film
   
Shakespeare Lives in Film: Hamlet (Kenneth Branagh)
Hamlet (Kenneth Branagh)
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania, USA 1996 / 242’
Seanse - kup bilet:
05 lis

Obsada

Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney

Opis filmu

Pierwsza filmowa adaptacja Hamleta wykorzystująca kompletny tekst dramatu – Branagh stworzył dzieło monumentalne, wierne literze dzieła Szekspira, w pełni wydobywające jego niuanse, a jednocześnie zaskakująco autorskie. Odstępstwem od oryginału było jednak przeniesienie akcji do wieku XIX. Zamiast ponurego średniowiecznego zamku oglądamy rozświetlone sale balowe i korytarze pałacowe, pięknie współgrające z zimowym, śnieżnym krajobrazem. Dzięki temu Branaghowski Hamlet przypomina raczej adaptacje wielkich, epickich powieści XIX-wiecznych, a wymiar polityczny fabuły staje się ważniejszy od dramatów egzystencjalnych bohatera. Kręcony na taśmie 70 mm film oszałamia wizualnie. Niezwykle bogata, przemyślana estetycznie inscenizacja, długie ujęcia, dramaturgiczne wykorzystanie przestrzeni – wszystko to sprawia, że adaptacja ta, łącząca XVII-wieczną frazę z XIX-wieczną ikonografią, okazuje się jednocześnie kontemplacją Szekspirowskiej myśli i wyrafinowanym spektaklem.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: Kenneth Branagh (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Alex Thomson
montaż: Neil Farrell
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Turner Pictures, Fishmonger Films
język: angielski
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.