film
   
Shakespeare Lives in Film: Hamlet (Kenneth Branagh)
Hamlet (Kenneth Branagh)
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania, USA 1996 / 242’
Seanse - kup bilet:
05 lis

Obsada

Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney

Opis filmu

Pierwsza filmowa adaptacja Hamleta wykorzystująca kompletny tekst dramatu – Branagh stworzył dzieło monumentalne, wierne literze dzieła Szekspira, w pełni wydobywające jego niuanse, a jednocześnie zaskakująco autorskie. Odstępstwem od oryginału było jednak przeniesienie akcji do wieku XIX. Zamiast ponurego średniowiecznego zamku oglądamy rozświetlone sale balowe i korytarze pałacowe, pięknie współgrające z zimowym, śnieżnym krajobrazem. Dzięki temu Branaghowski Hamlet przypomina raczej adaptacje wielkich, epickich powieści XIX-wiecznych, a wymiar polityczny fabuły staje się ważniejszy od dramatów egzystencjalnych bohatera. Kręcony na taśmie 70 mm film oszałamia wizualnie. Niezwykle bogata, przemyślana estetycznie inscenizacja, długie ujęcia, dramaturgiczne wykorzystanie przestrzeni – wszystko to sprawia, że adaptacja ta, łącząca XVII-wieczną frazę z XIX-wieczną ikonografią, okazuje się jednocześnie kontemplacją Szekspirowskiej myśli i wyrafinowanym spektaklem.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: Kenneth Branagh (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Alex Thomson
montaż: Neil Farrell
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Turner Pictures, Fishmonger Films
język: angielski
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Krwawe gody 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Paula Ortiz, Hiszpania 2015
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Palmy w śniegu 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Fernando González Molina, Hiszpania 2015
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Munio: Strażnik Księżyca 
Alexandre Heboyan, Benoit Philippon, Francja 2014
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Wściekłość 
Michał Węgrzyn, Polska 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.