film
Shakespeare Lives in Film: Przez całą noc
All Night Long
reż. Basil Dearden / Wielka Brytania 1962 / 91’
Seanse - kup bilet:
19 paź

Obsada

Patrick McGoohan, Keith Michell, Paul Harris, Marti Stevens, Betsy Blair, Richard Attenborough, Bernard Braden

Opis filmu

Pulsująca jazzem, niezwykła adaptacja Otella. Reżyser umiejscowił akcję w środowisku muzyków jazzowych, świętujących pierwszą rocznicę ślubu Rexa i Delii, pianisty i wokalistki. Wychodząc za mąż, Delia zdecydowała się zrezygnować z własnej kariery. Tęskni jednak za śpiewaniem, co dla własnych celów postanawia wykorzystać jeden z muzyków, Johnny Cousin. Jeśli namówi wokalistkę, by weszła do jego zespołu, zdobędzie pieniądze od klubowego potentata. Postanawia więc skłócić przyjaciół i rozbudzić zazdrość w Reksie. Adaptacja Deardena jest przewrotna – Delia nie jest tu klasycznym obiektem pożądania, gra toczy się o jej talent. Johnny’emu nie chodzi zaś jedynie o czcze ambicje, ale o osiągnięcie zasłużonego sukcesu na scenie muzycznej. I to właśnie muzyka jest tu główną bohaterką – bo Przez całą noc to przede wszystkim fantastyczny popis jazzowy. Można tu zobaczyć i posłuchać największych muzyków tamtego okresu: Charlie’ego Mingusa, Dave’a Brubecka, Johna Dankwortha czy Berta Courtleya.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Basil Dearden

Brytyjski reżyser filmowy urodzony w 1911 roku. Karierę rozpoczął od współpracy ze słynnym Ealing Studios, ale największą sławę zyskał dzięki realizacji filmu The Blue Lamp (1950), którego bohater, policjant George Dixon, stał się później bohaterem popularnej serii telewizyjnej. W latach 50. i 60. zrealizował kilkadziesiąt filmów doskonale wpisujących się w gusta ówczesnej brytyjskiej publiczności.

Filmografia

1943 The Bells Go Down

1944 They Came to a City

1946 Oflag XXVII

1950 The Blue Lamp

1951 Pool of London

1959 Sapphire

1960 The League of Gentlemen

1961 Victim

1962 All Night Long

1966 Chartum / Khartoum

1969 The Assassination Bureau

1970 The Man Who Haunted Himself

stopka

reżyseria: Basil Dearden
scenariusz: Nel King, Paul Jarrico (na podstawie "Otella" Williama Szekspira)
zdjęcia: Edward Scaife
montaż: John D. Guthridge
muzyka: Philip Green
obsada: Patrick McGoohan, Keith Michell, Paul Harris, Marti Stevens, Betsy Blair, Richard Attenborough, Bernard Braden
producent: Basil Dearden, Michael Relph, Bob Roberts
produkcja: Rank Organisation
język: angielski
barwa: cz.-b.
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.