Prince and the Showgirl

1970 Trzy siostry / Three Sisters

1976 Hindle Wakes

stopka

reżyseria: Laurence Olivier
scenariusz: Laurence Olivier (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Desmond Dickinson
montaż: Helga Cranston
muzyka: William Walton
obsada: Laurence Olivier, Jean Simmons, Norman Wooland, Basil Sydney, Eileen Herlie, Felix Aylmer, Terence Morgan
producent: Laurence Olivier
produkcja: Two Cities Films
język: angielski
barwa: cz.-b.
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Ghost in the Shell 
Rupert Sanders, USA 2017
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Polish Cinema for Beginners: Hiszpanka 
Polish Cinema for Beginners
Łukasz Barczyk, Polska 2014
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Węgierska Wiosna Filmowa: Dusza i ciało 
Węgierska Wiosna Filmowa 2017
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Wózkownia: Małżeńskie porachunki 
Wózkownia
Ole Bornedal, Dania 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.