film
     
Shakespeare Lives in Film: Burza
The Tempest
reż. Derek Jarman / Wielka Brytania 1979 / 95’
Seanse - kup bilet:
01 lis

Obsada

Heathcote Williams, Peter Bull, Karl Johnson, Toyah Willcox, Jack Birkett, David Meyer, Neil Cunningham, Elizabeth Welch, Richard Warwick, Derek Jarman

Opis filmu

Film Jarmana to bardziej skrajnie autorska, kontrowersyjna interpretacja Burzy Szekspira, niż jej wierna adaptacja. Reżyser nie tyle ekranizuje dramat, ile wpisuje go w polityczno-kulturalny pejzaż Wielkiej Brytanii końca lat 70. Ruchy kontrkulturowe, punk, queerowy i gejowski underground – to właściwe konteksty dla odczytania postaci Prospera, Mirandy, Kalibana czy Ariela. Jarman nie przenosi jednak akcji w realia współczesnej mu Brytanii. Buduje niezwykły, estetycznie przestylizowany, typowo „Jarmanowski” świat odległej wyspy, na której rozgrywają się wydarzenia Burzy. W ten sposób, w duchu strategii queerowej, reżyser niejako odzyskuje Szekspira dla kultury LGBT, a jednocześnie proponuje widzom niejednoznaczny, wysmakowany spektakl. Jego Burza każe zastanowić się nie tylko nad granicami adaptacji, ale i nad aktualnością Szekspira. Wieńcząca film scena balowa, z wykonaniem przez Elizabeth Welch piosenki Stormy Weather i tańcem marynarzy to emblemat wizji Jarmana.

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Derek Jarman

Urodzony w 1942 roku w Northwood w Wielkiej Brytanii. Ikona kina queer i kontrkultury, artysta i aktywista. Ceniony scenograf (m.in. Diabły Kena Russella), twórca eksperymentalnych filmów na taśmie Super-8, wytrawny ogrodnik. W pełnym metrażu zadebiutował w 1976 roku Sebastianem – gejowską interpretacją legendy o świętym. Homoseksualne wątki wyszukiwał w literaturze (Szekspirowskie Anielskie rozmowy), w życiorysach postaci historycznych (Edward II) i przedstawicieli świata kultury (Wittgenstein). Połączenie niepowtarzalnej queerowej estetyki i punkowego, anarchizującego przesłania było dla Jarmana elementem sprzeciwu wobec konserwatywnej rzeczywistości. Zmarł na AIDS w roku 1994. Bohater retrospektywy podczas trzeciej edycji MFF Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1976 Sebastian / Sebastiane

1979 Burza / The Tempest

1986 Anielskie rozmowy / The Angelic Conversation

1993 Wittgenstein

1993 Blue

stopka

reżyseria: Derek Jarman
scenariusz: Derek Jarman (na podstawie sztuki Williama Szekspira)
zdjęcia: Peter Middleton
montaż: Lesley Walker, Annette D’Alton
muzyka: Wavemaker
obsada: Heathcote Williams, Peter Bull, Karl Johnson, Toyah Willcox, Jack Birkett, David Meyer, Neil Cunningham, Elizabeth Welch, Richard Warwick, Derek Jarman
producent: Guy Fors, Mordecki Schreiber
produkcja: Boyd’s Company
język: angielski
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Niesforny Bram (seans dla szkoły) 
Anna van der Heide, Holandia 2012
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Czas mroku 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Joe Wright, Wielka Brytania 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Wyspa psów (seans dla szkoły) 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.