film
     
Shakespeare Lives in Film: Burza
The Tempest
reż. Derek Jarman / Wielka Brytania 1979 / 95’
Seanse - kup bilet:
01 lis

Obsada

Heathcote Williams, Peter Bull, Karl Johnson, Toyah Willcox, Jack Birkett, David Meyer, Neil Cunningham, Elizabeth Welch, Richard Warwick, Derek Jarman

Opis filmu

Film Jarmana to bardziej skrajnie autorska, kontrowersyjna interpretacja Burzy Szekspira, niż jej wierna adaptacja. Reżyser nie tyle ekranizuje dramat, ile wpisuje go w polityczno-kulturalny pejzaż Wielkiej Brytanii końca lat 70. Ruchy kontrkulturowe, punk, queerowy i gejowski underground – to właściwe konteksty dla odczytania postaci Prospera, Mirandy, Kalibana czy Ariela. Jarman nie przenosi jednak akcji w realia współczesnej mu Brytanii. Buduje niezwykły, estetycznie przestylizowany, typowo „Jarmanowski” świat odległej wyspy, na której rozgrywają się wydarzenia Burzy. W ten sposób, w duchu strategii queerowej, reżyser niejako odzyskuje Szekspira dla kultury LGBT, a jednocześnie proponuje widzom niejednoznaczny, wysmakowany spektakl. Jego Burza każe zastanowić się nie tylko nad granicami adaptacji, ale i nad aktualnością Szekspira. Wieńcząca film scena balowa, z wykonaniem przez Elizabeth Welch piosenki Stormy Weather i tańcem marynarzy to emblemat wizji Jarmana.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Derek Jarman

Urodzony w 1942 roku w Northwood w Wielkiej Brytanii. Ikona kina queer i kontrkultury, artysta i aktywista. Ceniony scenograf (m.in. Diabły Kena Russella), twórca eksperymentalnych filmów na taśmie Super-8, wytrawny ogrodnik. W pełnym metrażu zadebiutował w 1976 roku Sebastianem – gejowską interpretacją legendy o świętym. Homoseksualne wątki wyszukiwał w literaturze (Szekspirowskie Anielskie rozmowy), w życiorysach postaci historycznych (Edward II) i przedstawicieli świata kultury (Wittgenstein). Połączenie niepowtarzalnej queerowej estetyki i punkowego, anarchizującego przesłania było dla Jarmana elementem sprzeciwu wobec konserwatywnej rzeczywistości. Zmarł na AIDS w roku 1994. Bohater retrospektywy podczas trzeciej edycji MFF Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1976 Sebastian / Sebastiane

1979 Burza / The Tempest

1986 Anielskie rozmowy / The Angelic Conversation

1993 Wittgenstein

1993 Blue

stopka

reżyseria: Derek Jarman
scenariusz: Derek Jarman (na podstawie sztuki Williama Szekspira)
zdjęcia: Peter Middleton
montaż: Lesley Walker, Annette D’Alton
muzyka: Wavemaker
obsada: Heathcote Williams, Peter Bull, Karl Johnson, Toyah Willcox, Jack Birkett, David Meyer, Neil Cunningham, Elizabeth Welch, Richard Warwick, Derek Jarman
producent: Guy Fors, Mordecki Schreiber
produkcja: Boyd’s Company
język: angielski
barwa: kolor
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nie ma tego złego… 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Valérie Lemercier, Francja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.