film
   
Shakespeare Lives in Film: Krwawy teatr
Theatre of Blood
reż. Douglas Hickox / Wielka Brytania 1973 / 104’
Seanse - kup bilet:
24 paź

Obsada

Vincent Price, Diana Rigg, Ian Hendry, Milo O’Shea, Harry Andrews, Jack Hawkins, Arthur Lowe, Carol Browne, Robert Coote, Michael Hordern, Robert Morley, Dennis Price

Opis filmu

Środowiskiem londyńskich wpływowych krytyków teatralnych wstrząsa seria brutalnych morderstw – kolejni z nich giną z rąk szaleńca reżyserującego swoje zbrodnie na podobieństwo scen zabójstw z dramatów Shakespeare’a. Owym szaleńcem okazuje się Edward Lionheart, aktor, który całą karierę poświęcił rolom szekspirowskim i który złamany miażdżącymi recenzjami swoich kreacji teatralnych rzuca się do Tamizy. Uratowany przez grupę włóczęgów, przygotowuje plan równie okrutnej, co spektakularnej zemsty. Krwawy teatr to brawurowe widowisko dla miłośników horroru klasy B, z popisową rolą Vincenta Price’a i całą galerią klasycznych aktorów brytyjskich. Tania, kampowa makabra w zaskakujący sposób łączy się tu z erudycyjnym żonglowaniem motywami szekspirowskimi. W ten sposób zaciera się granica między sztuką wysoką i niską, a dzieła wielkiego dramaturga wpisują się w nowy, zdumiewający kontekst.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Douglas Hickox

Brytyjski reżyser filmowy i telewizyjny, urodził się w 1929 roku w Londynie, zmarł w roku 1988. Karierę rozpoczął jako asystent reżysera. Własne filmy realizował od roku 1959, ale najważniejsze z nich powstały w latach 70. Spadek pozostawiony przez Hickoxa przyczynił się do ufundowania British Independent Film Awards. Nagroda Douglasa Hickoxa przyznawana jest za najlepszy debiut reżyserski.

Wybrana filmografia

1959 Behemoth the Sea Monster

1963 It’s All Over the Town

1970 Entertaining Mr. Sloane

1972 Sitting Target

1973 Krwawy teatr / Theatre of Blond

1975 Brannigan

1976 Sky Riders

1979 Zulu Dawn

stopka

reżyseria: Douglas Hickox
scenariusz: Anthony Greville-Bell
zdjęcia: Wolfgang Suschitzky
montaż: Malcolm Cooke
muzyka: Michael J. Lewis
obsada: Vincent Price, Diana Rigg, Ian Hendry, Milo O’Shea, Harry Andrews, Jack Hawkins, Arthur Lowe, Carol Browne, Robert Coote, Michael Hordern, Robert Morley, Dennis Price
producent: Gustave Berne, Sam Jaffe, John Kohn, Stanley Mann
produkcja: Harbour Productions Limited
język: angielski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.