film
   
Shakespeare Lives in Film: Hamlet (Kenneth Branagh)
Hamlet (Kenneth Branagh)
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania, USA 1996 / 242’
Seanse - kup bilet:
05 lis

Obsada

Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney

Opis filmu

Pierwsza filmowa adaptacja Hamleta wykorzystująca kompletny tekst dramatu – Branagh stworzył dzieło monumentalne, wierne literze dzieła Szekspira, w pełni wydobywające jego niuanse, a jednocześnie zaskakująco autorskie. Odstępstwem od oryginału było jednak przeniesienie akcji do wieku XIX. Zamiast ponurego średniowiecznego zamku oglądamy rozświetlone sale balowe i korytarze pałacowe, pięknie współgrające z zimowym, śnieżnym krajobrazem. Dzięki temu Branaghowski Hamlet przypomina raczej adaptacje wielkich, epickich powieści XIX-wiecznych, a wymiar polityczny fabuły staje się ważniejszy od dramatów egzystencjalnych bohatera. Kręcony na taśmie 70 mm film oszałamia wizualnie. Niezwykle bogata, przemyślana estetycznie inscenizacja, długie ujęcia, dramaturgiczne wykorzystanie przestrzeni – wszystko to sprawia, że adaptacja ta, łącząca XVII-wieczną frazę z XIX-wieczną ikonografią, okazuje się jednocześnie kontemplacją Szekspirowskiej myśli i wyrafinowanym spektaklem.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
scenariusz: Kenneth Branagh (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Alex Thomson
montaż: Neil Farrell
muzyka: Patrick Doyle
obsada: Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Julie Christie, Richard Briers, Kate Winslet, Nicholas Farrell, Michael Maloney
producent: David Barron
produkcja: Castle Rock Entertainment, Turner Pictures, Fishmonger Films
język: angielski
barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Every Thing Will Be Fine 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Francja, Kanada, Niemcy, Norwegia, Szwecja 2015
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.