film
   
Shakespeare Lives in Film: Hamlet (Kenneth Branagh)
Hamlet (Kenneth Branagh)
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania, USA 1996 / 242’
Seanse - kup bilet:
05 lis

Obsada

Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney

Opis filmu

Pierwsza filmowa adaptacja Hamleta wykorzystująca kompletny tekst dramatu – Branagh stworzył dzieło monumentalne, wierne literze dzieła Szekspira, w pełni wydobywające jego niuanse, a jednocześnie zaskakująco autorskie. Odstępstwem od oryginału było jednak przeniesienie akcji do wieku XIX. Zamiast ponurego średniowiecznego zamku oglądamy rozświetlone sale balowe i korytarze pałacowe, pięknie współgrające z zimowym, śnieżnym krajobrazem. Dzięki temu Branaghowski Hamlet przypomina raczej adaptacje wielkich, epickich powieści XIX-wiecznych, a wymiar polityczny fabuły staje się ważniejszy od dramatów egzystencjalnych bohatera. Kręcony na taśmie 70 mm film oszałamia wizualnie. Niezwykle bogata, przemyślana estetycznie inscenizacja, długie ujęcia, dramaturgiczne wykorzystanie przestrzeni – wszystko to sprawia, że adaptacja ta, łącząca XVII-wieczną frazę z XIX-wieczną ikonografią, okazuje się jednocześnie kontemplacją Szekspirowskiej myśli i wyrafinowanym spektaklem.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: Kenneth Branagh (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Alex Thomson
montaż: Neil Farrell
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Turner Pictures, Fishmonger Films
język: angielski
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
LGBT Film Festival: Kto uratuje róże? 
LGBT Film Festival 2018
Cesare Furesi, Włochy 2017
LGBT Film Festival: Sidney i przyjaciele 
LGBT Film Festival 2018
Tristan Aitchison, Wielka Brytania 2018
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.