film
Shakespeare Lives in Film: Przez całą noc
All Night Long
reż. Basil Dearden / Wielka Brytania 1962 / 91’
Seanse - kup bilet:
19 paź

Obsada

Patrick McGoohan, Keith Michell, Paul Harris, Marti Stevens, Betsy Blair, Richard Attenborough, Bernard Braden

Opis filmu

Pulsująca jazzem, niezwykła adaptacja Otella. Reżyser umiejscowił akcję w środowisku muzyków jazzowych, świętujących pierwszą rocznicę ślubu Rexa i Delii, pianisty i wokalistki. Wychodząc za mąż, Delia zdecydowała się zrezygnować z własnej kariery. Tęskni jednak za śpiewaniem, co dla własnych celów postanawia wykorzystać jeden z muzyków, Johnny Cousin. Jeśli namówi wokalistkę, by weszła do jego zespołu, zdobędzie pieniądze od klubowego potentata. Postanawia więc skłócić przyjaciół i rozbudzić zazdrość w Reksie. Adaptacja Deardena jest przewrotna – Delia nie jest tu klasycznym obiektem pożądania, gra toczy się o jej talent. Johnny’emu nie chodzi zaś jedynie o czcze ambicje, ale o osiągnięcie zasłużonego sukcesu na scenie muzycznej. I to właśnie muzyka jest tu główną bohaterką – bo Przez całą noc to przede wszystkim fantastyczny popis jazzowy. Można tu zobaczyć i posłuchać największych muzyków tamtego okresu: Charlie’ego Mingusa, Dave’a Brubecka, Johna Dankwortha czy Berta Courtleya.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Basil Dearden

Brytyjski reżyser filmowy urodzony w 1911 roku. Karierę rozpoczął od współpracy ze słynnym Ealing Studios, ale największą sławę zyskał dzięki realizacji filmu The Blue Lamp (1950), którego bohater, policjant George Dixon, stał się później bohaterem popularnej serii telewizyjnej. W latach 50. i 60. zrealizował kilkadziesiąt filmów doskonale wpisujących się w gusta ówczesnej brytyjskiej publiczności.

Filmografia

1943 The Bells Go Down

1944 They Came to a City

1946 Oflag XXVII

1950 The Blue Lamp

1951 Pool of London

1959 Sapphire

1960 The League of Gentlemen

1961 Victim

1962 All Night Long

1966 Chartum / Khartoum

1969 The Assassination Bureau

1970 The Man Who Haunted Himself

stopka

reżyseria: Basil Dearden
scenariusz: Nel King, Paul Jarrico (na podstawie "Otella" Williama Szekspira)
zdjęcia: Edward Scaife
montaż: John D. Guthridge
muzyka: Philip Green
obsada: Patrick McGoohan, Keith Michell, Paul Harris, Marti Stevens, Betsy Blair, Richard Attenborough, Bernard Braden
producent: Basil Dearden, Michael Relph, Bob Roberts
produkcja: Rank Organisation
język: angielski
barwa: cz.-b.
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
MIASTOmovie#5: Barbicania 
MIASTOmovie#5
Ila Bêka, Louise Lemoine, Wielka Brytania 2014
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.