film
Shakespeare Lives in Film: Następny!, Play On!
Next, Play On!
/ 68’
Seanse - kup bilet:
14 paź

Opis filmu

Następny! / Next

Wielka Brytania 1990, 5'

reżyseria: Barry Purves
scenariusz: Barry Purves
animacja: Barry Purves
muzyka: The Hautboys
produkcja: An Aardman Animations LTD, Channel Four

Następny! – woła z widowni zblazowany producent, zapraszając na scenę kolejnego kandydata do zespołu aktorskiego. Pojawia się aktor do złudzenia przypominający podobizny wielkiego Szekspira i zabiera widzów w szaloną podróż przez kolejne dzieła mistrza. Ale producent nawet nie podnosi wzroku zza gazety... Wyrafinowana animacja lalkowa zachwycająca elegancją i rozmachem. 

Play On!

Wielka Brytania 1899–1910/2016, 63'

montaż: Becci Jones (Editpool)
muzyka: Alex Baranowski, Sophie Cotton, Olly Fox, Jules Maxwell, Stephen Warbeck
producent: Jane Giles
produkcja: BFI Films

W epoce kina niemego powstało około 300 filmów będących adaptacjami dramatów Shakespeare’a – publiczność zawsze kochała Stradfordczyka, a twórcy filmowi widzieli w jego tekstach ogromny potencjał dla nowego medium. Ta niezwykła kompilacja fragmentów kilkudziesięciu niemych filmów zgromadzonych w archiwach BFI udowadnia, z jak niezwykłą pieczołowitością, inwencją i rozmachem filmowcy przenosili na ekran największe dzieła dramaturga. Play On! to prawdziwa gratka dla największych wielbicieli Shakespeare’a, ale też i dla miłośników i badaczy wczesnego okresu historii kina. Konwencje gry aktorskiej, przepych scenograficzny, techniki filmowe, dzięki którym każda magiczna sztuczka stawała się możliwa – wszystko to nasyca ten niezwykły hołd złożony pierwszym autorom filmowych prób uchwycenia ducha szekspirowskiego geniuszu.

Karolina Kosińska

 

Informacje o reżyserze

Barry Purves

Twórca animacji lalkowej o bardzo charakterystycznym stylu, reżyser, aktor. Zrealizował kilkadziesiąt filmów, seriali, a także reklam telewizyjnych. Wykładowca, propagator animacji. Autor książki Stop Motion: Passion, Process and Performance (2008) oraz Animation Basics – Stop motion (2010).

Wybrana filmografia

1989 Next (kr. m., animacja)

1992 Screenplay (kr. m., animacja)

1993 Rigoletto (kr. m., animacja)

1995 Achilles (kr. m., animacja)

1998 Gilbert and Sullivan, the Very Models (kr. m., animacja)

2001 Hamilton Mattress (kr. m., animacja)

2011 Plume (kr. m., animacja)

2011 Tchaikovsky (kr. m., animacja)

stopka

barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Najlepszy (seans dla szkoły) 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Na karuzeli życia 
Woody Allen, USA 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zabicie świętego jelenia 
Yorgos Lanthimos, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.