film
Shakespeare Lives in Film: Następny!, Play On!
Next, Play On!
/ 68’
Seanse - kup bilet:
14 paź

Opis filmu

Następny! / Next

Wielka Brytania 1990, 5'

reżyseria: Barry Purves
scenariusz: Barry Purves
animacja: Barry Purves
muzyka: The Hautboys
produkcja: An Aardman Animations LTD, Channel Four

Następny! – woła z widowni zblazowany producent, zapraszając na scenę kolejnego kandydata do zespołu aktorskiego. Pojawia się aktor do złudzenia przypominający podobizny wielkiego Szekspira i zabiera widzów w szaloną podróż przez kolejne dzieła mistrza. Ale producent nawet nie podnosi wzroku zza gazety... Wyrafinowana animacja lalkowa zachwycająca elegancją i rozmachem. 

Play On!

Wielka Brytania 1899–1910/2016, 63'

montaż: Becci Jones (Editpool)
muzyka: Alex Baranowski, Sophie Cotton, Olly Fox, Jules Maxwell, Stephen Warbeck
producent: Jane Giles
produkcja: BFI Films

W epoce kina niemego powstało około 300 filmów będących adaptacjami dramatów Shakespeare’a – publiczność zawsze kochała Stradfordczyka, a twórcy filmowi widzieli w jego tekstach ogromny potencjał dla nowego medium. Ta niezwykła kompilacja fragmentów kilkudziesięciu niemych filmów zgromadzonych w archiwach BFI udowadnia, z jak niezwykłą pieczołowitością, inwencją i rozmachem filmowcy przenosili na ekran największe dzieła dramaturga. Play On! to prawdziwa gratka dla największych wielbicieli Shakespeare’a, ale też i dla miłośników i badaczy wczesnego okresu historii kina. Konwencje gry aktorskiej, przepych scenograficzny, techniki filmowe, dzięki którym każda magiczna sztuczka stawała się możliwa – wszystko to nasyca ten niezwykły hołd złożony pierwszym autorom filmowych prób uchwycenia ducha szekspirowskiego geniuszu.

Karolina Kosińska

 

Informacje o reżyserze

Barry Purves

Twórca animacji lalkowej o bardzo charakterystycznym stylu, reżyser, aktor. Zrealizował kilkadziesiąt filmów, seriali, a także reklam telewizyjnych. Wykładowca, propagator animacji. Autor książki Stop Motion: Passion, Process and Performance (2008) oraz Animation Basics – Stop motion (2010).

Wybrana filmografia

1989 Next (kr. m., animacja)

1992 Screenplay (kr. m., animacja)

1993 Rigoletto (kr. m., animacja)

1995 Achilles (kr. m., animacja)

1998 Gilbert and Sullivan, the Very Models (kr. m., animacja)

2001 Hamilton Mattress (kr. m., animacja)

2011 Plume (kr. m., animacja)

2011 Tchaikovsky (kr. m., animacja)

stopka

barwa: kolor
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.